Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Российская Федерация Rusko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Российская Федерация Rusko."— Transkript prezentace:

1 Российская Федерация Rusko

2 Obsah содержание Úvod praktické informace Víza Hranice Jídlo Top místa
Fotky a spol.

3 Úvod Ruská federace je největší stát na světě. S rozlohou téměř 12 % světové souše (17,1 milionu km2) zahrnuje velkou část východní Evropy a skoro celou severní Asii. Se 142 miliony obyvateli je osmá nejlidnatější země na světě. Největším městem Ruska je Moskva ( obyvatel), druhým největším městem je Petrohrad a třetím Novosibirsk. Sousedy Ruska od východní Evropy po severní Asii jsou: Norsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Bělorusko, Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Kazachstán, Čína, Mongolsko a Severní Korea. Nezávislá Ruská federace vznikla při rozpadu Sovětského svazu na konci roku Díky nerostnému bohatství v podobě velkých zásob ropy a plynu se už nenachází v hospodářské krizi jako na počátku 90. let, ale propastný rozdíl mezi bohatými a chudými (kterých je v této zemi většina) je nadále veliký. Přestože podmínky pro cestování v Rusku nejsou ideální (výjimkou jsou obchodní města Moskva a Petrohrad), tak tato zem nabízí celou řadu nádherných míst. Dobrodružně cesty směrem na Sibiř přináší pro cestovatele stále velkou neznámou a proto by si dobrodruzi tuto úchvatnou zatím civilizací nedotčenou zemi neměli nechat ujít.

4 Praktické informace Дельной информация

5 Doporučená doba navštěvy
Červenec a srpen jsou nejteplejší měsíce, a proto nejvíce turistů přijíždí do Ruska právě v této době. Stinným faktem je ovšem to, že v létě v Rusku často prší. Pokud se tedy chcete vyhnout dešti a návalu turistů, měli byste tuto zemi navštívit v květnu a červnu nebo až v září a říjnu. Začátek jara je deštivý, blátivý a nepříliš příjemný.

6 Počasí-погда Převažuje zde chladné kontinentální klima s velkými teplotními rozdíly. Téměř 2/3 území pokrývá polovinu roku sníh. Na severovýchodní Sibiři v oblasti Verchojanska dosahují zimní teploty nejnižších hodnot na Zemi s výjimkou Antarktidy (absolutní maxima -70 stupňů), v krátkém létě tu ale mohou teploty vystoupit až na 30 stupňů. Téměř celá Sibiř a Dálný východ se nachází v pásmu věčně zmrzlé půdy. Většina řek na Sibiři a Dálném východě na 6 měsíců zamrzá. Průměrné letní teploty se pohybují od °C na arktickém pobřeží, až k 25 °C kolem Kaspického moře. Jihozápadní oblast Severního Kavkazu a pobřeží Černého moře má skoro středomořské klima. Mírnější oceánské podnebí je i v jižní části Přímořského kraje kolem Vladivostoku na Dálném východě.

7 Orientační ceny Všechny operace výměny měny musí být zaznamenány na deklaračním prohlášení, které se vydává při příjezdu do země. Schovávejte si všechny stvrzenky. Nejjednodušším způsobem, jak obdržet rubly, je vyměnit dolary. Směnárny nabízejí lepší kurz než banky. Bankomaty jsou v Moskvě, Petrohradu a v některých dalších větších městech. Ceny v jednotlivých regionech liší. Moskva patří mezi nejdražší města světa. Cestování na Sibiři může být drahé, kvůli velkým vzdálenostem a nízké nabídce služeb.

