Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MONAKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MONAKO."— Transkript prezentace:

1 MONAKO

2 poloha

3 Hlavní údaje Hl.město-Monte Ville
rozloha-1,95 km² (192. Na světě) z toho zanedbatelné % vodní plochy Nejvyšší bod-Chemin des Révoires  (161 m n. m.) Časové pásmo- +1 Obyvatelstvo Počet obyvatel-32 409 (2005) Hustota zalidnění-16 620 ob. / km² (1. na světě) Jazyk- Náboženství-římskokatolické 90 % Státní útvar Státní zřízení-parlamentní knížectví Vznik-1419 (prosazení dědičného nároku rodu Grimaldi) Kníže-Albert II. Státní ministr-Jean-Paul Proust Měna-euro (EUR)

4 Znak + vlajka

5

6 historie V 5. století př. n. l. založena foinická obchodní stanice, kterou Římané nazvali podle Héraklova chrámu Herculis Monoeci portus. V 6. století ovládli území Monaka dočasně Vizigóti, poté patřilo k Francké říši. Roku 1162 obdrželi janovští kupci v Monaku právo skladu. Koncem 13. století vládl Monaku poprvé rod Grimaldi (definitivně od 1419), od 15. století převážně pod francouzskou ochranou (od1865 celní unie). Od roku 1949 do roku 2005 vládl kníže Rainier III., který liberalizoval ústavu a posílil práva Národní rady. Po jeho smrti vládne jeho syn Albert II.. V letech 1963 až 1993 byla nejsilnější stranou Národní a demokratická unie (UND), od 1993 má absolutní většinu Campora. Monako je členem OSN.

7 geografie Malé knížectví se prostírá na Azurovém pobřeží (fr. Côte d’Azur) jen 8 km od italské hranice na výběžku Přímořských Alp. Od skalnatého pobřeží stoupá terén terasovitě k pohoří, jež omezuje monacké teritorium proti francouzskému zázemí. Celé území státu je zastavěno. Má několik městských částí: vlastní Monako se starým městem, knížecím palácem ze 13. a 16. století, s neoromantickou katedrálou a oceánografickým muzeem, založeno 1910; Nové m. La Condamine s přístavem, bankami a obchodní čtvrtí; luxusní lázně Monte Carlo s hernou (vybudováno v letech1878–1879) a kongresovým centrem a dále také na náspu do moře vzniklé Fontvieille s obytnými a průmyslovými stavbami, přír. parkem a sportovními areály i novým jachtovým přístavem. Mírné přímořské podnebí dovoluje růst i velmi pestré mediteránní vegetaci. Hlavní město Monako je městský stát. Skládá se pouze z jediného města, které je zároveň hlavním. Dělí se na 4 obvody: Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine a Fontvieille.

8

9 Vláda a politika Státní zřízení
Podle ústavy z roku 1962 je Monako dědičnou konstituční monarchií. Hlavou státu je kníže, jako poradní orgány má k dispozici korunní radu (11 členů) a státní radu (12 členů). Výkonnou moc má pod autoritou knížete jeden státní ministr se třemi vládními rady.Legislativu vykonává kníže spolu s parlamentem, Národní radou s 18 volenými poslanci. V zahraničních vztazích zastupuje MonakoFrancie. Také právní systém je vybudován podle francouzského vzoru. Administrativní dělení Monako se dělí na 4 městské čtvrti (Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine, Fontvieille) Členství 1993 - Spojené národy (OSN) OBSE

10 Demografie obyv. (2005) ; hustota zalidnění  obyv. / km2 ; roční přírůstek 0,6 %. Největší část tvoří cizinci, především Francouzi (téměř 50 %) a Italové (17 %). Monackých občanů je necelá pětina celkového počtu obyvatel. Přes 90 % obyvatel jsou římští katolíci. Školství je zavedeno podle italského vzoru.

11 Ekonomika Nejdůležitějším hospodářským odvětvím knížectví je celoroční turistický ruch. Velký význam má kromě toho i sektor služeb, bankovnictví a pojišťovnictví. Státní příjmy vytváří převážně daň z přidané hodnoty a daň z obratu, dále státní monopoly jako telefon, pošta, daň z tabákových výrobků, vydávání známek aj. Výnos z kasina tvoří jen asi 4 %. Přímé daně se v Monaku nevybírají (jen Francouzi podléhají francouzským daňovým předpisům). V průmyslovém sektoru převládají malé a střední podniky v oboru chemie (hlavně farmacie a kosmetika), dále v produkci plastických hmot a elektroniky. S Francií je Monako spojeno měnovou, hosp. a celní unií. Nejbližším mezinárodním letištěm je francouzské Nice. HDP podle parity kupní síly asi 870 mil. US $, tj na 1 obyvatele (2003).

12 Monte Carlo Monte Carlo (česky též Montekarlo, v monegasqueštině Monte-Carlu, v okcitánštině Montcarles) je jednou ze čtyř částí Monaka a je patrně nejznámější z nich v tomto moderním městském státě, monackém knížectví. Toponymie Monte Carlo (neboli Karlova hora) nese toto italské jméno na počest prince Karla III. Monackého a to již od 1. července 1866. Numerické metody Monte Carlo Vzhledem k tomu, že Monte Carlo je proslulé město hazardu s velkým množstvím kasín, existuje v numerické matematice skupina metod nazvaných po tomto městě. Metody Monte Carlo, laicky řečeno, dokážou spočítat poměrně přesný výsledek použitím pseudonáhodných čísel. Název Monte Carlo nese i jedna z metod radiosity, která spočívá v náhodném „střílení“ paprsků ze zdroje světla a zjišťování, kde zasáhly renderovaná tělesa. Úřední jazyky jsou francouzština a italština.

13 V Monaku se též jezdí velká cena Monaka (Monte Carla) na vozech F1


Stáhnout ppt "MONAKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google