Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář ŘLP ČR pro GA - 2015 METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář ŘLP ČR pro GA - 2015 METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách."— Transkript prezentace:

1 Seminář ŘLP ČR pro GA METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách. JENEČ RNDr. Jacek KERUM

2 Opakování: Tlak vzduchu Staniční tlak QFE QFF QNH Oblastní QNH QNE
přepočtený na vztažný bod letiště nebo prahy drah, pokud se tyto od výšky vztažného bodu liší o více než 2 m přepočtený na hladinu moře podle barometrické formule přepočtený na střední hladinu moří podle standardní atmosféry nejnižší předpokládané QNH v oblasti standardní tlak, který se nastavuje na výškoměru při přechodu přes převodní výšku (1013,25 hPa)

3

4 Dohlednost: Zákal (dohlednost pod 10 km cca do 3 km
v důsledku přítomnosti pevných částic Kouřmo (dohlednost pod 10 km do 1000 m v důsledku zvýšené koncentrace vodních par Mlha (radiační, advekční a frontální, dohlednost pod 1000 m zhoršena důsledkem kondenzace vodních par při zemském povrchu Srážky (zvláště mrholení, hustý déšť a sníh) Poloha slunce (rozptyl slunečních paprsků na zákalových částicích nebo od horní hranice oblačnosti, mlhy, inverze)

5

6

7 Vírové proudění Rotorové proudění

8 Horská vlna (Lee Wave, Low Mountain Wave)

9 Vítr: Směr, rychlost a rovněž střih větru:
- silný přízemní vítr související s místní orografií, - horská vlna (včetně rotorů v nízkých hladinách v oblasti letiště) - teplotní inverze v nízkých hladinách Mechanická turbulence: - vírové, rotorové a vlnové proudění - údolní a svahové větry - boční vítr související s osou VPD - přelety překážek nízko nad terénem

10

11 Vrstva od povrchu do 1000 až 1500 m se nazývá mezní vrstva atmosféry.
Na severní polokouli se vítr s výškou stáčí vpravo. Příčinou je síla tření, která s výškou slábne. Síla tření je při zemi (zhruba do 10 m) největší, ve vrstvě m rychle slábne, ve vrstvě 100 až cca 600 m (tzv. Eckmanova vrstva) pomalu zcela zaniká. Vrstva od povrchu do 1000 až 1500 m se nazývá mezní vrstva atmosféry.

12

13 Jinovatka

14 Zrnitá námraza

15 Ledovka

16 Ledovka (náledí) na stojánce

17 Tvary námrazy

18 A co takhle bouřky a přeháňky?
Všichni víme, co vše bouřky doprovází. Nejen hromy a blesky, ale i silná turbulence, microburst, gust front, húlava, silné srážky … o kterých víme, že nejenže radikálně snižují dohlednost, ale také zhoršují letové vlastnosti letadel. A moderní kluzáky po omoknutí nosných ploch výrazně ztrácejí klouzavost ….. kde je potom vypočtený dokluz a jak se pod tlakem okolností a ve složitých podmínkách rychle a správně rozhodnout?

19 Novinky v grafických předpovědích
Dvě adresy:

20

21 Natural Earth

22 Meteoblue Poštovní adresa
meteoblue AG  PO Box 390  CH-4005 Basel  Švýcarsko Naše adresa: meteoblue AG  Clarastrasse 2 (6. patro)  CH-4058 Basel  Švýcarsko

23 Po zvětšení („přiblížení“) do podrobnosti mapy kliknutím do místa zájmu získáme informace o navolených hodnotách. Ale je tu i nabídka „Detailní předpověď“. Po odkliknutí získáme předpověď pro dané místo ……. => (další snímek)

24 Předpověď hodnot pro vybrané místo na 4 dny a další nabídky
Předpověď hodnot pro vybrané místo na 4 dny a další nabídky. Zavření nabídky je kliknutím na značku.

25 Co dodat na závěr? Nechci mentorovat, jsme všichni dospělí a svéprávní a máme své kvalifikace, tak si za svá rozhodnutí neseme důsledky sami. Létáme proto, že nás to baví a přináší nám jak potěšení, tak i obživu. Pak ale v tom případě - proč si vyrábíme problémy přeceněním vlastních schopností, podceněním počasí, ba dokonce riskováním ve vypůjčeném nebo svěřeném stroji? To, že mi to 100x vyšlo ještě neznamená, že se to povede i po 101.

26 Mnoho osobních a profesních úspěchů
a hlavně - šťastné návraty !


Stáhnout ppt "Seminář ŘLP ČR pro GA - 2015 METEOROLOGIE – Tlak vzduchu, dohlednost, námraza, turbulence, proudění přes překážky a v hladinách. Informace o dvou novinkách."

Podobné prezentace


Reklamy Google