Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Niagarské vodopády.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Niagarské vodopády."— Transkript prezentace:

1 Niagarské vodopády

2 O vodopádech Niagarské vodopády (anglicky Niagara Falls) je označení pro několik vodopádů na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera a vtéká do jezera Ontario. Dosahují výšky 52 metrů (Kanadská podkova). Druhému, nižšímu vodopádu se říká Americký vodopád. Ve skutečnosti jsou vodopády dva – na kanadské straně je to tzv. Horseshoe Falls (název získala z tvaru podobajícího se podkově) a na americké straně tzv. American Falls. Nejvyšší vodopád je až 53 metrů, šířka vodopádů je 1,2 km. Své pojmenování dostaly Niagarské vodopády ještě od původních obyvatel Indiánů, a to „Onguiaahra“ (Hromový hluk)

3 Rozměry Celková výška: 52 m Průtok: 5900 m³/s Šířka: 1200 m
Vodní tok: Niagara Povodí: Řeka svatého Vavřince

4 Vznik vodopádů Vše začalo v poslední době ledové, před 2000 lety našeho letopočtu, v době kdy Niagarský ledovec ustupoval Wisconsinskému ledovci a voda, vytvořena z Velkých jezer, stékala dolů. Ovšem v tuto dobu bychom Niagarské vodopády těžko nalezly na místě, kde je známe dnes

5 Legenda Příběh indiánské krasavice, jejíž duch se objevuje přímo u Niagarských vodopádů. Vypráví se, že dívka zvaná Maid of the Mist (Dívka oparu), si měla z donucení a nátlaku vzít za manžela muže, kterého nemilovala, a tak se rozhodla pro sebevraždu. Vzala svou kánoi a nechala se unášet po řece Niagaře až k vodopádům, kde svůj život ve víru vody zakončila. Její duch však byl silnější a jako šíp vzlétl z vody ven. Nyní můžeme za příznivého počasí ducha indiánské krasavice spatřit ve formě jasné duhy.

6 Obrázky

7 http://www. google. cz/imgres

8 Odkazy


Stáhnout ppt "Niagarské vodopády."

Podobné prezentace


Reklamy Google