Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?"— Transkript prezentace:

1 TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová

2 Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?

3 -Pro transfer technologií se člověk musí nadchnout a cítit, že to má smysl. -Nenechat se odradit. -Oblast TT je velký boj s rigidním systémem na univerzitách. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

4 -Téma TT není na univerzitách do určité míry populární, jelikož vyžaduje změny stávajícího systému. -Inspirace v zahraničí. -„Přivážení“ kapacit do ČR. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

5 Spolupráce s vědci -S vědci nesoutěžíme na poli vědy, pouze jim poskytujeme servis. -Někteří vědci se na TT dívají skepticky a nevidí v tom smysl. -Motivací vědců je prestiž, uznání a peníze. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

6 Spolupráce s vědci -Hledat správné stimuly. -Poskytovat služby, které jim pomohou, které potřebují. -Pozorně naslouchat. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

7 Žena v pozici manažera Centra transferu -Odhadem v ČR polovina vedoucích center transferu na univerzitách jsou ženy. -Méně jich je na CTT na Akademii věd. -Žena z pohledu CTT jako servisní organizace není ve špatné pozici – důležité napojení na vedení školy a vedení fakult –ženám se lépe komunikuje. -Žena v TT je manažerkou, ne vědkyní. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

8 Provázání profesního a osobního života -Důležité jsou manažerské schopnosti a dobře zvládnutá logistika – to se promítá i do soukromého života. -Umění zvládat více věcí najednou. -Pracovat projektově. -Problém je výzva. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

9 Bariéry a návrhy na zlepšení -Funkční firemní školy, ne jen dětské koutky na pár hodin. -Školky/jesle, jež pokrývají plnou pracovní dobu. -Jsou finančně dostupné a fungují tak, jak rodiče potřebují. -K dispozici pracovníci, kteří vykryjí případně přesčasy rodičů. -S tím související legislativa. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

10 Bariéry a návrhy na zlepšení -Flexibilní nebo zkrácená pracovní doba. -Možnost částečného úvazku již při mateřské dovolené – jesle. -Příklady: Linet, TUL Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?

11 Děkuji za pozornost. Gabriela Jirátová jiratova@rektorat.czu.cz Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti?


Stáhnout ppt "TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?"

Podobné prezentace


Reklamy Google