Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka."— Transkript prezentace:

1

2 Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka

3 Prevence: zUdržování ideální hmotnosti (nadváha i podvýživa výrazně zvyšuje riziko). zStřídmost v konzumaci alkoholu a kávy. zVyvážená strava = zejména dostatek Ca, vit. D, vit. C.

4 zZvýšený příjem Ca v době růstu, gravidity a kojení. zDodržování pitného režimu (vhodné min. vody Magnesia či Mattoni) zPřiměřený přísun Na (zvyšuje exkreci Ca ledvinami).

5 zVyvážená strava, zajišťující doporučný denní přísun vápníku a u starších lidí doplněná v zimních měsících suplementací vitamínem D, má nezastupitelné místo v dosažení a udržení kvalitní kostní hmoty a je nezbytnou součástí léčby osteoporózy a zlomenin.

6 Léčba:  Redukce tělesné hmotnosti s přiměřeným svalovým tonusem.  V indikovaných případech hormonální substituce. zZajistit dostatečný příjem vápníku. Dospělý člověk by měl mít denní příjem asi 800 mg denně, aby udržel neztrátové hospodaření vápníkem.

7  U nemocných s lehčí formou osteoporózy se doporučuje dávka 1600 mg denně a většinou se pro dosažení této dávky musí používat potravinové doplňky nebo léčebné preparáty. U závažnějších forem osteoporózy je doporučená denní dávka 2000 mg.  Vstřebávání vápníku z potravin je také ovlivněno množstvím přijaté potravy. Při rozložení stravy s vysokým obsahem vápníku na více menších porcí je jeho vstřebávání vyšší!

8  Přiměřený příjem vitamínu D  Vyvážený příjem vitamínu C - extrémní příjem vitamínu C (nad 500mg denně) snižuje ukládání Ca ! zDostatečný musí být i příjem plnohodnotných bílkovin, aby byl dostatek stavebního materiálu pro organickou složku kostní tkáně (nadbytečný příjem by však svými kyselými metabolity napomáhal rychlejšímu odbourávání kostí). zVyvážený příjem vlákniny – extrémní příjem snižuje vstřebávání všech minerálů a většiny vitamínů.

9 zŽádné potraviny nejsou vysloveně zakázány, ale doporučuje se omezený příjem potravin s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (špenát, rebarbora, rybíz, angrešt) a fytátu (černý chléb, celozrnné pečivo). zObě tyto látky pevně váží vápník ve střevě a vytvářejí s ním nerozpustné sloučeniny.

10 Nejzávažnější prohřešky ve stravování: zNedostatek vápníku. zNedostatek vitamínu D. zExtrémní příjem vitamínu C (snižuje vstřebávání Ca). zExtrémní příjem vlákniny (snížení vstřebávání všech minerálů). zNadměrný přívod živočišných bílkovin navozuje negativní bilanci Ca a úbytek kostní hmoty.

11 Vhodné je použití některých potravinových doplňků:  minerály a vitamíny podílející se na metabolizmu pojivové tkáně – Ca, P, Mg, vit.C (nezapomínat, že podíl Ca : Mg by měl být 2 : 1) zsuplementace borem = stopový prvek, který zasahuje do metabolizmu Ca, P a Mg. zantioxidanty

12 zvojtěška – obsahuje vitamíny (A, C, D, E, K) a minerály (Ca, Cu, Fe, Mg, Zn) potřebné pro stavbu kosti, působí detoxikačně zmumio = derivát z rostlin pozitivně ovlivňující regeneraci kolagenu zpupalkový olej – jeho kyselina gama linolová pozitivně ovlivňuje syntézu prostaglandinů zpycnogenol = obchodní název pro výtažek z kůry borovic s antioxidačními účinky, působí pozitivně na obnovu kolagenu

13 Příjem látek, které jsou stavebním materiálem pro zdravou chrupavku a o nichž se předpokládá, že mohou zpomalit její degeneraci: zželatina, aspik  dietních doplňky vyrobené z kolagenu – např. Geladrink, Geladezert.

14  preparáty ze žraločí chrupavky, která obsahuje velké množství minerálů – jsou velmi diskutované, avšak zatím nejsou výsledky podávání dostatečně průkazné a ověřené, ačkoliv v reklamních letácích se dočtete opak.

15 Vápník zJe nejlépe vstřebáván z mléka a mléčných výrobků. zNa jeho obsah nemají vliv ani technologické úpravy - stejné množství v čerstvém nebo trvanlivém mléce, nízkotučném i plnotučném. zZe zakysaných výrobků se lépe Ca vstřebává

16 zDodávání Ca suplementy: yúčinnost absorpce je vyšší, pokud se podává s potravou a dávka je rozložena na více denních dávek ysuplementace se odráží spíše v periferním skeletu yčím vyšší je věk, tím horší jsou adaptační mechanizmy na nedostatek Ca

17 Čtvrt litru mléka dodá tělu: z71% B12 z34% vápníku z30% jódu z27% B2 z21% fosforu z13% A z11% bílkovin z10% zinku, hořčíku

18 zživočišné zdroje: rybičky v konzervě s kostmi, losos, makrely, drůbeží játra, vejce, máslo zrostlinné zdroje: špenát, hrášek, rebarbora, mandle, sez. semínka, fazole, soja, tofu, brokolice zpotravinové doplňky Další zdroje vápníku

19 Faktory ovlivňující negativně vstřebávání vápníku: zNadměrné solení = zvýšené vylučování Ca močí zNadměrný příjem kofeinu zNadměrný příjem bílkovin zNadměrný příjem rafinovaných potravin (nerovnováha mezi Ca a P)

20 Rizika při nadbytku vápníku: zzhoršené vstřebávání hořčíku zledvinové kameny zkalcifikace měkkých tkání zporuchy srd. rytmu

21 Vitamín D - vitamín slunce a rybího oleje zJe klíčovým prvkem pro vstřebávání vápníku. zDobrým zdrojem jsou tučné ryby, vejce. zJeho nadbytek má prokazatelně škodlivé účinky - ukládání Ca v ledvinách, zvýšená oxidace lipidů (riziko kancerogeneze)


Stáhnout ppt "Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka."

Podobné prezentace


Reklamy Google