Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interferometry Michelsonův interferometr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interferometry Michelsonův interferometr"— Transkript prezentace:

1 Interferometry Michelsonův interferometr
Svůj první interferometr navrhl a sestavil Albert Abraham Michelson v roce Zdokonalená verze lišící se od původní vícenásobným odrazem paprsků mezi zrcadly byla použita v roce 1887 při slavném Michelson-Morleyho experimentu, který měl podat důkaz o existenci světelného éteru. Oba paprsky se tedy sejdou v dalekohledu, kde spolu interferují. Protože paprsek č. 2 projde polopropustnou destičkou celkem třikrát, vkládá se do cesty paprsku č. 1 destička k1 (kompenzační) rovnoběžná s destičkou d. Pokud jsou vzdálenosti zrcadel Z1 a Z2 od bodu A stejné, budou stejné i dráhy paprsků a v ohnisku objektivu se oba paprsky zesílí

2 Jaminův interferometr
Jsou to dvě rovnoběžné desky na nichž se odráží a láme svazek rovnoběžných paprsků. Mezi tyto dvě desky se vloží trubice s plynem, u kterého zjišťujeme index lomu, a trubice s vakuem (index lomu = 1). Při měření porovnáváme optické dráhy paprsků, které prochází trubicemi. Trubice s plynem můžeme nahradit trubicemi s kapalinou. Toho se využívá v lékařství při zjišťování kvality krevního séra.

3 Rayleighův interferometr
Zkoumané světelo prochází štěrbinou, objektivem a pak dvěma štěrbinami rovnoběžnými s první. Za těmito štěrbinami je umístěna spojná čočka, za kterou dochází k interferenci a vzniku interferenčních proužků na stínítku. Mezi objektiv a dvojštěrbinovou destičku se vkládají trubice s plynem a vakuem a porovnávají optické dráhy paprsků, které prochází trubicemi.


Stáhnout ppt "Interferometry Michelsonův interferometr"

Podobné prezentace


Reklamy Google