Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bambus je rychle rostoucí, dlouhověký druh trávy, vyskytující se v celé střední a jižní Asii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bambus je rychle rostoucí, dlouhověký druh trávy, vyskytující se v celé střední a jižní Asii"— Transkript prezentace:

1

2 Bambus je rychle rostoucí, dlouhověký druh trávy, vyskytující se v celé střední a jižní Asii
Nabízí širokou škálu využití. Zatímco ze stébel vznikají píšťalky, klobouky, nábytek, rohože a kuchyňské nádobí, výhonky určitých druhů se vaří a jí. Tělo rostliny je oddenek (vodorovný podzemní stonek), který vytváří trsy nebo výhonky - podle druhu - s pravidelnými rozestupy, rostoucí rychlostí téměř 60 centimetrů za den, dokud nedosáhnou plné výšky. Některé druhy bambusu kvetou jen jednou za několik desetiletí nebo dokonce jen jednou za sto let, a poté zahynou. Bambus se stal součástí čínské kultury a symbolizuje mimo jiné konfuciánské zásady oddanosti a správného chování. Kolénky oddělené části rovného stébla představují schody na přímé cestě k osvícení a díky své síle, půvabu a dlouhověkosti se bambus stal námětem velkého množství uměleckých děl - básní a maleb.

3 Ve volné přírodě bambus pokrývá úbočí vysokým, hustým, zvlněným zeleným porostem, kterému se často říká "bambusové moře". V zahradách se menší rostliny používají jako symbolické prvky

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34


Stáhnout ppt "Bambus je rychle rostoucí, dlouhověký druh trávy, vyskytující se v celé střední a jižní Asii"

Podobné prezentace


Reklamy Google