Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

19. Kongres ODS Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "19. Kongres ODS Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké."— Transkript prezentace:

1 19. Kongres ODS Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR 5. – 7. prosince 2008 Praha

2 DalšíPředchozí Vláda dnes stojí před zásadním úkolem dokončit reformy, které jsme především my, jako jediná skutečně pravicová strana, slíbili svým voličům v parlamentních volbách v roce 2006. Je tedy nyní jen na nás, zda dokážeme jasně a srozumitelně prosadit svůj pravicový program. Proto není dnes možné hovořit o ničem jiném, než: Dali jsme voličům slib, tak jej dodržme!

3 DalšíPředchozí 1. O hrozící hospodářské krizi, která zasáhne i Českou republiku Díky světové ekonomické krizi musíme očekávat scénář hospodářské recese i v České republice. Navrhuji proto vážnou a věcnou debatu na téma našich schopností a možností pro minimalizaci dopadů světové ekonomické krize v našem ekonomickém a hospodářském prostředí. Hlavní dopady jsou předpokládány v oblasti výroby a služeb – z resortního pohledu primárně půjde o strojírenství, stavebnictví a automobilový průmysl. Negativní dopady lze očekávat i v exportu zboží a investičních celků. Je proto třeba podpořit exportní instituce, jako jsou například CzechInvest, CzechTrade, Česká exportní banka, EGAP a využít jejich zkušeností, informací a finančních zdrojů. Využijme i dalších instrumentů, které máme k dispozici. Vedle rozpočtové a měnové oblasti by mohlo být užitečným nástrojem finanční posílení Státního fondu rozvoje bydlení, které by mělo dva efekty: a) výstavba nových bytů je příležitostí pro malé a střední stavební firmy; b) zvýšení dostupnosti stabilizačních, resp. startovacích bytů pro mladé rodiny a např. učitele, zdravotníky, policisty, vojáky a jiné žádoucí profese.

4 DalšíPředchozí 2. O evropském předsednictví jako o příležitosti  ODS je pravicová strana, a proto prosazujme svobodné podnikání a svobodu jednotlivce a o tomto jednejme s našimi partnery v Evropské unii.  Zavedení unifikovaného systému evropského hospodářství anebo daňových předpisů – což předpokládá Lisabonská smlouva – je přeci flagrantním ohrožením volného trhu a významně znevýhodňuje především nové členské státy – tedy i Českou republiku.  Jednotné daně a jednotné hospodářství popírají geografické, populační, kulturní, historické a ekonomické odlišnosti jednotlivých zemí. Zavádějí určitý typ federalizačního direktivismu, a to je přece věc, která není v souladu s našimi základními programovými prioritami.  Proto je naší povinností pokusit se o získání času pro srovnání hlavních ekonomických a hospodářských parametrů s vyspělými evropskými ekonomikami.  Předsednictví České republiky v Evropské unii je pro nás příležitostí, jak s tímto tématem oslovit státy, které jsou v podobné situaci, ale které se také mohou stát našimi spojenci – přenesme tedy tuto ideovou rovinu na mezinárodní evropskou diskusi, třeba právě díky tomu, že v prvním pololetí 2009 budeme hlavním moderátorem Evropské unie.

5 DalšíPředchozí 3. O oživení a programové akceschopnosti ODS Zásadním úkolem tohoto Kongresu bude sestavení jednotného a akceschopného vedení ODS. Máme-li se vyrovnat s prohrou v krajských a senátních volbách, je nutné si přiznat, že jsme socialistům sami nabídli témata, že naše nejednotnost ve vedení, kauzy Tlustý – Morava či jistá okoukanost již osm let vládnoucích představitelů v krajích přinesla v některých regionech až drtivou prohru. Komunikaci uvnitř ODS i navenek s občany musíme výrazně zlepšit! Proto navrhuji, abychom se vrátili k funkci výkonného místopředsedy. Jeho hlavním úkolem by měla být právě komunikace nejen uvnitř strany, ale i navenek – přinášel by voličům konkrétní informace o tom, co se ODS podařilo z jejího volebního programu prosadit, a co je případně důsledkem nutné koaliční dohody. Je to zásadní organizační změna vyžadující změnu Stanov.

6 DĚKUJI ZA POZORNOST.


Stáhnout ppt "19. Kongres ODS Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR Oldřich Vojíř, Ph.D. předseda hospodářského výboru Poslanecké."

Podobné prezentace


Reklamy Google