Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 03 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-03 Téma vzdělávacího materiálu: Ochranné látky - úvod Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na seznámení s obecnými vlastnostmi NH Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor výroby nábytku Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Ochrana dřeva - úvod Dřevo jako organická látka podléhá rozkladu. Je to přirozený proces umožňující koloběh látek v přírodě. Z hlediska lidstva jako spotřebitelů se snažíme tento rozklad omezit nebo alespoň zpomalit. Dřevo podléhá rozkladu pomocí činitelů: Biologických Fyzikálně chemických Obr.1 Obr.2

3 Ochrana dřeva - úvod II biologičtí činitelé
Dřevo podléhá rozkladu působením: plísní, hub …. živočišných škůdců rostlinných škůdců Obr.3 Obr.4 Obr.7 Obr.6 Obr.5 Obr.8

4 Ochrana dřeva - úvod III fyzikálně - chemičtí činitelé
Dřevo podléhá rozkladu působením: ohně vysokých teplot vlhkosti (změnám) vody

5 Ochrana dřeva - úvod IV Účelem ochrany dřeva je zabránit nežádoucímu rozkladu. Tento rozklad dřevo můžeme značně omezit metodami: fyzikální ochranou - vysušení, prohřátí, napaření, povrchová úprava atd. chemickou ochranou - impregnace beztlaká a tlaková.

6 Požadavky kladené na ochranné látky:
Ochrana dřeva - úvod V Požadavky kladené na ochranné látky: musí snadno vnikat do dřeva musí zajišťovat minimálně dvojnásobnou trvanlivost musí být (pro daný účel) ekonomicky přijatelné musí být vícestranně účinné musí být dostatečně toxické pro škůdce dřeva nesmí být toxické pro lidský organismus musí být co nejméně vyluhovatelné nesmí zvyšovat hořlavost dřeva nesmí způsobovat korozi (spoj. prostředky, zařízení) nesmí zhoršovat fyzikální a mechanické vlastnosti

7 Ochrana dřeva - úvod VI Manipulační zařízení Impregnovaná hráň
Tlaková nádoba- impregnační kotel Impregnační vana Obr.9 Impregnované tyče Proimpregnovaná běl Obr.10 Obr.11

8 Ochrana dřeva - úvod VI Obr.13 Obr.12 Obr.14 Obr.15 Obr.16

9 Ochrana dřeva - rozdělení
Podle účelu použití: Fungicidy - proti bakteriím, plísním, houbám Insecticidy - proti hmyzu Antipyreny - proti ohni Podle rozpustnosti ve vodě: Ve vodě nerozpustné Vodoodpudivé Ve vodě rozpustné Podle chemického složení: Látky organického původu Látky anorganické

10 Ochrana dřeva látky fungicidní a insecticidní
Nerozpustné ve vodě: Impregnační oleje - proti bakteriím, plísním, houbám. Jedná se o vysoko - vroucí černouhelné dehtové oleje. Jsou vhodné jen pro tlakovou impregnaci (pražce, sloupy …). Zbarvují dřevo černě, zapáchá a je mazlavé.. Pentor 70 - proti hmyzu. Dobře vniká do dřeva tlakovou i beztlakou impregnaci. Dřevo je světle hnědé a dá se spojovat lepením. Je výrazně dražší než impregnační olej. Lazurovací laky - Luxoly- proti povětrnosti a vlhkosti. Jedná se o alkydovou pryskyřici s fungicidními látkami. Používá se venkovní nátěry stavebně truhlářských výrobků. Vyrábí se v různých barevných odstínech a v provedení, která vytvářejí a nevytvářejí ochranný film.

11 Ochrana dřeva látky fungicidní a insecticidní
Nerozpustné ve vodě: II - Luxol Obr.17

12 Ochrana dřeva látky fungicidní a insecticidní
Ve vodě rozpustné: Nejčastěji se používají kombinace minerálních solí často ve směsích s jinými anorganickými sloučeninami. Dodávají se ve formě prášku nebo roztoků. Dřevo ošetřené těmito látkami nezapáchá, je málo zdravotně závadné. Upravené dřevo se dá lepit a povrchově upravovat. Dříve používané látky s obsahem rtuti se již nesmí používat. Wolmanit CB - sloučeniny mědi, boru a chromu. Mají účinek proti biologickým škůdcům a zpomalují hoření. Aplikují se ve vodném roztoku. Synpregnit CBZ - sloučeniny mědi, boru, chromu a zinku. Na dřevo se váže i chemicky a proto je těžko vyluhovatelný.

