Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ICT ČJ 5.ročník Význam slov VI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ICT ČJ 5.ročník Význam slov VI."— Transkript prezentace:

1

2 ICT-2-3-46 ČJ 5.ročník Význam slov VI.
Anotace: Prezentace obsahuje text k procvičení učiva o významu slov. Prezentace je prezentována interaktivně na tabuli. Autor: Mgr. Pavla Polanská Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup: žák porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova vícevýznamová Speciální vzdělávací potřeby - žádné – Klíčová slova: význam slov, antonyma Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání – základní vzdělávání - první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 303 kB – soubor ppt.

3 Císařovy nové šaty Hans Christian Andersen
Význam slov VI. – antonyma 5.ročník

4 Císařovy nové šaty – úryvek z pohádky
Před mnohými lety žil jeden císař, který tak měl krásné nové šaty rád, že všecky své peníze vydal, jen aby vždy hodně vyšňořen si mohl vykračovati. Nestaral se o své vojsko ani o divadlo neb vycházky v lesích, leda jen když mohl při tom své nové šaty ukázati. Pro každou dobu dne měl zvláštní kabát, a říká-li se obecně o králích: Jeho Veličenstvo jest v státní radě, říkalo se zde: Císař jest v oblékárně. V hlavním jeho městě, kde bydlel, bylo velice živo a denně tam přicházelo mnoho cizinců. Tak se tam objevili jednoho dne dva podvodníci, kteří se vydávali za tkalce, a tvrdili, že dovedou utkati nejkrásnější látku, jakou si jen lze představiti. Nejen že barvy a vzorek jsou neobyčejné krásy, nýbrž že šaty z látky této zhotovené mají tu kouzelnou vlastnost, že jsou neviditelné pro takové lidi, kteří se k povolání svému nehodí, aneb jsou nestydatě hloupí.

5 Vypište červeně vyznačená slova a doplňte antonyma (slova s opačným významem).
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6 Víš, jak pohádka pokračuje dál?
Marnivý císař starající se jen o svůj vzhled si najme dva tkalce, kteří jsou však ve skutečnosti podvodníci. Ti mu slibují nové šaty, které jsou neviditelné pro ty, kteří jsou nezpůsobilí k výkonu své funkce či jsou hloupí. Císař sám tyto neexistující šaty pochopitelně nevidí, ale předstírá, že tomu tak je, aby nevzbudil pochybnosti o vhodnosti své osoby na funkci císaře. Jeho ministři dělají to samé. Falešní tkalci dokončují práci a předstírají, že císaře oblékají do nových šatů. Císař jde v průvodu poddaných, když najednou dítě, které je příliš mladé, aby pochopilo výhody přetvářky, vykřikne, že císař na sobě nic nemá. To pak opakuje i celý zástup, císař se však rozhodne průvod dokončit.

7 Císařovi nové šaty Dánsky Kejserens nye Klæder je pohádková povídka napsaná H. Ch. Andersenem. Tento příběh byl přeložen do více jak 100 jazyků. Povídka byla poprvé publikována v Kodani.

8 Zdroje : Císařovy nové šaty. In:  [cit ]. Dostupné z: Obrázek ilustrace černobílá … Text děj … Přispěvatelé Wikipedie, Císařovy nové šaty [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 2. 04. 2013, 18:40 UTC, [citováno 6. 04. 2013] Obrázek ilustrace barevná …


Stáhnout ppt "ICT ČJ 5.ročník Význam slov VI."

Podobné prezentace


Reklamy Google