Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny."— Transkript prezentace:

1 JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.

2 Poloha a rozloha Jihovýchodní Asie leží na východní polokouli a skládá ze dvou geografických oblastí-z pevniny a ostrovů. V jihovýchodní Asii se nachází poloostrov Zadní Indie, Malajský poloostrov a ostrovy a souostroví Tichého oceánu. Na pevnině se rozkládají státy: Mayanmar (dříve Barma), Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam a pevninská část Malajsie. Na ostrovech leží Indonésie, Filipíny a Malajské souostroví. Přes Indonésii prochází rovník. Indonésie km² Filipíny km² Malajsie km² Vietnam km² Myanmar (Barma) km² Laos km² Kambodža km² Brunej km² Východní Timor km² Thajsko km² Singapur- 710,2 km²

3 Poloha Nevýhody polohy: Některé jižní ostrovy jsou daleko od pevninské části. Díky své poloze se v JV Asii často střídají deště a sucha (monzuny). Je zde kvůli blízkosti rovníku vlhké a teplé podnebí. Výhody polohy: JV Asie je obklopena i moři i oceány, jsou zde různé přístavy... Tím, že JV Asie sousedí s Čínou a Indií, mohou společně obchodovat.

4

5

6 Povrch: je hornatý, členité území, sopky a zemětřesení
Nejvyšší bod=Kinabalu (4101 m.n.m.) na Kalimantanu (3.největší ostrov na světě)‏ Klima: tropické rovníkové, tajfuny Vegetace: deštné pralesy, savana Kolonizace: Filipíny - Španělsko Malajsie, Singapur, Barma - Británie Kambodža, Laos, Vietnam - Francie („Francouzská indočína“)‏ Thajsko (=Siam) - nikdy nekolonizováno Ve 20.stol. zde bylo mnoho válečných konfliktů a v nich šlo o budoucí politické uspořádání.

7 Obyvatelstvo V různorodém obyvatelstvu jihovýchodní Asie převládají Malajci, jim příbuzní Indonésané a poměrně dost Číňanů. Na některých územích přetrvávají ještě prapůvodní obyvatelé - negrité. Tito lidé se vyvíjeli nezávisle na ostatním světě. Jejich způsob života, vzrůst a kultura jsou proto velmi odlišné než naše. Většina obyvatel žije na venkově. Jihovýchodní Asie je opět nerovnoměrně rozmístěno. Nejvíce lidí je na Jávě (800/km), nejméně jsou osídleny vysokohorské oblasti. Nejvíce lidí se soustředí v hlavních produkčních oblastech rýže, která se pěstuje v nížinách při dolních tocích řek. Většina obyvatel žije na venkově, ale hodně se stěhují do měst. Nejrychleji rostou hlavní města Indonésie a Filipín – Jakarta a Manila. Obyvatelé jsou většinou mongoloidního plemena a také míšenci s Australci. Národy – Jávanci, Vietnamci, Barmánci.

8 JV Asie je rozmanitá jak národostně, tak nábožensky.
Převažují budhisté a muslimové. Na Filipínách katolíci. Nekomunistické země se spojily v Asean, což je sdružení národů JV Asie. – politicko-ekonomické uskupení, hospodářská spolupráce, kulturní růst členských zemí. Laos a Vietnam se otevírají světu. Každý stát má svůj vlastní jazyk a jako druhý jazyk se používá angličtina.

9 1)vlevo INDONÉSANÉ, 2)vpravo MALAJCI 3)dole ČÍŇANÉ

10 Vodstvo Poblíž Jávy se nachází známý Jávský příkop.
Mezi významná jezera JV Asie patří: jezero Toba, j.Tonlesap a j.Hat Yai. Významné řeky:Sumatka- Kampar, Musi, Kalimantan-Mahakam, Kayan, Barito, Kapuas, Tonle Sáp (2x do roka mění směr proudu). Na řece Tonle Sáp se nachází plovoucí vesnice. Břehy JV Asie omývají: Indic.oc., Jihočínské, Jávské, Gelebeské, Bandské, Filipínské a částěčně i Tichomořské moře. Ostatní- Mamberamo, MEKONG, Salwin. Bez těchto řek by byl život v některých částech JV Asie takřka nemožný. Řeky a jezera jsou důležitým dopravním spojem.

11 1)řeka TONLE SÁP, 2) život na jezeře TONLESAP

12 Přírodní podmínky JV Asie leží na styku Euroasijské a Indickoaustralské litosferické desky,proto se zde vyskytují četná zemětřesení,výbuchy sopek a pobřeží ničí vysoké vlny vyvolané zemětřesením – tsunami. JV Asie leží v teplém klimatu a vyznačuje se tropickým monzunovým podnebím s častými bouřemi,kterým se říká tajfuny. Příznačným společenstvem jsou tropické deštné lesy. V menší paleotropické oblasti na jihu a jihovýchodě Asie nacházíme:v Indii polopouštní trnité řídké lesy, suché opadavé tropické lesy, travnaté savany: v Indomalajské podoblasti tropický monzunový les, subtropické pralesy, vždy zelené tropické deštné pralesy, mangrovové porosty bažin aj.

13 Vyskytují se zde pohoří nad 3000 metrů.
Ve volné přírodě žijí: nosorožec,tygr,opice(makog,gibon),želva,krokodýl,papoušci,hadi aj. Vodu získávají z oceánu,ze srážek a z jezer a řek. Vodu využívají: rybolov,přeprava,poblíž vody je úrodná půda-zemědělství,zdroje pitné vody,cestovní ruch, aj. Vyskytují se zde pohoří nad 3000 metrů.

14

15 Hospodářství Zemědělství:
nejrozšířenější pěstování rýže, sóji, manioku (bylina), kaučukovníku, kávovníku, kokos.palmy, banánovníku,luštěniny, v některých oblastech i citrusy a další ovoce a zelenina a koření(pepř, hřebíček). Mezi chovná zvířata patří ovce, prasata a drůbež. Také se zde rozvinul rybolov.

16 Průmysl Indonésie těží a vyváží ropu. Význámná je těžba cínu, barevných kovů (wolfran, mangan), rudy. V Thajsku, Malajsii a Singapuru se rychle rozvíjí elektronický průmysl (televize,hodinky). Světové trhy – textil, oděvy, obuv, a později hutě a loďařství.

17 Zlatý trojúhelník – horský region pěstitelů drog (heroin, opium) na hranici Barmy, Laosu a Thajska (zároveň jsou zde přísné tresty za požití drog) Jsou zde šikovní pracovníci, a proto zde jsou továrny světových značek(Babolat, Adidas atd.)‏ Nejvyspělejší stát je Singapur. Mezi hlavní dopravní spoje patří říční doprava (přístavy) a letiště. Mezi hlavní turistické země patří Thajsko, Filipíny a Indonésie.

18 1)nahoře vlevo SBĚRAČ RÝŽE, 2)vpravo RYBOLOV, 3) dole vlevo TURISTICKÝ RUCH, 4) vpravo ZNÁMÉ ZNAČKY

19 MOC VÁM DĚKUJEME ZA POZORNOST!! :D

20 Vypracovaly: Anna Hriadelová (hodpodářství+snímek č.6)
Anna Kasanová (vodstvo) Aneta Zelenková (poloha a rozloha) Veronika Balabánová (přírodní podmínky) Julie Konečná (obyvatelstvo)


Stáhnout ppt "JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny."

Podobné prezentace


Reklamy Google