Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.0010 Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice projekt EUškola pro život, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.1977

2 Metodické pokyny Autor: Mgr. Roman Kotlář Vytvořeno: červen 2012 Určeno pro 6. ročník Český jazyk 2. stupeň Téma: řešení úloh testů Scio Očekávané výstupy: aplikuje logickou úvahu a znalosti dosud osvojeného učiva při řešení úloh testů Scio Forma: žáci pracují samostatně Pomůcky: počítač, dataprojektor Zdroje: zadání testů Scio, obrázky – zdroj uveden přímo v daném slidu Další pokyny: Při práci lze využít hlasovací zařízení a vyhodnotit nejrychlejšího řešitele, který získá nejvíce z možného počtu bodů (Lze pracovat i ve skupinách, které mezi sebou soutěží. Pokud daná skupina nedokáže svoji úlohu vyřešit, může se o správné řešení pokusit jiná skupina.). Za podstatnou skutečnost lze považovat odůvodnění zvoleného řešení a pro kontrolu ukázat správné řešení. Hra může mít i více vítězů v případě rovnosti získaných bodů.

3 Úloha č. 34 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Které z následujících slov je nejvhodnější doplnit na vynechané, tučně orámované místo v uvedeném textu? A) dotazník; B) formulář; C) inzerát; D) telegram. Společné zadání pro úlohu č. 34 - 38 Řešení: A) dotazník; B) formulář; C) inzerát; D) telegram. Správnou odpovědí je varianta C).

4 Úloha č. 35 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Které z následujících tvrzení přímo vyplývá z uvedeného textu? A) Pan Novák svůj dopis sepisoval v Újezdě.; B) Adresátem uvedeného dopisu je pan ředitel Novák; C) Na místo ředitele pan Novák nastoupil 15. května.; D) Peníze nejsou pro společnost „Zeměkoule” důležité. Společné zadání pro úlohu č. 34 - 38 Řešení: A) Pan Novák svůj dopis sepisoval v Újezdě.; B) Adresátem uvedeného dopisu je pan ředitel Novák; C) Na místo ředitele pan Novák nastoupil 15. května.; D) Peníze nejsou pro společnost „Zeměkoule” důležité. Správnou odpovědí je varianta A).

5 Úloha č. 36 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Která z následujících možností obsahuje pouze slova, za nimiž má být v uvedeném textu podle mluvnických a pravopisných pravidel umístěna čárka A) Doufám – Nastoupit; B) odpovídám – můžu; C) pozdravem – Novák; D) Vážení – Doufám. Společné zadání pro úlohu č. 34 - 38 Řešení: A) Doufám – Nastoupit; B) odpovídám – můžu; C) pozdravem – Novák; D) Vážení – Doufám. Správnou odpovědí je varianta D).

6 Úloha č. 37 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Pan Ždibřid Novák, autor uvedeného dopisu, neumí dobře pravopis. Mimo jiné má problémy s psaním předložek s a z. Poraďte mu, která z následujících možností je napsána mluvnicky a pravopisně správně. A) s Bětkou – z dárkem – z Beskyd; B) z kraje – s většinou – z chlapci; C) z parku – s Danielem – z kamene; D) z divadla – s vlajkami – z fanoušky. Společné zadání pro úlohu č. 34 - 38 Řešení: A) s Bětkou – s dárkem – z Beskyd; B) z kraje – s většinou – s chlapci; C) z parku – s Danielem – z kamene; D) z divadla – s vlajkami – s fanoušky. Správnou odpovědí je varianta C).

7 Úloha č. 38 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Nastoupit můžu zítra. Ve které z následujících možností je uvedená věta z úvodního textu mluvnicky správně převedena do podmiňovacího způsobu? A) Nastoupit by sem mohl zítra.; B) Nastoupit by jsem mohl zítra.; C) Nastoupit bysem mohl zítra.; D) Nastoupit bych mohl zítra. Společné zadání pro úlohu č. 34 - 38 Řešení: A) Nastoupit by sem mohl zítra.; B) Nastoupit by jsem mohl zítra.; C) Nastoupit bysem mohl zítra.; D) Nastoupit bych mohl zítra. Správnou odpovědí je varianta D).

8 Úloha č. 39 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) zajíc, lovecký, odnést, rozmazlený, medvěd, lenochod Kolik z uvedených slov neobsahuje předponu? A) 2; B) 3; C) 4; D) 5. Řešení: zajíc, lovecký, od-nést, roz-mazlený, medvěd, lenochod Dvě slova obsahují a čtyři slova neobsahují předponu. Správnou odpovědí je varianta C).

9 Úloha č. 40 testu Scio z českého jazyka pro 6. ročník (podzim 2011) Které z následujících slov nevzniklo skládáním (má tedy pouze jeden kořen)? A) trestuhodný; B) mořeplavec; C) autoopravář; D) rozkreslený. Řešení: A) trestu-hodný; B) moře-plavec; C) auto-opravář; D) Rozkreslený – (zde se nejedná o složení slov, ale o předponu roz) Správnou odpovědí je varianta D).


Stáhnout ppt "Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadané ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (34. – 40. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google