Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY."— Transkript prezentace:

1 POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY

2 Lalokoploutvé ryby – Latimérie podivná (jediný druh)

3 Latimérie podivná (Latimeria chalumnae) je ryba ze skupiny lalokoploutví, dlouhá v průměru 1 metr, se zavalitým tělem, ploutvemi na násadcích a modrými šupinami. Latimérie je jediným zástupcem lalokoploutvých ryb, a proto je označována jako tzv. živoucí fosílie. Tento druh ryb byl dlouho považován za vyhynulý (jeho vymizení se odhadovalo na období před 70 miliony let). Latimérie jsou pravděpodobně příbuznými jednoho z mezistupňů vývoje obojživelníků.

4 Pstruh obecný

5 Pstruh obecný potoční (Salmo trutta morpha fario; L
Pstruh obecný potoční (Salmo trutta morpha fario; L., 1758) je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, která je rozšířena prakticky v celé Evropě. V České a Slovenské republice se vyskytuje ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích i ve velkých nadmořských výškách (ve Vysokých Tatrách až 1500 metrů nad mořem). Důležitými faktory pro jeho výskyt je zejména teplota vody, její čistota a obsah kyslíku ve vodě. Můžeme jej však nalézt i v úsecích řek pod přehradními nádržemi, kde nachází vhodné životní podmínky.

6 Lipan podhorní

7 Tělo lipana je protáhlé, z boků lehce zploštělé
Tělo lipana je protáhlé, z boků lehce zploštělé. Typickým znakem je velká barevná praporovitá hřbetní ploutev, která je vzhledem k břišním ploutvím posunuta k hlavě. Mezi hřbetní a ocasní ploutví se nachází tuková ploutvička. Hlava je vzhledem k tělu poměrně malá, zakončená lehce zašpičatělými malými ústy spodního postavení. Zbarvení je stříbřité, hřbet poněkud tmavší. Šupiny jsou poměrně malé, v úplné postranní čáře jich je 74–96.

8 Parma obecná

9 Parma je svojí anatomií uzpůsobena k životu v tekoucích vodách, zejména u dna. Má štíhlé, válcovité tělo. Její rypec je poměrně dlouhý, s masitou tlamou ve spodním postavení, která je vybavena čtyřmi vousky. Dorůstá obvykle do délky 50 cm a hmotnosti 1–2 kg. Největší exempláře však mohou měřit až 100 cm a vážit i 10 kg.

10 Cejn velký

11 Cejn velký (Abramis brama; Linné, 1758) je v České republice hojný druh ryb. Je dokonale uzpůsoben k životu ve stojatých, mělkých a prohřátých vodách. Lidské zásahy do vodních toků jej nikterak nezasáhly, naopak stavby přehrad rozšířily jeho životní prostor. Je poměrně odolný vůči znečištění.

12 Lín obecný

13 Lín obecný je kaprovitá ryba střední velikosti s několika nezaměnitelnými znaky. Především jsou to velmi jemné a hluboko vrostlé šupiny nazelenalé barvy, která na bocích a břiše přechází do světle žluté. Dalším znakem jsou černé a oblé ploutve a oční duhovka zbarvená do oranžova. Délka břišních ploutví je jednoduchý rozpoznávací znak pohlaví — samci mají tyto ploutve delší, sahají až k řitnímu otvoru.

14 Kapr obecný – šupináč, lysec

15 Kapr obecný (Cyprinus carpio) je paprskoploutvá ryba z čeledi kaprovití (Cyprinidae). Je největší českou kaprovitou rybou a jeho chov má pro Českou republiku velký hospodářský význam.

16 Štika obecná

17 Štika je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života
Štika je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života. Má protáhlé válcovité tělo s hřbetními a řitními ploutvemi posunutými až dozadu a širokou protáhlou bohatě ozubenou tlamu. Toto uspořádání umožňuje štice bleskurychlý start za kořistí. Zuby jsou mírně zahnuté dovnitř, aby se kořist snadno nevysmekla a po opotřebování se nahrazují.

18 Okoun říční

19 Tělo je poměrně vysoké. Na hřbetě se nacházejí dvě samostatné hřbetní ploutve. V první se nachází tvrdých paprsků, ve druhé tvrdé a měkkých paprsků. Břišní, řitní a ocasní ploutve mají obvykle načervenalý nádech. Ústa jsou koncová. Šupiny jsou drobné ostré a ktenoidní. Na bocích jsou výrazné tmavé příčné pruhy. Dorůstá do maximální délky okolo 50 cm, obvykle však tvoří zakrslé formy. Nejvyšší uváděná hmotnost činí 4,750 kg.

20 Candát obecný

21 Tělo je protáhlé, z boků zploštělé. Hlava zakončena koncovými ústy
Tělo je protáhlé, z boků zploštělé. Hlava zakončena koncovými ústy. V tlamě se nachází řada drobných zoubků a také velké tzv. psí zuby. Na hřbetě se nachází dvě hřbetní ploutve, první vyztužena tvrdými paprsky, druhá měkkými. Břišní ploutve jsou umístěny hned za úrovní prsních. Tělo je zbarveno šedě s odstíny zelené. V mládí jsou na bocích zřetelné svislé tmavé pruhy. Dorůstá do délky až 130 cm a hmotnosti 21 kg. Nejstarší známý exemplář měl 25 let.

22 Sumec velký

23 Široká nízká hlava přechází nenápadně v protáhlé tělo, kryté slizkou kůží bez šupin. Rozeklaná tlama je vybavena dvěma dlouhými chrupavčitými vousy v horní čelisti a čtyřmi kratšími v čelisti dolní. Slouží jako chemoreceptory a jsou v nich chuťové buňky. Nahrazuje špatně vyvinutý zrak. Velmi silné čelisti jsou vybaveny velkým množstvím drobných zubů, které jsou skloněny dovnitř tlamy a fungují jako struhadlo.

24 Úhoř říční

25 Úhoř říční (Anguilla anguilla) je druh paprskoploutvých ryb z čeledi úhořovití (Anguillidae). Jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu. Na rozdíl od většiny ostatních sladkovodních ryb nemá břišní ploutve a hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v jeden celistvý lem. Ve sladkých vodách je jeho zbarvení tmavé a kůže se jeví bez šupin, v období nástupu tření se však jeho barva mění na kovově stříbřitou.

26 Cizokrajné sladkovodní ryby

27

28

29

30 To je konec To mám přece říct já Tak to řekni Tídá tídá tídá POZOR v prezentaci chybí obrázky vranky obecné, mřenky mramorované, plotice obecné, jelec tloušť


Stáhnout ppt "POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google