Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fotovoltaická elektrárna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fotovoltaická elektrárna"— Transkript prezentace:

1 Fotovoltaická elektrárna
DPT s.r.o.

2 SLUNEČNÍ ELEKTRÁRNY Obnovitelné zdroje energie: Jsou ty které nelze nijak vyčerpat například slunce nebo vítr. Naše společnost DPT s.r.o. byla oficiálně jmenována jako representativní agent pro ČR a SR. Společným cílem je představení fotovoltaických panelů investorům a zákazníkům, realizující projekty fotovoltaických elektráren od 1 kW až po několik MW. Prostřednictvím DPT s.r.o. bude investorovi vždy zprostředkována přímá bezkonkurenční cenová nabídka výrobce. Zároveň poskytujeme asistenci při financování, technickou pomoc od projektu po montáž a realizaci, záruční a pozáruční servis, u větších projektů zprostředkování přímého kontaktu s centrálou výrobce a v případě požadavku kompletní servis při importu fotovoltaických panelů do ČR, SR.

3 Princip funkce : Na fotovoltaické panely dopadá sluneční paprsek.
Fotovoltaické panely mění sluneční záření na stejnosměrný proud. Tyto panely jsou připojeny na tzv. střídače ( měniče, investory ), které přeměňují jednosměrný proud na střídavý. Ten je pak veden domovním rozvodem ke spotřebičům a do veřejné rozvodné sítě.

4 Princip funkce : Solární panely vyrábí elektrickou energii ze slunečního záření i tehdy, když je sluníčko pod mrakem, nebo je zataženo. Produkce energie je však v těchto případech nižší. Pokud nedostačuje vlastní solární zdroj k pokrytí spotřeby v budově, je elektrická energie odebírána z rozvodné sítě. V případě dostatečného slunečního svitu jsou spotřebiče v budově napájeny solární elektrickou energií. Přebytky nespotřebované elektrické energie jsou dodávány do veřejné rozvodné sítě.

5 Výhody a nevýhody … výhody nevýhody
Slunce je v lidském měřítku nevyčerpatelným zdrojem energie. Protože přísun slunečního záření během roku kolísá, nelze tento zdroj využít jako samostatný zdroj tepla. Pro celoroční využití je třeba použít doplňkový zdroj energie, který bude pokrývat zvýšenou potřebu v době, kdy je slunečního záření nedostatek. Nízké provozní náklady, neboť sluneční energie je zdarma. Poměrně vysoká počáteční finanční investice. Dlouhá životnost zařízení. Ta je obvykle garantována na let. Po uplynutí této doby dochází k postupnému snižování účinnosti, přičemž zařízení vydrží funkční až 50 let.  Při instalaci solární soustavy do stávajícího objektu jsou nutné jeho úpravy (zateplení, úprava topné soustavy, změna doplňkového zdroje). Vyrobená energie ze slunečního záření může nahradit % potřeby tepla k vytápění a % potřeby tepla k ohřevu vody v domácnosti. Úspora fosilních paliv, jejichž spalováním se vší pravděpodobností nejen přispíváme k oteplování planety, ale i znečišťujeme přírodu emisemi SO2 , CO2 , NOx, prachových částic.

6 umístění (blízká obec, přírodní útvar, okres)
Systém funguje zcela automaticky. Připojení k síti podléhá schvalovacímu řízení u rozvodných závodů. čís. jméno umístění (blízká obec, přírodní útvar, okres) v provozu od instalovaný výkon 1 ZČU Plzeň Plzeň 2004 20KW 2 MŽP Praha Praha 2006 25KW 3 Tu Liberec Liberec 4 Dukovany u Třebíče 2003 10KW 5 Jaroslavice u Znojma 2007 900KW 6 Divčice České Budějovice 2005 2,5MW 7 VŠB Ostrava Ostrava 2002 8 MU Brno Brno 2008 40KW 9 Opatov Svitavy 60 KW Použité prameny:

7 Vypracoval: Jan Přikryl, Ondřej Dvořáček a Michal Trávník


Stáhnout ppt "Fotovoltaická elektrárna"

Podobné prezentace


Reklamy Google