Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ a)Medvěd hnědý  Žil v celé Evropě, Asii a Severní Americe.  Byl však téměř vyhuben.  Obývá husté, těžko přístupné lesy se skalami,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ a)Medvěd hnědý  Žil v celé Evropě, Asii a Severní Americe.  Byl však téměř vyhuben.  Obývá husté, těžko přístupné lesy se skalami,"— Transkript prezentace:

1 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ a)Medvěd hnědý  Žil v celé Evropě, Asii a Severní Americe.  Byl však téměř vyhuben.  Obývá husté, těžko přístupné lesy se skalami, ale hledání potravy ho často dovede až k lidským příbytkům.

2 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  Je všežravec, s oblibou požírá také med.  Zimu přečkává v nepravém zimním spánku.  Žije tak z tukových zásob.  Samice vrhá v zimě v brlohu 2 – 5 mláďat.

3 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

4 Medvěd hnědý  Délka těla: m  Délka ocasu: cm  Hmotnost: kg  Délka života: let. V zajetí až 50 let.  Medvěd hnědý je mohutná šelma se silnými končetinami s velkými, až 15 cm dlouhými drápy, dlouhou srstí a velkou kulatou hlavou.

5 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ Medvěd hnědý

6 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ Medvěd hnědý  Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největšího zemního masožravce.  Zbarvení srsti se značně liší podle několika poddruhů, ale všeobecně se pohybuje od žlutavě plavé až po tmavě černou.  Mnozí jedinci mají navíc bílý nebo stříbřitý odstín srsti, což má za následek prošedivělý vzhled.  Ani velikost není pevně stanovena a kolísá u jednotlivých populací podle množství dostupné potravy.

7 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

8  Přítomnost medvěda hnědého můžeme zaznamenat i podle jeho charakteristických stop - přední je širší, zadní připomíná otisk lidské nohy, akorát má na rozdíl od ní viditelné silné drápy.  Poddruh medvěd brtník dostal své jméno podle toho, že vybírá dutiny stromů s hnízdy lesních včel. Brť je totiž staročeské slovo, označující dutinu stromu.

9 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

10  V současnosti se u nás medvěd vyskytuje jen ve východních pohraničních pohořích.  Kdysi byl ale rozšířen po celém území naší země. Poslední medvěd v Čechách byl uloven v roce 1856 na Šumavě.  Dnes tímto místem prochází žlutě značená turistická trasa, která je známá jako Medvědí stezka. V místě, kde poslední šumavský medvěd „zhasl“, nyní najdeme pamětní kámen z roku 1880.

11 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ Rozšíření medvěda hnědého

12 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ Útoky na člověka Medvěd hnědý útočí na člověka jen velice zřídkakdy a nejčastěji se tak stává pokud ho vyrušíme při konzumaci potravy, pokud je raněný, nemá možnost úniku nebo pokud narazíme na samici s mláďaty nebo na samce v období páření. Tento problém existuje např. v Yellowstonském národním parku, Rusku nebo na Slovensku, kde se v posledních letech početnost medvědů hnědých výrazně zvýšila.

13 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

14

15 b) lední medvěd  Označovaný též jako polární medvěd.  Typický pro severní polární oblasti.  V kohoutku měří 1,5 m, délka těla činí přibližně 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m.  Samci váží 400–700 kg, samice 300–400 kg.  Dožívají se 20 až 25 let (rekord je 34 let).

16 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ Rozšíření Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Na všech těchto územích je chráněn a jeho lov se kontroluje. V současnosti se odhaduje, že žije asi těchto medvědů.

17 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

18  Lední medvědi žijí většinou samotářsky.  Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně.  Jsou velmi obratní, silní a mrštní.  Dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu.

19 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

20  Jsou to také velmi zdatní plavci, nejlepší ze všech medvědů.  Plavou rychlostí okolo 10 km/h.  Umí se také potápět, pod vodou vydrží až dvě minuty.

21 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni.  Pro ledního medvěda je snadné vypátrat doupata tuleňů, protože mají velmi dobře vyvinutý čich.  Jsou schopni ucítit pach mrtvé velryby i na vzdálenost několika kilometrů a doupata tuleňů najdou, i když jsou více než jeden metr pod sněhem.

22 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

23  Jako jedna z největších šelem nemá lední medvěd na souši svého přirozeného nepřítele.  Avšak ve vodě pro něj velké nebezpečí představují mroži, kteří na něj útočí zespodu a kly mu rozpářou břicho.  Ještě větší nebezpečí pro něj však představuje kosatka dravá.

24 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

25 Zajímavosti  Játra ledního medvěda jsou jedovatá. Obsahují totiž příliš velké množství vitamínu A.  Černý čenich medvěda ledního je za jasného dne viditelný dalekohledem až na vzdálenost několika kilometrů.

26 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  Když je medvěd lední donucen okolnostmi, dokáže vyvinout rychlost až 40 km/hod, ale rychle ho taková zátěž unaví. Běžně se pohybuje rychlostí jen 3 až 6,5 km/h.  Medvěd lední má černou kůži (mláďata růžovou), aby lépe vstřebával teplo.  Jeho kožešina je výborným izolačním materiálem, ledního medvěda jde proto jen těžko zachytit termovizí.

27 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  První úspěšný odchov mláděte v zajetí se podařil v roce 1942 v Zoo Praha.  Odchovy ledních medvědů v zajetí mají nízkou úspěšnost.  Lední medvěd se může křížit s medvědem grizzly.  Lední medvěd uplave až 100 km bez přestávky.

28 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ c) medvěd grizzly  dosahuje hmotnosti kolem 300 kilogramů  dožívá se max. 30 let.  Jsou to zavalitá zvířata s velkou hlavou, malými zakulacenými boltci a krátkým ocasem.  Přes zdánlivě neohrabanou postavu je grizzly všestranně pohybově nadaný. Šplhá, vztyčuje se na zadních nohách, skáče a vytrvale plave i běhá. Dokáže vyvinout rychlost až padesát kilometrů za hodinu

29 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

30

31 Medvěd malajský  Nazýván indonésky a malajsky jako Boreang Madu („medový medvěd“).  Je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých.  V kohoutku je vysoký jen 70 cm a tělo má dlouhé 1,1-1,4 m.  Jeho hmotnost je kg s tím, že samice jsou lehčí než samci.

32 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ

33  Je většinou černý a na krku má bílou skvrnu ve tvaru podkovy.  Vyskytuje se v Indočíně, v Indonésii a Malajsii.  I když je to plaché zvíře, k člověku se chová poměrně přátelsky.

34 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  Domorodí obyvatelé ho dokonce chovají jako domácího mazlíčka, ale zároveň byl dříve také hojně loven.  Nyní je na celém svém území chráněn.  I přesto ale jeho početní stavy klesají, jelikož dochází k ničení deštných lesů. Medvěd Malajský totiž těžce snáší změny životního prostředí.

35 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ  Medvěd malajský má velmi pestrý jídelníček všežravce, ale ze všeho nejraději má včelí med, za kterým je ochoten vylézt na strom.  Dále se živí ovocem a termity, které vylizuje svým neobvykle dlouhým jazykem z otvoru vytvořeném rozerváním termitiště tlapami.

36 ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ


Stáhnout ppt "ŠELMY - MEDVĚDOVITÍ a)Medvěd hnědý  Žil v celé Evropě, Asii a Severní Americe.  Byl však téměř vyhuben.  Obývá husté, těžko přístupné lesy se skalami,"

Podobné prezentace


Reklamy Google