Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Ivan Nývlt TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Barokní umění - Evropa POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 10 KÓD DUMu: IN_D_10 DATUM TVORBY: ANOTACE (3.ROČNÍK): Tento DUM studentům představí evropské barokní umění. Kromě vybraného obrazového materiálu je doplněn o užívanou terminologii ve vhztahu k baroknímu umění. Studenti analyzují a srovnávají vybrané památky evropského baroka. METODICKÝ POKYN:

2 BAROKNÍ UMĚNÍ EVROPA

3 Obecná charakteristika
Období 2.pol.16. – pol.18.století, v lecčems návaznost na manýrismus. Během 18.st. paralelní existence vedle klasicismu, někdy se i prolínají – baroko klasicizující. Návrat náboženských námětů – ale jsou plné dramatičnosti, napětí, dynamiky. Okázalá úcta svatým. Někdy i přemrštěnost, bizarnost, okázalost. Etymologie názvu – zřejmě z portugalského slova „barroco“ – velká perla nepravidelných tvarů.

4 Obecná charakteristika - pokračování
Tento umělecký sloh uplatněn hlavně v německy mluvících zemích, Beneluxu a ve Španělsku, ale též v Itálii. České baroko patří k vrcholům evropského baroka. Baroko je posledním univerzálním - a tedy i jednotným – slohem celé Evropy. Na baroko plynule naváže rokoko – ale místo temnosti a mystiky zjemnělost, hravost.

5 Pojmy Dynamické baroko – prolínání a vzájemné průniky křivek, elips, komplikované půdorysy, složité architektonické prvky. Kult – uctívání svatých, v našich zemích hlavně kult sv.Jana Nepomuckého a mariánský kult (P.Marie). Selské baroko – lidová architektura (u nás např.jižní Čechy). Patří sem i kapličky, křížové cesty, boží muka atd. Morový sloup – zdobný sloup doplněný často figurálními plastikami svatých.

6 Architektura Existují rozdíly mezi jednotlivými částmi Evropy – např.střední Evropa (vč.našich zemí) dynamické baroko, naopak Francie klasicizující baroko. Exteriéry – složité půdorysy s prolínáním mnoha křivek a tvarů – fascinace velikostí až pompézností. Typy staveb – církevní architektura (chrámy, ale i kláštery, koleje, boží muka atd.), zámky, paláce, ale např.i pevnosti. Sakrální stavby často zakončované mohutnou kupolí. Barokní sloupy a sloupoví. Interiéry – bohatá zdobnost, štuková výzdoba, fresky, okázalý mobiliář, sochy v nadživotní velikosti, baldachýny, hra se světlem a stínem,…

7 Architektura – vybraní architekti
Z významných evropských architektů: Kryštof Diezenhofer (chrám sv.Mikuláše na Malé Straně), Kilián Ignác Diezenhofer (syn Kryštofa D.), Christopher Wren (katedrála sv.Pavla v Londýně), Johan Bernhard Fischer z Erlachu (Schoebrunn u Vídně), Lorenzo Bernini (dokončení baziliky sv.Petra ve Vatikánu), Francesco Borromini, Jan Blažej Santini, František Maxmilián Kaňka,…

8 Příklady barokních staveb – chrám sv
Příklady barokních staveb – chrám sv.Mikuláše – exteriér a výzdoba kupole

9 Příklady barokních staveb – katedrála sv.Pavla v Londýně a bazilika sv.Petra ve Vatikánu

10 Malířství Hl.motivy – svaté výjevy, zátiší, krajinomalba, často i stylizované výjevy a scény plné emocí a napětí, záměrného kontrastu. Kontrast nejen v zobrazovaných motivech, ale i v technice malby – šerosvit, ale hlavně temnosvit – výjevy zahalené tmou a až přesvětleným zdůrazňovaným motivem. Specializace některých mistrů – malují jen zátiší, jiní zase jen figurální výjevy atd. Lpění na vysokých estetických principech – jak má malba působit i jak má být ztvárněna.

11 Malířství – vybraní umělci
Peter Paul Rubens (Zuzana v lázni), Rembrandt van Rijn (Noční hlídka), Caravaggio (Ukřižování sv.Petra), Diego Velasquéz (Infantka Margarita), Petr Brandl (mistr oltářních obrazů), Karel Škréta a Jan Kupecký (vynikající portrétisté), Václav Hollar (mistr grafických listů),…

12 Příklady barokních maleb – P.P.Rubens – „Tři Grácie“

13 Příklady barokních maleb – Rembrandt – „Hodina anatomie doktora Tulpa“

14 Sochařství Je většinou svázáno s barokní architekturou
Podobně jako v malířství a v baroku vůbec výjevy zachycují napětí, emoce – ale je zároveň opuštěn renesanční ideál krásy. Sochy a jejich oblečení plné záhybů, volánů, jsou jakoby v akci – nakročující, klečící, tiše se modlící, hledící vzhůru. Z významných sochařů – Ferdinand Maxmilián Brokof, Matyáš Bernard Braun.

15 Příklad barokního sochařství – Braunovy sochy v Kuksu

16 Shrnutí Baroko je v celé Evropě skutečně posledním velkým univerzálním slohem. Myšlenkově a názorově souzní s duchem doby – opětovné posílení víry v Boha a upevnění pozic katolické církve. Z hlediska estetiky a vkusu se může jevit jako přemrštěné, ale i tak přináší skvostná a pro diváka velmi působivá díla.

17 Zdroje Vlastní práce autora.

18 Obrázky LUDEK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg DICKBAUCH. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MYRELLA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PRADO. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANONYMNÍ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STANISLAV JELEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google