Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkoholismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkoholismus."— Transkript prezentace:

1 Alkoholismus

2 Slovo alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci. Je jakýmsi předpisem na relaxaci, kterému rozumí všechny kultury světa. Droga s rozpornými účinky. V jedné minutě v nás vyvolá pocit lásky, který se snadno může změnit v agresivitu a zuřivost. Odstraňuje psychické zábrany (stydlivost, nervozita).

3 Rozdělení osob dle vztahu k alkoholu
Abstinent – odmítá z jakéhokoliv důvodu alkohol Konzument – většina lidí pijících „příležitostně.“ Piják – žádá účinky alkoholu – tj. především euforii.

4 Role alkoholu Výživná (součást jídla)
Sociální (přispívá k sociální interakci) Anxiolytická(snižuje úzkost) Orgastická (slouží jako prostředek záměrné otravy)

5 Historie Alkoholismu 1220 př. n. l. – Čína – smrt každému, kdo je přistižen opilý. Mohamed zakázal pít alkohol. Každý Říman měl právo zabít svou ženu, pokud ji přistihl opilou. Athény – za opilost smrt. Karel Veliký – opilci trestáni, pokud pili dál, byli popraveni. Do alkoholu se přidávaly různé přísady pro snížení jeho vlivu – např. sádra, vápno, aj. Víno bylo vařeno v olověných kotlích, proto bylo značně jedovaté. Katolíci mohli pít čtvrt litru vína denně. V posledních desetiletích byl problém s pitím alkoholu především ve Švédsku, Švýcarsku a bývalém Sovětském svazu. V bývalém SSSR bylo zavedeno mnoho opatření – např. snižování výroby, zákaz prodeje a požívání do 21 let, v pracovních dnech byl prodej povolen až od 14 hodin.

6 Problémy způsobené mozku a nervové soustavě alkoholem
Poškození samotných nervových buněk se projevuje poruchami cítění - např. na rukou, mravenčením, brněním. Při pádu alkoholika může dojít ke krvácení do dutiny lební. Chování: změny jednání a chování, činnosti, vztazích. Je duševně unavený, nezájem o okolí, zvýšená ovlivnitelnost, snížená vůle k jakékoliv činnosti kromě pití, ztráta společenského taktu a duševní pohotovosti, směs sentimentality, zhrubělosti a otupělosti. Okénka – piják nemá vzpomínky na určité období proběhlé opilosti

7 Vedlejší účinky alkoholu
deprese panická úzkostná porucha obsese někdy se alkoholismus přesmykne do anorexie

8 Stadia Alkoholismu: 4 období
I. počáteční – piják poznal účinek alkoholu jako drogy. Má potřebu zvyšovat dávky alkoholu. Alkohol mu „dává, ale nebere.“ II. varovné stadium – častá podnapilost a opilost. Nikdo neodhaduje nebezpečnost častého pití. Opilost se opakuje. Pije častěji, přechází od méně koncentrovaných alkoholických nápojů jako pivo. Spíše nemá okénka. Kdyby piják pil o samotě, byl by nápadný. To si uvědomuje. Hledá společníky, které v budoucnu označí jako „špatnou společnost,“ která ho k pití přivedla. III. rozhodné stadium – roste tolerance, jsou zde typická okénka (tím se odlišuje od předchozího stadia). Alkohol se dostává z periferie pozornosti do centra. Přestává ovládat alkohol, alkohol již ovládá jeho. Znovu a znovu slibuje sobě a svým blízkým, že již pít nebude a toto permanentně porušuje. Pokud však po delší dobu abstinuje, získá dojem, že ovládá pití. Může to trvat týdny nebo měsíce. IV. konečné stadium – výrazně snížená tolerance na alkohol – závislý se tedy opije častěji (ne z menšího množství alkoholu!). Opíjí se i při nevhodné příležitosti. Pije i několik dní – tzv. tahy. Pije již od rána. Dostavuje se termín DEBAKLU: BEZ ALKOHOLU TO NEJDE A S ALKOHOLEM TAKÉ NE. Tím se uzavírá kruh a může zde pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii.

9 Typy Alkoholismu Gama – zvýšená tolerance na alkohol, ztráta kontroly v pití, schopnost abstinence. Rozlišujeme na: a) normální společenské pití (důležité – nepije vše, co mu přijde pod ruku) b) prodromální fáze (má okénka, ještě může přestat, občas nejde do práce, těší se na alkohol, při „absťáku“ má třes) Delta – neschopnost abstinence, při vysazení alkoholu větší abstinenční příznaky, má stále „svou hladinku,“ (Francie – víno). Epsilon – dipsománie – alkoholismus, který „nasedá“ na jiný typ nemoci (např. schizofrenie, mánie, epilepsie). Alfa - nedisciplinované pití, má kontrolu v pití (tento typ může trvat i desítky let). Většinou nepokračuje do III. stadia alkoholismu. Může přejít v gamu (nekontrolované pití). Beta – není tu závislost, ale dochází k sekundárním nemocem.

10 Stadia opilosti I. Spokojený, sdílný, veselý výraz, živá mimika, výřečnost, smích, rozpustilost, přátelskost, pocit sebejistoty – cítí se lépe, jeho starosti jsou „lehčí“. 1-1,5% II. Netaktní, křičí, zpívá, nedbá okolí, impulsivní, nenaslouchá ostatním, zčervenání, stoupá tep, pohyby neuspořádané, poráží sklenice, vrávorá, rozdvojené vidění. 1,5-3% III. Únava, ospalost, zvracení, obličej bledne. Při vysokých dávkách: narkotický efekt – bezvědomí, necitlivost, tep slabý, zpomalené dýchání, rozšíření zornic nereagující na osvit. V nejhorším případě zástava dechu. 3% a více

11

12 Zdroje:


Stáhnout ppt "Alkoholismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google