Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světlo Richard Brabec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světlo Richard Brabec."— Transkript prezentace:

1 Světlo Richard Brabec

2 Co je to světlo? Světlo je elektromagnetické vlnění.
Do skupiny elektromagnetických vln patří například také rádiové, televizní nebo rentgenové vlny. Pokud se budeme bavit o světle, pak máme na mysli světlo viditelné, zjistitelné okem. Viditelné světlo se liší od ostatních druhů elektromagnetických vln vlnovou délkou. Vlnová délka viditelného světla je 400 – 700 nm (nanometrů)

3 Vlastnosti světla Světlo se v homogenním (stejnorodém) prostředí šíří přímočaře. Šíří se i v některých látkových prostředích. Ty pak nazýváme optická prostředí.

4 Rychlost šíření světla v daném látkovém prostředí

5 Další vlastnosti světla
Světlo přenáší energii. Světlo se může pohltit (zmizí), odrazit nebo zlomit. Dokážeme světlo složit, ale i rozložit na jednotlivé barvy. Tzv. Světelné spektrum (duha). Světlo může být vyzařováno, pak mluvíme o zdroji světla (Slunce, plamen, svítící žárovka). Tam, kam světlo nedopadá vzniká stín. Můžeme světlo usměrnit (laser).

6 VYUŽITÍ SVĚTLA Světla se využívá v mnoha přístrojích (LCD obrazovkách, DVD přehrávačích, mobilech), s jeho pomocí se svařuje i řeže, nebo třeba operuje. Světlo se využívá v mnoha oblastech (mezi ně patří např. komunikace, zdravotnictví, výrobní technologie). Pomocí světla pozorují lidé i vzdálená vesmírná tělesa, která vyzařují, odráží nebo jsou jiným způsobem ovlivněna světlem.

7 Zdroj Fyzika pro 7. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, (Str. 30 – 68) Google obrázky


Stáhnout ppt "Světlo Richard Brabec."

Podobné prezentace


Reklamy Google