8 Doprava-транспорт Letecky
Přímé letecké spojení s Moskvou a Petrohradem zajišťuje ČSA. V Petrohradu je možné přestoupit na některou z 40 vnitrostátních linek. Vlakem Nejlevnější a nejpohodlnější způsob. V zastávkách je možné koupit si jídlo a pití na peróně od prodávajících bábušek. Jízdenky se kupují na pas v pokladnách na nádraží. V Moskvě je jich několik, Jaroslavské (odjezdy vlaků na východ a sever), Leningradské (do Petrohradu a na sever), Kazaňské (východ a jih), Běloruské (Ukrajina a Bělorusko), Rižské (Lotyšsko) atd. V Moskvě, Novosibirsku a Petrohradě je městská hromadná doprava zajištěna tramvajemi, autobusy i metrem.

9 Ubytování-вселение Při návštěvě velkoměst je třeba počítat, že ubytování je velmi drahé. V Rusku seženete i levnější ubytování, například v kempech. Mimo velká města je možné přespat v přírodě nebo u pohostinných obyvatel venkova. V Rusku funguje hotelů. Některé hotely jsou standartní, zatímco ostatní mají základní zařízení. V Moskvě a Petrohradu bylo v posledních letech otevřeno několik nových hotelů.

10 Svátky a zvláštní události
1.-2.ledna Nový Rok 7.ledna Ortodoxní vánoce 14.ledna Ortodoxní Nový Rok 23.února Svátek Obrany vlasti 8.března MDŽ 1.-2.května Svátek jara a práce 9.května Den vítězství v Evropě 12.června Den nezávislosti 22.srpna Vlajkový den 7.listopadu Den usmíření a porozumění 12.prosince Den Konstituce

11 Jídlo-пища Jediná možnost, jak se levně najíst, je jídlo na ulici, tzn. šaurma (kuřecí maso zabalený do placky), různé pečené placky s náplní. Šaurma (nádraží) 30 RUR Chačapúrí (nádraží) 25 RUR Kotlet po kyjevski (sýr, houby) 18 RUR Pivo na pláži (lahváč) 40 RUR Voda (1,5 l) Oběd (malý porce v jídelně) 310 RUR / 3 os

12 Víza-визы K vjezdu do Ruska potřebujete vízum, které obdržíte v konzulárních odděleních v Praze, Brně a Karlových Varech. Na hranicích víza vydávána nejsou. Turistické vízum  - potřebujete vyplněný formulář (1x), fotku, potvrzení o pojištění a zvací dopis od ruské cestovní kanceláře. Tranzitní vízum - Získat tranzitní víza se ukázalo jako prakticky nemožný - kromě víza do další země je třeba mít jízdenku, která ale v ČR nejde koupit (můžete koupit jízdenku jenom po Ruské federaci). Víza do Ruska vyřizuje hodně českých cestovek, ceny se dost liší.

13 Hranice Na hranicích se vyplňuje deklarace (důvod návštěvy, trasa, doba), která se při výjezdu odevzdává

14 Rizika Žádná zvláštní rizika nehrozí. Dávejte si pozor na kapsáře

15 Top místa

16 Rudé náměstí Už za zdí Kremlu najdete několik významných náměstí, například Rudé náměstí s chrámem Vasilije Blaženého a mauzoleem V. I. Lenina. Ještě dnes, dávno po rozpadu Sovětského svazu, se tu pořádají vojenské přehlídky. Právě odtud se nejlépe dostanete ke všem dalším pamětihodnostem Moskvy, například k historické budově moskevské univerzity, ke zdejším vyhlášeným divadlům nebo do známé čtvrti Arbat. Od zdejší Arbatské brány vede pěší zóna, která je proslulá svým klidem a pohodou. V úzkých uličkách postávají pouliční umělci, drobní výtvarníci i košíkáři, u nichž si můžete koupit půvabné suvenýry.

17

18 Moskva Moskva se nachází uprostřed evropské části Ruska, v mělkém údolí stejnojmenné řeky, která se zde stéká s řekou Jauzou. Při pohledu na mapu je vidět, jak město vyrůstalo v soustředěných kruzích starobylé pevnosti Kremlu. Najdeme zde mnoho historických památek - např. Kreml, chrám sv. Vasila Blaženého, Leninovo mauzoleum, Rudé náměstí, Moskevský Bílý dům, Kazaňský chrám a další.

