Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nový Zéland – země ohně a ledu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nový Zéland – země ohně a ledu"— Transkript prezentace:

1 Nový Zéland – země ohně a ledu
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Geografie Nový Zéland – země ohně a ledu Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

2 Nový Zéland

3 OBSAH Základní informace Historie Demografie Hospodářství Flóra, fauna
Správní celky Zajímavosti Zdroje

4 Nový Zéland (New Zealand, maorsky Aotearoa)
Hlavní město:Wellington Rozloha:268 680 km² Nejvyšší bod: Mount Cook (3754 m n. m.) Počet obyvatel: Jazyk:angličtina, maorština Náboženství :křesťanství Státní zřízení: konstituční monarchie Královna Alžběta II. zastoupená generálním guvernérem sirem Jerrym Mateparaem, Předseda vlády:John Key Měna:novozélandský dolar (NZD) Vzdálenost jihu a severu: 1600 km S.ostrov od J. dělí Cookův průliv Nejvyšší hora:MOUNT COOK 3764 m.n.m. Nejvyšší sopka: MOUNT RUAPEHU 2797 m.n.m. Nejhlubší jezero: LAKE HAUROKO 462 m Největší jezero: LAKE TAUPO 626 km2 Nejdelší řeka: WAIKATO RIVER 425 km Nejvyšší vodopád: SUTHERLAND-na řece Arthur

5 Historie V 9. století osídlili Nový Zéland Maorové
V roce 1642 zavítali na Nový Zéland první Evropané a v 18. století ho začali osidlovat V letech 1840 – 1907 bylo území britskou kolonií V roce 1893 se stal první zemí na světě, která dala ženám VOLEBNÍ PRÁVO Nový Zéland patří mezi zakládající členy OSN

6 Maoři (Māori) na ostrovech cca od 9. st připluli z Polynésie
svrchovanost Britů nad ostrovy uznali 1840 dohoda z Waitangi 6. února 1840 výměnou za uznání práva na půdu následovalo 30letí válek (1843–1872), i později povstání a boje za uznání rovnoprávnosti „ dnes na Novém Zélandu asi 500 tis. Maorů (1/8 populace)  tetování Moko, pták Moa, tanec Haka

7 Demografie - Původními obyvateli Nového Zélandu nejsou Maorové, kteří na Nový Zéland připluli během 9. až 14. století. Jsou jimi tzv. Moriari, kteří byli následně vyhlazeni Maory. - Největší skupinu obyvatel tvoří Novozélanďané evropského původu (75 %). Druhou největší skupinu tvoří Maorové (15 %). -  Negramotnost obyvatelstva je kolem 1 %. Téměř 88 % obyvatel žije ve městech. - Střední délka života mužů je 75,5 let, u žen 81,6 let. Podíl párů bez dětí je 76 %.

8 PRŮMYSL Novozélandský průmysl je založen hlavně na zpracování zdejších mléčných produktů, plodin, masa a ryb. K ostatním průmyslovým odvětvím se řadí výroba látek, hliníku a umělých hmot. Hlavními obchodními partnery Nového Zélandu jsou Austrálie, Japonsko, USA a členské státy Evropské unie, zejména Spojené království. Země zužitkovává své přírodní bohatství, například zdejší prudké řeky, jež jsou zdrojem vodní energie. Disponuje též zásobami zemního plynu, ropy, uhlí, zlata, stříbra a železné rudy.

9 Hospodářství Nový Zéland je zemědělskou zemí. Na každého obyvatele připadá podle odhadů asi 20 hospodářských zvířat. Ovce jsou zdrojem proslulého jehněčího a vlny, které se vyvážejí do celého světa. Kvůli dalším hlavním položkám vývozu státu - hovězímu,mléku, sýru a máslu - se zde navíc chovají velká stáda skotu. Nedílnou součástí nadstandardní živočišné výroby na Novém Zélandu jsou i početné farmové chovy jelení zvěře. K pěstovaným plodinám patří pšenice, kukuřice, ječmen, hrách a jablka. V zemi vzrůstá počet vinic, z nichž pochází vysoce kvalitní víno. Původní stále zelené lesy Nového Zélandu jsou většinou chráněné, pily a papírenský průmysl jsou zásobovány rozsáhlými kulturami jehličnanů a eukalyptů. Ve vodách Nového Zélandu se loví takové ryby, jako např. hoki, pražmy a barakudy, a při pobřeží se chovají korýši včetně slávek.

