Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Románská kultura ve světě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Románská kultura ve světě"— Transkript prezentace:

1 Románská kultura ve světě
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.08 Románská kultura ve světě Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Umělecký sloh středověku v 11. – 13. století.
Stavitelství a výtvarné umění v západní, jižní a střední Evropě. Ve východní Evropě je byzantský sloh. Umění západních křesťanů. Dnes se zachovaly především církevní stavby, kostely, ale staví se i paláce, hrady, kláštery, špitály a obytné domy.

3 Malířství Fresky – malby na zdech byly v kostelích běžné.
Výjevy z Bible a ze života světců. Byly určeny především pro prosté lidi, kteří neuměli číst. V Itálii se rozvinula malba desková (Toskánsko, Pisa a Luca – př. Giunta Pisáno).

4 Knižní malba pro lidi, co uměli číst a mají dost
peněz, aby si mohli knihu pořídit. Především liturgické knihy. Píše se na pergamen = nevydělaná sušená a hlazená zvířecí kůže. Hojně se využívalo zlato.

5 Architektura Do značné míry inspirovaná antickým Římem.
Dva základní typy kostelů – rotundy a baziliky.

6 Bazilika Obdélníková stavba Vnitřní prostor rozdělen
do tří lodí sloupořadím Hlavní loď je na východní Straně ukončena apsidou, kde bylo umístěno kněžiště. Zde stál oltář, sloužila se tu mše.

7 Rotunda Centrální stavba s kruhovým půdorysem Má jednu a více apsid.

8 Stavební technika Stavební materiál – malta a kámen.
Zdi důkladné, široké několik metrů. Půlkruhový oblouk – valená klenba. Ploché trámové stropy. Známá i křížová klenba. Sdružená okna – 2 – 4, oddělena sloupky. Vchody zdobí portály. Vnitřek se většinou omítal.

9

10

11 Kláštery Benediktýnský klášter v Cluny

12 Světské stavby Hrad: Pevnost na obranu před nepřítelem.
Obranný systém – hradby, hradní příkop a věže Součástí byl obytný palác (sídlí v něm panovníci nebo jejich správci).

13 Vnitřní zařízení bylo jednoduché:
truhla (úložný prostor, sezení, ležení) postel stůl křeslo stolička – vše jednoduché Svícení: svíce, louče, oheň z krbu

14 Významné francouzské románské stavby
Katedrála svatého Benigna Dijonského v Dijonu

15 Kostel Saint – Madeleine, Vezelay

16

17 Bazilika Sacré – Coeur – Pray – le – Monial

18 Itálie Katedrála v Pise (Šikmá věž) San Miniatoal Monte, Florencie

19 Zápis: Románský sloh ve světě Umělecký sloh středověku v 11. – 13. století Umění západních křesťanů Dnes se zachovaly především církevní stavby Fresky – malby na zdech Knižní malba - píše se na pergamen = nevydělaná sušená a hlazená zvířecí kůže Architektura: baziliky a rotundy Znaky: valená klenba, sdružené okno

20 Najděte chyby a opravte je:
Románský sloh je umělecký sloh 12. – 14. století. Jedná se o umění východních křesťanů. Nejčastěji se malují fresky (malby na plátně). Píše se na papír. Staví se hrady a církevní stavby (centrální baziliky, podélné rotundy). Stavebním materiálem byly malta a železo.

21 Správné řešení: Románský sloh je umělecký sloh 11. – 13. století. Jedná se o umění západních křesťanů. Nejčastěji se malují fresky (malby na zdech). Píše se na pergamen. Staví se hrady a církevní stavby (podélné baziliky, centrální rotundy). Stavebním materiálem byly malta a kámen.

22 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, kultura, rotunda, bazilika Prezentace je určena pro práci ve třídě, ale i pro samostatné studium. Použité obrázky a fotografie jsou z vlastních zdrojů. Součástí je práce s chybným textem, který je možné i vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Románská kultura ve světě"

Podobné prezentace


Reklamy Google