Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová."— Transkript prezentace:

1 Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová

2 Objev Ultrafialové záření objevil německý fyzik Johann Wilhelm Ritter v roce Pojmenoval ho „dezoxidační“ světlo. Nynější název dostal později v 19. století. Ultrafialové (zkratka UV, z anglického ultraviolet) záření, je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo (750nm – 400nm) , avšak delší než má rentgenové záření ( 10nm – 1pm ). Pro člověka je neviditelné, existují však živočichové (ptáci, plazi, některý hmyz), kteří jej dokáží vnímat. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce.

3 Johann Wilhelm Ritter (1776-1810)
Informace: Bohužel jsme o Ritterovi skoro nic nezjistily.Tak aspoň toto: Ritter se narodil v Samitz ve Slezsku (nyní Polsko) a začínal jeho kariéru jako lékárník . Šel na Univerzitu Jeny v roce pokračovat v jeho zájmech o vědě. Experimentoval s chloridem stříbrným. Ačkoli bylo známé že se AgCl ( chlorid stříbrný ) rozkládá ve světle, Ritter zjistil, že tento proces byl nejvíce účinný v přítomnosti "neviditelného" záření, za fialovým koncem spektra. Toto záření se stalo známé jako ultrafialové záření.

4 Pár obrázků

5 Odrážení UV záření od Země

6 Druhy UV záření

7 Použití UV záření svítidla na kontrolu např. cenných papírů, kreditních karet, některých dokladů výbojkové obloukové lampy (xenon, měď) dezinfekce, dezinsekce analýza minerálů genetika (tzv. markery - „značkovací látky“) laserová technologie čištění vody „neviditelný inkoust“ archeologie (čtení poškozených papyrů) soudní znalectví odborné posudky obrazů

8 Obrázky z praxe Solárium ↓

9 Neony ↓

10 Měřák na UV záření

11 Ochrana před UV zářením(2 příklady)
Sprej na ochranu před UV zářením Krém na obličej(nebo tělo) Vlastnosti spreje: - obsahuje přírodní včelí vosky odpuzuje vodu udržuje odolnost a pružnost kůže chrání před UV-zářením a vyblednutím - je bezbarevný, vhodný pro všechny druhy kůže Ochranný přípravek do města proti slunečnímu záření a všem druhům moderního znečištění. Zajišťuje dokonalou ochranu proti UVA a UVB záření každý den a to celoročně. 1060 ,-Kč

12 ,,Temná“ stránka UV záření
Zhoubné onemocnění kůže Studie, uskutečněná v posledních třech letech v Norsku a Švédsku, ukázala významný vzestup rizika zhoubného nádoru melanomu u žen, které pravidelně navštěvovaly solária. Stárnutí kůže, poškození očí a jiné nežádoucí účinky na zdraví Strukturální změny lidské kůže působením UV záření jsou krátkodobé - spálení, lomivost, olupování a dlouhodobé - stárnutí. Působení na oči může zapříčinit šedý zákal, záněty víček, rohovky a spojivky. Výrazná dávka UV záření může oslabit imunitní systém. Ozónová vrstva hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před tímto nebezpečným ultrafialovým zářením Avšak vznikají ozónové díry . Ozónová díra byla poprvé pozorována počátkem osmdesátých let nad Antarktidou.

13 Zdroje Zdroje obrázků: Zdroje informací:


Stáhnout ppt "Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová."

Podobné prezentace


Reklamy Google