13 Ochrana dřeva látky fungicidní a insecticidní II
Ve vodě rozpustné : Pentachlfenolát sodný (PCPNa) - používá se proti modrání borové a bukové kulatiny. Tetraboritan sodný (borax) - se používá s kyselinou boritou. Je vysoce vyluhovatelný a proto je možno jej použít jen k ochraně krytých konstrukcí proti biologickým škůdcům. Flumicin. Lastanox - kombinované látky proti biologickým škůdcům v zabudovaných konstrukcích. Bochemit - kombinované látky proti biologickým škůdcům i proti ohni v zabudovaných konstrukcích.

14 Ochrana dřeva látky fungicidní a insecticidní III - Bochemit
Obr.18

15 Ochrana dřeva látky proti ohni - antipyreny
Ve vodě rozpustné: Kromě zabránění styku dřeva s ohněm (plášťováním) se používají metody, které snižují hořlavost dřeva, nebo zabraňují - omezují styk dřeva se vzdušným kyslíkem nebo ředí hořlavé plyny. Nejčastěji se používají kombinace minerálních solí nebo to jsou pěnotvorné prostředky . Dodávají se ve formě prášku nebo roztoků případně ve formě nátěrových hmot. Látky AS, Synpreg, CF- amonné soli. Působením tepla se rozkládají a uvolňují plynný amoniak. Zuhelňují povrch a tím zabraňují nebo zpomalují hoření. Používají se pro zabudované konstrukce.

16 Ochrana dřeva látky proti ohni - antipyreny II
Ve vodě rozpustné: Pyroton, Betogen - látky na bázi vodního skla. Při styku s ohněm tvoří nejdříve puchýřky a pak souvislou pěnovou vrstvu. Zabraňují přístupu kyslíku. Pyronit - amonné soli (síran, fosforečnan a hydrofosforečnan). Snižuje hořlavost dřeva. Izonit, Plamor - pěnotvorné prostředky na bázi syntetických pryskyřic. Při styku s ohněm vytváří tlustou vrstvu.

17 Ochranné látky- kontrolní test
K čemu nám obecně slouží ochranné látky? Co jsou to antipyreny? Co je nevýhodou látek nerozpustným ve vodě? Vyjmenuj alespoň 5 vlastností důležitých pro ochranné látky. Proti čemu chrání fungicidy? Jaké máme metody impregnace?

18 Ochranné látky - kontrolní test II - popis obrázků

19 Ochranné látky- - kontrolní test výsledky
K čemu nám obecně slouží ochranné látky? K prodloužení životnosti dřevěných výrobků a konstrukcí. Co jsou to antipyreny? Látky proti ohni. Co je nevýhodou látek nerozpustným ve vodě? Jsou snadno vyluhovatelné. Vyjmenuj alespoň 5 vlastností důležitých pro ochranné látky. Musí: snadno vnikat do dřeva, zajišťovat minimálně dvojnásobnou trvanlivost, být (pro danný účel) ekonomicky přijatelné, být vícestranně účinné, být dostatečně toxické pro škůdce dřeva, být co nejméně vyluhovatelné. Nesmí: být toxické pro lidský organismus, zvyšovat hořlavost dřeva, způsobovat korozi, zhoršovat fyzikální a mechanické vlastnosti. Proti čemu chrání fungicidy? Proti houbám a částečně i hmyzu. Jaké máme metody impregnace? Beztlaké a tlakové.

20 Ochranné látky - kontrolní test II - popis obrázků - výsledky
Tlakovou impregnaci Impregnace olejovitými látkami Tlakově impregnované dřevo Obr.19 Obr.21 Obr.20 Nové nechráněné dřevo Impregnace vodo rozpustnými látkami Staré nechráněné dřevo Obr.23 Obr.24 Obr.22

21 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-24 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google