Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott"— Transkript prezentace:

1 Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Blecha obecná je v Evropě nejčastější cizopasník člověka z řádu blech.
Žije i na domácích zvířatech a na divoce žijících šelmách. Ve vztahu k člověku představuje blecha obecná přímého cizopasníka a přenašeče nemocí.

3 Stavba těla: Tělo blech je složené z hlavy, hrudi a zadečku.
Dospělé blechy mají jednoduché oči a tělo vejčité, bočně zploštěné. Tělní obal je sklerotizovaný (ztvrdlý), porostlý na zad směřujícími štětinami. Larva je beznohá. Má pevnou tělovou schránku, porostlou štětinami, které reagují na dotek. Tato schránka se skládá z hlavy, třech hrudních a deseti zadečkových částí(segmentů). 

4 Ontogeneze: Po oplození klade samička blechy asi 400 vajíček po 4-8 kusech po mnoha etapách. Z vajíčka se líhne po 4-12 dnech bílá beznohá slepá larva porostlá štětinami. Larvy se 3x svlékají a k vývoji potřebují teploty mezi 18-27C a 70-90% relativní vlhkosti. Nejkratší pozorovací doba vývoje od vajíčka u blech, žijících společně, byla 7 dní. Obvykle je však třeba počítat s dobou vývoje 4-6 týdnů.

5 Výskyt: Blecha obecná není původním cizopasníkem člověka. Předpokládá se, že se jím stala po ochočení psa člověkem. Tuto hypotézu podporuje hojný výskyt této blechy na psovitých šelmách. Blecha obecná je rozšířena kosmopolitně(po celé zeměkouli), kromě některých oblastí tropických pralesů. V Čechách je rozšířena rovnoměrně po celém území. Zvířata, která jsou blechami napadená jich mohou mít na sobě až tisíce. Přestože se živí výhradně krví mohou být několik týdnů bez potravy mimo tělo hostitele.

6 Zdroje: http://referaty-seminarky.cz/blecha-obecna-pulex-irritans/
blecha-obecna


Stáhnout ppt "Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott"

Podobné prezentace


Reklamy Google