Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA."— Transkript prezentace:

1 AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA

2 AUSTRÁLIE

3 Před několika miliardami let vznikla naše planeta
Před několika miliardami let vznikla naše planeta. Než však získala podobu jakou má dnes trvalo to ještě milióny let. Dříve totiž existoval jen jeden kontinent, tzv. Pangea. Ta se postupně rozdělovala na několik částí -kontinetů (Evropa, Amerika, Afrika, Antarktida, Asie a Austrálie).

4 VLASTNÍ SVĚTADÍL Austrálie je oddělena od zemské masy asi 65 milionů let, kdy se oddělila od Antarktidy. Asi před 130 miliony let byly oba kontinenty, Austrálie a Antarktida, součástí velkého jížního kontinentu. Mnoho druhů zvířat, která jsou v Austrálii jedinečná, se vyvinulo v průběhu této doby. Jsou to vačnatci (savci s vakem), jako klokani, koaly, vombati nebo ptakořitní – neobvyklí savci kladou vajíčka, ptakopysk a ježura.

5 NEAUSTRALSKÁ ZVÍŘATA Mnoho živočišných druhů žijících v Austrálii sem bylo dovezeno člověkem. Jedním z prvních byl asijský pes dingo. Mnoho uměle vypuštěných zvířat značně poškodilo životní prostředí Austrálie. Například jedovatá ropucha obrovská nebo králíci se v novém prostředí mnohonásobně rozmnožili.

6 NEJTYPIČTĚJŠÍ ZVÍŘATA
Koala Tohle malé zvířátko, které se podobá spíše mědvědovi než opici, žije na stromech. Ale ne na ledajakých. Žije pouze na různých druzích eukalyptů, neboli blahovičníků. Je pravda, že se z nich často nehne ani na krok. Na tomto stromě má totiž vše, co potřebuje. Tím je listí a kůra, kterými se živí. Koala dokonce nepotřebuje ani vodu. Prospí 20 hodin denně a zbytek času stráví hledáním těch nejlepších a nejchutnějších lístků. Mláďata jsou tak malá, že při narození nemají více než jeden gram. Proto je matka nosí 6 měsíců ve svém vaku a potom na zádech. V dřívějších dobách byla koala lovena pro svou kožešinu, dnes už je ale ohroženým a chráněným druhem.

7 Ptakopysk podivný Zvláštní jméno tohoto zvířátka je zcela pochopitelné vzhledem k tomu, jak vypadá. Má totiž čelisti s placatým, kachním zobákem. Ocas porostlý srstí se podobá bobřímu. A mezi prsty má plovací blány, protože žije ve vodě. Váží okolo 2 kilogramů. Klade vejce, i když je to savec. A savci, jak je známo, rodí živá mláďata. Když se mláďě vylíhne, dostane jako všichni ostatní savci mateřské mléko. Právem je možná nejpodivnějším živočichem na zemi.

8 Klokan Tihle skokani žijí sice jen v Austrálii, ale můžeme je potkat v každé větší Zoo, např. v Praze. Nejlépe se jim daří v polotravnatých nížinách, kde mají dostatek potravy. Jsou býložravci. Dorůstá délky až 3 metrů (z toho měří 1 metr ocas) a váží mezi 20 a 90 kilogramy. Jeho postava je zvláštní. Má docela malou hlavu a velkou spodní část těla. Krátké přední nohy slouží spíše k uchopování potravy. Dokáží vyvinout rychlost až 50 kilometrů za hodinu. Mláďata jsou po narození asi 2 centimetry velká a musí proto žít ještě 3 měsíce ve vaku.

9 Ďábel medvědovitý  Jinak také řečený "tasmánský čert„. Tohle zvířátko má velikost menšího psa a vypadá spíše jako medvěd. Má však ostré zoubky, a když je v nebezpečí dokáže se zuřivě bránit. Je ohroženým druhem a žije pouze na jednom Australském ostrově, zvaném Tasmanie.

10 Velké předělové pohoří
S výjimkou několika pohoří je Austrálie nízká a plochá. Horské pásmo Velké předělové pohoří se táhne dolů k pobřeží Queenslandu a Nového Jížního Walesu. Úrodná náhorní rovina leží podél vrcholu, kde kdysi rostly husté lesy. Dnes mnoho lesů ustoupilo městům a farmám. Nejvyšší bod Austrálie: Mt Kosciusko(2228m)

11 NEJTYPIČTĚJŠÍ ROSTLINY
Blahovičník (nebo-li Eukalypt) Tento strom je velice důležitý pro medvídka koalu. Je to jeho jediný zdroj obživy. Dorůstá obřích rozměrů (do sta metrů), ale známe také menší druhy v podobě keříků. Jeho kořeny jsou velice silné a rostou hluboko do země (až 15 metrů). Někdy je totiž těžké dostat ze země dostatek vláhy.

12 Baobab Baobaby nerostou pouze v Austrálii, ale také např. v Africe
Baobab Baobaby nerostou pouze v Austrálii, ale také např. v Africe. Jsou také velmi vysoké. Nedosahují však výšky blahovičníků. Oproti nim se ale mohou dožít vysokého věku. Stromy, které mají mohutné kmeny, jsou nejstarší. Některé mají i tisíce let.

13 FOTKY ROSTLIN

14

15


Stáhnout ppt "AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA."

Podobné prezentace


Reklamy Google