Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svobodní zednáři.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svobodní zednáři."— Transkript prezentace:

1 Svobodní zednáři

2 Svobodní zednáři se sami označují jako zasvěcovací řád, jehož cílem je morální a intelektuální zdokonalení lidstva.

3 Nedostavená pyramida s božím okem:
Zednářská symbolika Znak: Nedostavená pyramida s božím okem: (Symbolizuje nedokonalost každého jedince (nedostavěná pyramida) a boží oko na vrcholu značí dokonalost a přehled o všem dění.)

4 Strukturu této organi zace tvoří systém tzv
Strukturu této organi zace tvoří systém tzv. lóží; existují lóže klasické a velkolóže.

5 Členem řádu se může stát každý (plnoletý) muž dobrých mravů, jakékoliv rasy a jakéhokoliv náboženského přesvědčení. Jedinou, ale zcela zásadní podmínkou je však víra ve Vyšší Moc, kterou zednáři nazývají Velkým Architektem Všehomíra (Vesmíru). Zednář by se ve svém životě měl vždy řídit základními morálními a etickými principy, aby tak svým chováním byl vzorem svému okolí. Zednář pomáhá slabším, chudým a nemocným a nerozlišuje lidi podle jejich společenské, náboženské nebo etnické příslušnosti.

6 O svobodných zednářích se dlouho tradovala řada mýtů: například že provozují tajné rituály, oddávají se magii nebo chtějí uchvátit svět. V meziválečné době některé katolické kruhy mluvily dokonce o židozednářském spolčení. V katolických kruzích bylo slovo "zednář" synonymem zrádce a odpadlíka od pravé víry.

7 Vznik zednářství není přesně znám, odhaduje se
od konce 16. do začátku 17. století Slavní zednáři: - Gustav Eiffel - Wolfgang Amadeus Mozart - Neil Armstrong - Walter Elias Disney Alexander Sergejevič Puškin Tomáš G. Masaryk - Edvard Beneš V Americe stáli v táboře nezávislosti. Z 56 mužů, kteří podepsali Prohlášení nezávislosti, bylo 53 zednářů! Především to byli George Washington a Benjamin Franklin.

8 Vytvořil: Jakub Hadač, 2.L


Stáhnout ppt "Svobodní zednáři."

Podobné prezentace


Reklamy Google