10 Počet ovcí (1980): Počet ovcí (současnost): NZ zásobuje: 54% světové produkce jehněčího

11 Flora a fauna Původně žádní savci, kromě těch, co sem mohli připlavat (lachtani, lvouni atd.) nebo přiletět (netopýři).  Nový Zéland je domovem mnoha endemických rostlin. Velké části Nového Zélandu byly porostlé lesem nebo buší. Nyní převládají formy trsnatých trav na bažinatých plochách a čtvrtina území je zalesněna. Stávající lesy jsou složené z vavřínových a jehličnatých stromů, ale místy se vyskytují i palmy a stromovité kapradiny. Nejznámějším představitelem fauny je kivi. Před příchodem Evropanů na Novém Zélandu žily dva druhy netopýrů, velké množství hmyzu a ptáků, kteří jsou často nelétaví a několik druhů plazů – gekoni. Pouze na Novém Zélandu najdeme rovněž hatérii novozélandskou, starodávného plaza. Typickými opeřenci Nového Zélandu jsou slípky takahe a papoušci kakapo. -Moa

12 kivi Pták kivi je novozélandská ikona. Novozélanďan byl „Kiwi“ už od dob první světové války. Toto je přezdívka udělená australským vojákem a od té doby je přiřčena každému novozélanďanovi. Kiwi je zvědavý pták, nemůže létat, má vlasu podobné chmýří a dlouhý zobák. Je to převážně noční pták, žije v doupěti v zemi.

13 „ještěrka“ hatérie Slípka Takahe

14 Auckland

15

16 Haka Většina lidí zná důvěrně rázný tanec, který předvádějí novozélandská sportovní mužstva před začátkem mezistátních utkání. Tento nápadný prvek je vždy bouřlivým zahájením, ale jen málo diváků zná jeho původ. Běžně se nazývá "Maorský válečný tanec", v řeči domorodých Maorů "haka pukana". Haka je obecný termín pro mnoho různých tanců, které jsou doplněny písněmi a dějem. V kontrastu s posunky (pukana), provázenými výkřiky, hrozivým refrénem, koulením očima, vyplazováním jazyka, dupáním nohou je tanec poi, s elegancí předváděný ženami, s jemným, ale rázným refrénem, doplňovaným vířením malého, dříve lněného míčku (poi), nacpaného chmýřím sítiny (raupo), který se ale dnes většinou vyrábí z moderních materiálů.

17 Christchurch

18 ÚZEMÍ Území je rozděleno do 16 správních oblastí (regions), 57 distriktů (districts), 16 měst; dvě zámořská autonomní území: Cookovy ostrovy, Niue; zámořské území: Tokelau Severní ostrov - Northland, Auckland, Waikato, Bay of Plenty, Gisborne, Hawkes Bay, Manawatu, Wanganui, Taranaki, Wellington. Jižní ostrov - Nelson, Marlborough, West Coast, Canterbury, Otago, Southland.

19 Zajímavosti Novozélandská ragbyová reprezentace All Blacks vyhrála dvakrát mistrovství světa, poprvé v roce 1987 a podruhé v roce 2011. Významné osobnost: Edmund Hillary – první vystoupil na Mount Everest Na jižním ostrově se natáčela trilogie Pán prstenů. Otočíme-li obrys Nového Zélandu, dostaneme „druhou botu do páru k Apeninskému poloostrovu.“ Jeden z kopců má název Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronuku pokaiwhenuakitanatahu, který jej dostal až do knihy rekordů. bungee-jumping je novozélandským vynálezem  Dřevěné sochy Maorů-válečníků s vyplazeným jazykem, které tak často vídáme v souvislosti s Novým Zélandem, jsou ve skutečnosti strážci hranic soukromého majetku a stávají téměř u každého maorského obydlí.  Topinka s marmeládou je typickým novozélandským jídlem, nejčastěji podávaným k snídani. Obědy zde bývají také lehké, hlavním jídlem dne je totiž večeře. Aotearoa- “Země dlouhého bílého oblaku”. 

20 ZDROJE: a/nov%C3%BD-z%C3%A9land-aneb- bizardn%C3%AD-pevnina-v-oce%C3%A1nu %A9subantarktic%C3%A9ostrovy KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Malá ilustrovaná encyklopedie zeměpisu Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Nový Zéland – země ohně a ledu"

Podobné prezentace


Reklamy Google