Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlštejn.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlštejn."— Transkript prezentace:

1 Karlštejn

2 Karlštejn, dříve nazýván také Karlův Týn, je středověký hrad, nacházející se v katastrálním území. Základní kámen byl položen 9. června 1348 Karlem IV. kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, později zde byly uchovávány české korunovační klenoty. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

3 Turistika,informace Otevřeno denně od 8:00 do 20:00 hodin. Dospělí-
Děti od 6 do 15 let,studenti,senioři nad 65 let- 100Kč Děti do 6 let v organizovaných skupinách- 20Kč Rodinné vstupné (rodiče a jejich děti do 15 let)- 390 Kč

4 Ubytování Klidné a pohodlné ubytování v Karlštejně vám nabízí Hotel Karlštejn. Romantický Hotel Karlštejn, který leží ve stejnojmenné středočeské obci, jehož dominantou je historicky významný hrad Karlštejn, je zcela nový, moderní hotel otevřený v roce Hotel Karlštejn vám zajistí ubytování během vaší dovolené Hotel nabízí ubytování v pohodlných jedno až třílůžkových pokojích.

5 bitva o korunovační klenoty
Do roku 1421 žili na Karlštejně králové a hrad vzkvétal. Nějakou dobu tu byly uschovány říšské korunovační klenoty spolu s českými. Ale pak nechal bratr Václava IV. Zikmund římský poklad odvézt a česká koruna jej následovala na počátku třicetileté války. Ukázalo se, že strach o bezpečnost klenotů byl nemístný. Husiti obleželi všechny vršky kolem Karlštejna a vrhali sem kameny, sudy s hořící smůlou i fekáliemi, ale nedostali se ani na nádvoří. Švédové prorazili k Velké věži, ale její opevnění neprolomili. Výzdoba kaple sv. Kříže utrpěla spíš kvůli obráncům než nepřátelům. Vojáci odsud odcizili spoustu cenností, aby si zajistili přísun zásob do hradu.

6

7 Čachtická paní Nejhrůznější historka ze všech se zakládá na skutečné události . V 16. století pobývala na hradě Kateřina Bechyňová, manželka purkrabího, která ohavným způsobem zamordovala čtrnáct osob. Sadistická paní nejvíce týrala mladé služebné, avšak jejímu hněvu neunikli ani pacholci a zvířata. Sluha, co přímo nesplnil její rozkazy, byl vhozen bez lana do hladomorny. Kočku, která potrhala krajky, nechala Kateřina stáhnout zaživa. Na její řádění upozornil komorní soud v Praze až Václav Hájek z Libočan, tehdejší karlštejnský děkan. Česká „čachtická“ paní byla odsouzena k umoření hladem, načež nechal její manžel kronikáře vyhostit. „Hájka jako lotra přivezli podvázaného pod koněm z Karlštejna do Prahy,“ psal tehdy čáslavský rytíř, jistý Václav Halaš. Dva dny po smrti paní Kateřiny zemřel náhle předseda komorního soudu – že by poslední oběť zlotřilé purkraběnky? Zamordované dívky prý na hradu dodnes straší jako Bílé paní.


Stáhnout ppt "Karlštejn."

Podobné prezentace


Reklamy Google