Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato."— Transkript prezentace:

1 Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato Bible vydražena za 1 265 000 liber (více jak 60 000 000,-Kč) Co o ni víš? Proč je nejznámější knihou na světě? Proč byla tolik pronásledována? Proč mnozí lidé raději zemřeli, než by se jí vzdali? BIBLE

2 Bible ( z řeckého τ ὰ βιβλíα /ta biblia/ = knihy, svitky ) Tipněte si: Kolik knih je celkem v Bibli? a) 48 b) 58 c) 66 Kolik pisatelů Bibli psalo? a) asi 15 b) asi 80 c) asi 40 Kdy žil nejstarší autor? a) 700 př. n. l. b) 900 př. n. l. c) 1500 př. n. l. V jakých jazycích byly původní svitky psány ? a) hebrejština, aramejština a řečtina b) hebrejština, arabština a latina c) syrština a arabština c) 1500 př.n.l. a) hebrejština, aramejština a řečtina Kolik Biblí již bylo vytištěno? a) více jak 3 miliardy b) více jak 2 miliardy c) více jak 1 miliarda Do kolika jazyků byla již Bible přeložena? a) 1985 b) 2287 c) 3100 a) Více jak 3 miliardy b) 2287

3 1500 př. Kr. 400 př. Kr.r. 45.r. 100r. 800r. 1947 Starý zákon Bible Nový zákon Bible Nejstarší nalezené opisy Bible do roku 1947 Archeologické nálezy svitků v Kumránu Kdy byly jednotlivé části sepisovány? Našly se části všech knih Bible, kromě knihy Ester. Svitky pocházejí až z roku 300 před Kr. Jsou tedy o 1000 let starší než ty, které jsme do té doby měli!

4 Proč bereme Bibli vážně? Autoři nepíší na základě své vlastní iniciativy, ale vedl je k tomu Bůh: „Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha ……..“ Bible (2 list Timoteovi 3. kap. 16. verš)

5 Archeologie potvrdila pravdivost Bible. Naplnila se zapsaná proroctví. To o čem Bible hovoří, v životě funguje.

6 Bůh odpovídá na modlitby. Životy lidí se mění. Bible nám lidem přibližuje to, jaký Bůh opravdu je.

7 Proč se Biblí vůbec zabývat? Dává odpovědi na základní lidské otázky: -Kde jsme se vzali? -Proč jsme tady? -Kam jdeme? Poselství, které obsahuje, ti přinese radost: -Bůh tě miluje takového jaký jsi -Budoucnost pro tebe nemusí být černá -Tvůj život má smysl Psali ji očití svědkové: Nedali jsme se vést vymyšlenými bájemi, ale zvěstovali jsme vám slavný příchod našeho Pána Ježíše Krista jako očití svědkové jeho velebnosti. Druhý list Petrův 1 kapitola, verš 16

8 Jak Bibli porozumět? Začni Novým zákonem Začni Novým zákonem Čti (nebo poslouchej na CD či DVD) po malých úsecích a přemýšlej. Čti (nebo poslouchej na CD či DVD) po malých úsecích a přemýšlej. Čti (nebo poslouchej) tobě nejsrozumitelnější překlad (např. Slovo na cestu nebo Nová Bible kralická) Čti (nebo poslouchej) tobě nejsrozumitelnější překlad (např. Slovo na cestu nebo Nová Bible kralická) I když zatím nevěříš, zkus o tom co čteš, hovořit s Bohem. On ti na tvé otázky odpoví. Má tisíce způsobů. I když zatím nevěříš, zkus o tom co čteš, hovořit s Bohem. On ti na tvé otázky odpoví. Má tisíce způsobů. Můžeš vyhledat i někoho z křesťanů a popovídat si s ním. Můžeš vyhledat i někoho z křesťanů a popovídat si s ním.


Stáhnout ppt "Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato."

Podobné prezentace


Reklamy Google