Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlatý chrám, nejposvátn ě jší síkhská svatyn ě, byl postaven koncem 16. století jako p ř íbytek pro svaté písmo Sikh ů - Guru Granth Sahib. Zde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlatý chrám, nejposvátn ě jší síkhská svatyn ě, byl postaven koncem 16. století jako p ř íbytek pro svaté písmo Sikh ů - Guru Granth Sahib. Zde."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Zlatý chrám, nejposvátn ě jší síkhská svatyn ě, byl postaven koncem 16. století jako p ř íbytek pro svaté písmo Sikh ů - Guru Granth Sahib. Zde se kn ěž í st ř ídají ve zp ě vu a p ř ed č ítání ze svaté knihy.Ve 22 hod je Guru Grand Sahib odnesen na nosítkách do síkhského parlamentu Akal Takht, kde do úsvitu spo č ívá na specielní pohovce, ráno je op ě t odnesen do Zlatého chrámu, kde kn ěž í pokra č ují ve č tení a zp ě vu.

6

7

8

9

10

11 Zlatý chrám v Amritsaru je Sikhy pova ž ován za nejkrásn ě jší chrám na sv ě t ě.Vlastní chrám Darbár-Sáhib je tém ěř celý vn ě i zevnit ř pokrytý plátkovým zlatem. Dominuje mu zlacená kupole s malými minarety. Chrám obklopuje posvátné um ě lé jezero, ve kterém se Sikhové b ě hem ob ř ad ů omývají. Kolem jezera je mramorový ochoz. V r. 1803 byl Amritsar p ř ipojen ke království maharád ž i Rand ž ita Sinha, za jeho ž vlády byl chrám oblo ž en plátky zlata. M ě sto Amritsar le ž í v indickém stát ě Pand ž áb.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Music :Barcarolle –Offenbach


Stáhnout ppt "Zlatý chrám, nejposvátn ě jší síkhská svatyn ě, byl postaven koncem 16. století jako p ř íbytek pro svaté písmo Sikh ů - Guru Granth Sahib. Zde."

Podobné prezentace


Reklamy Google