Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AMERIKA – HOSPODÁŘSTVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AMERIKA – HOSPODÁŘSTVÍ"— Transkript prezentace:

1 AMERIKA – HOSPODÁŘSTVÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. AMERIKA – HOSPODÁŘSTVÍ Z_085_Světadíly_Amerika_Přírodní zajímavosti Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Hospodářství Jižní Amerika se na rozdíl od vyspělé Severní Ameriky řadí mezi rozvojové státy. Jsou zde země, které se dynamicky rozvíjí a jejich ekonomika roste. Nalezneme zde ale také území trpící chudobou, kde obyvatelé bojují o práci.

4 Koncepty těžebních systémů ropy pro moře
Nerostné bohatství Koncepty těžebních systémů ropy pro moře

5 V Jižní Americe mají významnou úlohu pro ekonomický růst kontinentu energetické suroviny.
ropa: Venezuela, Argentina zemní plyn: Venezuela, Argentina černé uhlí a antracit: Brazílie, Kolumbie

6 Na kontinentu se těží tyto významné rudy :
niob - Brazílie (40 % světové produkce) molybden - Chile (60 %) zlato - Brazílie (20 %) zinek, olovo - Peru (40 %) železná ruda - Brazílie cín, antimon - Bolívie (20 %) wolfram – Bolívie bauxit - Jamajka, Surinam, Guayana, Brazílie mangan: Brazílie

7 Průmysl Pro Severní Ameriku představuje Jižní Amerika stálý přísun levné pracovní síly. Pro svět je Jižní Amerika zase ukazatelem hospodářské nevyspělosti rozvojových států. Její pozice tedy vůbec není snadná, přesto se v Jižní Americe daří mnoha průmyslovým odvětvím.

8 Aglomerace velkých měst vyváří jádra průmyslu a obchodu kontinentu
Aglomerace velkých měst vyváří jádra průmyslu a obchodu kontinentu. Mimo města se průmysl rozvíjí velmi sporadicky a lidé nemají práci. ¾ celkového objemu zpracovatelského průmyslu připadá na Brazílii, a Argentinu (tzv. nově industrializované země). Rozdíly v rozvinutosti ekonomiky jsou velmi patrné i uvnitř jednotlivých států, v Brazílii například ostatní oblasti zcela převyšuje Rio de Janeiro, v Argentině pak Buenos Aires.

9 Průmyslová odvětví v jednotlivých zemích
Brazílie a Argentina: černá metalurgie, barevná metalurgie, strojírenský průmysl, chemický, potravinářský a textilní průmysl Venezuela: černá metalurgie, strojírenský a chemický průmysl Chile: barevná metalurgie, strojírenský, chemický a textilní průmysl

10 Zemědělství

11 Převažuje rostlinná výroba.
Hlavními producenty jsou Brazílie a Argentina. Zemědělství má v Jižní Americe plantážnický monokulturní charakter, což není ideální pro zajištění výživy vlastního obyvatelstva. To znamená, že obyvatelé nejsou během celého roku soběstační.

12 kukuřice, pšenice: argentinské pampy a východ Brazílie
brambory: v horských oblastech celého kontinentu cukrová třtina: Brazílie, Kolumbie, Argentina slunečnice: Argentina bavlna: východ Brazílie kakao: Brazílie, Kolumbie, Ekvádor káva: Brazílie, Kolumbie, andská údolí

13 kešu (akažuové ořechy): Brazílie, Salvador, Dominikánská republika
para ořechy: Brazílie tabák ovoce Jablka, broskve, nektarinky, réva vinná, pomeranče, grepy, citrony, banány, ananasy, mango, papája, avokádo.

14 Cestovní ruch Má velký význam.
Turisty láká dávná historie původních obyvatel, panenská příroda a nebo také nekonečně dlouhé písčité pláže. Cestovní ruch přináší do státních pokladen zemí JA důležité finance.

15 Turistické destinace:
Argentina a její destinace: Buenos Aires, památky UNESCO jezuitské misie, Národní parky, v Patagonii ledovec Perito Moreno, ledovcová jezera v Andách a další. Brazílie a její destinace: Rozsáhlé pláže na východním pobřeží (vč. nejznámější pláže Copacabana v Riu); dále 25 národních parků, historické památky UNESCO ve městech, etnické indiánské památky.

16 Chile: krásná příroda, země nabízí 95 státem chráněných oblastí, z toho 32 parků, 48 rezervací a 15 přírodních monumentů. Další státy: Ekvádor - souostroví Galapágy (korálové útesy), sjíždění řek u pramenů Amazonky a v Andách na raftech, Kolumbie - vysokohorská turistika v Andách, Peru - vysokohorské tůry Andy, Machu Picchu (Inkové) a Caňón del Colca, Uruguay - přímořská střediska, Venezuela - Guyanská vysočina a její stolové hory, Národní park Canaima s nejvyšším vodopádem na světě El Salto Angel.

17 Otázky I: Jaká je v JA úroveň hospodářské vyspělosti?
Které nerostné bohatství je pro JA významné a kde se tyto suroviny těží?

18 Otázky a odpovědi I: Jaká je v JA úroveň hospodářské vyspělosti?
Jižní Amerika hospodářsky zaostává za Severní Amerikou. Přesto jsou zde země, které se hospodářsky rychle rozvíjejí. Které nerostné bohatství je pro JA významné a kde se tyto suroviny těží? ropa (Venezuela, Argentina), zemní plyn (Venezuela, Argentina), černé uhlí a antracit ( Brazílie,Kolumbie).

19 Otázky II: V JA se těží významné rudy, dokážeš je vyjmenovat?
Rozvíjí se v JA průmysl? Které jihoamerické státy jsou hospodářsky nejrozvinutější?

20 Otázky a odpovědi II: V JA se těží významné rudy, dokážeš je vyjmenovat? Niob, molybden, zlato, zinek, železná ruda, cín, antimon, bauxit, wolfram a mangan. Rozvíjí se v JA průmysl? Průmysl se rozvíjí pomaleji, než např. v Severní Americe, a to výhradně jen ve větších městech. Které jihoamerické státy jsou hospodářsky nejrozvinutější? Brazílie, Argentina a Chile.

21 Otázky III: V jihoamerické zemědělské produkci převažuje výroba rostlinná nebo živočišná? Jaké plodiny se zde pěstují? Je v JA rozvinutý cestovní ruch?

22 Otázky a odpovědi III: V jihoamerické zemědělské produkci převažuje výroba rostlinná nebo živočišná? V Jižní Americe má dlouhou a převažující tradici rostlinná výroba (plantáže). Jaké plodiny se zde pěstují? Kukuřice, pšenice, brambory, cukrová třtina, slunečnice, bavlna, kakao, káva, ořechy, ovoce, tabák. Je v JA rozvinutý cestovní ruch? Cestovní ruch má pro státy JA velký význam a stále se dál rozvíjí.

23 Použité zdroje Types of offshore oil and gas structures.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Anticlastic-Copper-Cuff-Bracelet.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "AMERIKA – HOSPODÁŘSTVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google