Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka
3
Prevence: zUdržování ideální hmotnosti (nadváha i podvýživa výrazně zvyšuje riziko). zStřídmost v konzumaci alkoholu a kávy. zVyvážená strava = zejména dostatek Ca, vit. D, vit. C.
4
zZvýšený příjem Ca v době růstu, gravidity a kojení. zDodržování pitného režimu (vhodné min. vody Magnesia či Mattoni) zPřiměřený přísun Na (zvyšuje exkreci Ca ledvinami).
5
zVyvážená strava, zajišťující doporučný denní přísun vápníku a u starších lidí doplněná v zimních měsících suplementací vitamínem D, má nezastupitelné místo v dosažení a udržení kvalitní kostní hmoty a je nezbytnou součástí léčby osteoporózy a zlomenin.
6
Léčba: Redukce tělesné hmotnosti s přiměřeným svalovým tonusem. V indikovaných případech hormonální substituce. zZajistit dostatečný příjem vápníku. Dospělý člověk by měl mít denní příjem asi 800 mg denně, aby udržel neztrátové hospodaření vápníkem.
7
U nemocných s lehčí formou osteoporózy se doporučuje dávka 1600 mg denně a většinou se pro dosažení této dávky musí používat potravinové doplňky nebo léčebné preparáty. U závažnějších forem osteoporózy je doporučená denní dávka 2000 mg. Vstřebávání vápníku z potravin je také ovlivněno množstvím přijaté potravy. Při rozložení stravy s vysokým obsahem vápníku na více menších porcí je jeho vstřebávání vyšší!
8
Přiměřený příjem vitamínu D Vyvážený příjem vitamínu C - extrémní příjem vitamínu C (nad 500mg denně) snižuje ukládání Ca ! zDostatečný musí být i příjem plnohodnotných bílkovin, aby byl dostatek stavebního materiálu pro organickou složku kostní tkáně (nadbytečný příjem by však svými kyselými metabolity napomáhal rychlejšímu odbourávání kostí). zVyvážený příjem vlákniny – extrémní příjem snižuje vstřebávání všech minerálů a většiny vitamínů.
9
zŽádné potraviny nejsou vysloveně zakázány, ale doporučuje se omezený příjem potravin s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (špenát, rebarbora, rybíz, angrešt) a fytátu (černý chléb, celozrnné pečivo). zObě tyto látky pevně váží vápník ve střevě a vytvářejí s ním nerozpustné sloučeniny.
10
Nejzávažnější prohřešky ve stravování: zNedostatek vápníku. zNedostatek vitamínu D. zExtrémní příjem vitamínu C (snižuje vstřebávání Ca). zExtrémní příjem vlákniny (snížení vstřebávání všech minerálů). zNadměrný přívod živočišných bílkovin navozuje negativní bilanci Ca a úbytek kostní hmoty.
11
Vhodné je použití některých potravinových doplňků: minerály a vitamíny podílející se na metabolizmu pojivové tkáně – Ca, P, Mg, vit.C (nezapomínat, že podíl Ca : Mg by měl být 2 : 1) zsuplementace borem = stopový prvek, který zasahuje do metabolizmu Ca, P a Mg. zantioxidanty
12
zvojtěška – obsahuje vitamíny (A, C, D, E, K) a minerály (Ca, Cu, Fe, Mg, Zn) potřebné pro stavbu kosti, působí detoxikačně zmumio = derivát z rostlin pozitivně ovlivňující regeneraci kolagenu zpupalkový olej – jeho kyselina gama linolová pozitivně ovlivňuje syntézu prostaglandinů zpycnogenol = obchodní název pro výtažek z kůry borovic s antioxidačními účinky, působí pozitivně na obnovu kolagenu
13
Příjem látek, které jsou stavebním materiálem pro zdravou chrupavku a o nichž se předpokládá, že mohou zpomalit její degeneraci: zželatina, aspik dietních doplňky vyrobené z kolagenu – např. Geladrink, Geladezert.
14
preparáty ze žraločí chrupavky, která obsahuje velké množství minerálů – jsou velmi diskutované, avšak zatím nejsou výsledky podávání dostatečně průkazné a ověřené, ačkoliv v reklamních letácích se dočtete opak.
15
Vápník zJe nejlépe vstřebáván z mléka a mléčných výrobků. zNa jeho obsah nemají vliv ani technologické úpravy - stejné množství v čerstvém nebo trvanlivém mléce, nízkotučném i plnotučném. zZe zakysaných výrobků se lépe Ca vstřebává
16
zDodávání Ca suplementy: yúčinnost absorpce je vyšší, pokud se podává s potravou a dávka je rozložena na více denních dávek ysuplementace se odráží spíše v periferním skeletu yčím vyšší je věk, tím horší jsou adaptační mechanizmy na nedostatek Ca
17
Čtvrt litru mléka dodá tělu: z71% B12 z34% vápníku z30% jódu z27% B2 z21% fosforu z13% A z11% bílkovin z10% zinku, hořčíku
18
zživočišné zdroje: rybičky v konzervě s kostmi, losos, makrely, drůbeží játra, vejce, máslo zrostlinné zdroje: špenát, hrášek, rebarbora, mandle, sez. semínka, fazole, soja, tofu, brokolice zpotravinové doplňky Další zdroje vápníku
19
Faktory ovlivňující negativně vstřebávání vápníku: zNadměrné solení = zvýšené vylučování Ca močí zNadměrný příjem kofeinu zNadměrný příjem bílkovin zNadměrný příjem rafinovaných potravin (nerovnováha mezi Ca a P)
20
Rizika při nadbytku vápníku: zzhoršené vstřebávání hořčíku zledvinové kameny zkalcifikace měkkých tkání zporuchy srd. rytmu
21
Vitamín D - vitamín slunce a rybího oleje zJe klíčovým prvkem pro vstřebávání vápníku. zDobrým zdrojem jsou tučné ryby, vejce. zJeho nadbytek má prokazatelně škodlivé účinky - ukládání Ca v ledvinách, zvýšená oxidace lipidů (riziko kancerogeneze)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.