Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrý den, vítáme vás u nás v knihovně. Jak si ti pozornější z vás možná všimli, nejsme tu sami, je tu totiž ještě někdo další. Na obrázku zatím vidíte.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrý den, vítáme vás u nás v knihovně. Jak si ti pozornější z vás možná všimli, nejsme tu sami, je tu totiž ještě někdo další. Na obrázku zatím vidíte."— Transkript prezentace:

1 Dobrý den, vítáme vás u nás v knihovně. Jak si ti pozornější z vás možná všimli, nejsme tu sami, je tu totiž ještě někdo další. Na obrázku zatím vidíte pouze její stín, ale za chvíli ji uvidíte celou a dozvíte se o ní spoustu zajímavostí. Je to literární postava z úžasné knížky od pana Colfera, ale také zároveň černé já všech knihovnic. Co to je černé já?

2 Pistolnice Murphyová je knihovní nindža velikosti almary. Ta si poradí se všemi padouchy. Nabíjí zásadně shnilými bramborami a razítka má zavěšená proklatě nízko. Odmlouvání nestrpí. Zkuste zlobit, usmrkanci!!!

3 Je to tam nebezpečný! Nenuťte nás chodit do knihovny!

4 Čím se liší knihovna pistolnice Murphyové od naší knihovny? Máme toho víc: Internet CD Časopisy Knihy Tady je dětské oddělení! Je to jasné!

5 Když už kluci museli být v knihovně, tak si to chtěli pořádně užít, a rozhodli se tedy k velmi odvážnému kroku. Proč mě to tak hnulo žlučí? Překvapili jste mě, milánkové, jasně že to mám podle ABECEDY.

6 Aby jste nepřišli zkrátka, holoubci, pomůžete klukům knihy seřadit. Kam jste zařadili knihu s číslem?

7 Co je „beletrie“ a co je „naučná literatura“? Beletrie –(krásná literatura) – má nás pobavit (např. příběh, pohádky, povídky, romány, detektivky) Naučná literatura – učíme se z ní, poznáváme nové informace, například slovníky, encyklopedie…

8 MDT - Mezinárodní desetinné třídění je celosvětově uznávaným způsobem třídění dokumentů a informací. Dělí je tematicky podle jednotlivých oborů poznání a jak profesionálním pracovníkům, tak i laikům, usnadňuje orientaci ve fondech knihoven celého světa.

9 Základní třídění do hlavních kategorií: 0 Všeobecnosti, informatika 1 Filozofie, psychologie, morálka 2 Náboženství 3 Společenské vědy, sociologie, statistika, demografie, politika, ekonomické vědy, právo, správa, sociální péče, vzdělávání, národopis 4 Neobsazena 5 Přírodní vědy 6 Lékařství, užité vědy, technika, zemědělství, průmysl, doprava 7 Umění, zábava, sport 8 Jazykověda, literatura, písemnictví 9 Archeologie, geografie, historie, životopisy

10 Takže teď už víte, co si tu můžete půjčit, kde co najdete a jak jsou knihy seřazeny. Ale abyste tohle všechno mohli využívat, potřebujete mít… Co potřebujete?! Máte štěstí, že můžete s jednou průkazkou do všech oddělní. To já bych byla přísnější.

11 Dětské oddělení

12 Hudební oddělení Takový rachot a hudba. Hrůza!!!

13 Studovna

14 Proč se ve studovně nepůjčují knihy domů?

15

16 Faksimile (= přesná kopie) VYŠEHRADSKÉHO KODEXU Vyšehradský kodex vznikl patrně v r. 1085 a je dodnes jedinou dochovanou památkou na významnou událost dějin českých zemí - korunovaci knížete Vratislava na prvního českého krále. Hodnota originálu je nevyčíslitelná, ale i výroba faksimile byla finančně náročná. Rozměry 415 × 340 mm,

17 Ottův slovník naučný - je největší česká encyklopedie všech dob. Vycházela s přestávkou od r. 1888-1943 a obsahuje 40 svazků. Vydávání bylo ukončeno během 2. světové války u písmene U. Encyklopedie Britanica - největší tištěná encyklopedie na světě, tvoří 48 svazků a další stále přibývají. Stála 124 766Kč

18 Oddělení naučné literatury

19 Oddělení beletrie

20 Čítárna

21 Internet

22 KNIHOVNA novábezvadná půjčujezabavuje Jsoutam pěknéknížky. Šprtník učí Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

23 Těším se na vás!!!!!! Nashledanou v knihovně!!!!

24 KNIHOVNA zábavnánaučná půjčujebaví Půjčujemesi hezkéknížky. Šprtárna ponaučuje Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

25 KNIHOVNA coolskvělá půjčujebaví Učínás abaví. Knihomolov učí Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

26 KNIHOVNA naučnápísecká půjčujevzdělává Půjčujenámkrásnéknihy. knihomolna osvobozuje Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

27 KNIHOVNA Oranžovožlutádobrodružná pobavípůjčuje Knihovnajeprostězábavná. Mix učí Jaká je? Co dělá? Přezdívka

28 KNIHOVNA velkázajímavá půjčujeučí Knihovnajevelmizajímavá. Půjčovna baví Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

29 KNIHOVNA užitečnánaučná půjčujekupuje Knihovnapůjčuje lidemknihy. Knihárna poučuje Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

30 KNIHOVNA pařícíhustá půjčujepobaví Vknihovně sičteme. Pistolnice naučí Jaká je? Co dělá? Přezdívka Věta

31 Která z ukázek je beletrie?


Stáhnout ppt "Dobrý den, vítáme vás u nás v knihovně. Jak si ti pozornější z vás možná všimli, nejsme tu sami, je tu totiž ještě někdo další. Na obrázku zatím vidíte."

Podobné prezentace


Reklamy Google