19

20

21 Ural Jižně od Severního ledového oceánu se rozprostírají 2 vegetační pásma - tundra a tajga. Společně pokrývají 1/4 pevniny severní polokoule. Od severu k jihu jí prochází pohoří Ural, více než km dlouhý hřeben hor. Pohoří vzniklo v prvohorách. Svahy pohoří nejsou strmé, z hlavního hřebene nevystupuje výrazně žádný vrchol. V některých místech lze vidět osamělé kamenné věže, vysokohorský ráz je vyvinut v okolí nejvyšší hory Narodnaja. Příroda i podnebí připomínají kanadský a aljašský sever. Rozsáhlé trvale podmáčené louky a lesy zvyšují vlhkost vzduchu. Západ odvodňuje řeka Kama, na severu je dominantní Pečora

22

23 Vladivostok Přístavní město a námořní základna Tichého oceánu. Před 2. světovou válkou byl Vladivostok vzkvétajícím obchodním centrem Ruska, což se po válce změnilo. V letech 1958 až 1990 bylo město uzavřené všem návštěvníkům. Polohou je Vladivostok srovnáván s americkým San Franciscem, a to díky malebným kopcům a návrším, z nichž se naskytne nádherný výhled na moře. Zdejší přístav je plný válečných lodí. Město je obklopeno velkou přírodní rezervací, v níž má domov mnoho vzácných živočichů, např. černý a hnědý medvěd nebo sibiřský divočák. Vladivostok je také konečnou zastávkou na nejdelší trati světa - Transsibiřské magistrále, která byla postavena na přelomu 19. a 20. století. Původně jednokolejná trať je dnes rozšířená a jezdí zde už elektrické lokomotivy. Spojuje dva kontinenty, Evropu a Asii, a měří cca km. Stavební práce začaly současně na obou koncích železnice, v Moskvě i Vladivostoku. Největší problém tvořilo zamrzlé Bajkalské jezero. Až v Anglii byl proto postaven speciální ledoborec, který sem byl dopraven rozložený na kusy a v Irkutsku smontován, aby práce mohly pokračovat v zimních měsících. Otevření železnice znamenalo obrovskou časovou úsporu.

24

25 Puškin (město) Nedaleko Sankt Petěrburgu se nalézají významné paláce, například bývalé Carskoje Selo v Puškinu. Pochází z 18. století a byl postaven pro carevny, především pro Kateřinu Velikou. Název Puškinovo nese na počest známého ruského spisovatele. Hlavní budovou zámeckého areálu je Jekatěrinský letní palác, jehož součástí byla dříve také Jantarová komnata. Umělecké předměty odvezla nacistická vojska, aby se v krutých válečných časech ztratily bez naděje na jejich záchranu. Podle některých teorií se Jantarová komnata, rozložená do stovek beden, ocitla na českém území ve štolách u pražských Štěchovic, kde je stále hledají někteří nadšenci. Na rekonstrukci Jantarové komnaty se v této chvíli činí ruští odborníci, kteří z jantaru podle dobových fotografií kompletují jednotlivé části pokoje. Jen několik kilometrů od Puškina se nachází další rozsáhlý zámecký areál o rozloze 650 hektarů, Pavlovsk. Sloužil jako sídlo cara Pavla I., syna carevny Kateřiny Veliké a dnes je oblíbeným místem cestovatelů.

26

27 Fotky a spol.

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46 Audio team Coding team Audio Roman Special thanks to Producer Design
Manage team Roman&Roman Art team Audio team Coding team Audio Roman Special thanks to Producer Design Additional design Lead level design Art

47 Sponzor


Stáhnout ppt "Российская Федерация Rusko."

Podobné prezentace


Reklamy Google