Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata a náboženství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata a náboženství."— Transkript prezentace:

1 Zvířata a náboženství

2 Kde je najdeme … Příběhy Umění Rituály Příkazy Symboly Ctnosti Neřesti

3 DĚLENÍ „NÁBOŽENSTVÍ“ (…RELIGION)
Různorodost náboženství Mnoho rozdílů Potřeba rozdělit Původní (preliterární, přírodní, domorodé…) Asijká tradice (budhismus, taoismus…) Západní (židovství, křesťanství, islám)

4 Preliterární Afrika, Jižní Amerika, aj.
Úzké sepětí náboženského a „běžného“ života Povolání (lovci, rybáři, pastýři…) Znalost přírody a chování zvířat Polyteismus Panteismus bůh (boží, svaté) je všechno okolo nás Voda, země, stromy…

5 Bohové - zvířata Polyteismus (bohové a bohyně) Podle
Četnost Vzácnost (bílý buvol) Běžnost (ovce „matka“ – Navajo) Hospodářské důležitosti Důležité (krávy, bizoni) Nedůležité (kojot, havran – severoameričtí indiáni) Podle způsobu jejich chování Navzdory odlišnostem - všechny preliterární náboženství přisuzují alespoň některým zvířatům spirituální hodnotu.

6 Západní náboženství (islám, židovství, křesťanství)
Monoteistické Člověk má duši a je stvořen k obrazu Božímu I řekl Bůh: „Učiňme člověka, aby byl naším obrazem (…) Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším, co se na zemi hýbe Gen, 1, 26-28 Více interpretací Jasná nadřazenost nad zvířaty… Sv. František z Assisi Nedělal rozdíl mezi materiálním a duchovním. Nestaral se o to, kdo je nadřazený nad kým (Bratr osel, apod.)

7 Asijská tradice (budhismus, taoismus, konfucionismus, hinduismus)
Základní společné body Spojitost a kontinualita všeho živého Zvláštní pozice člověka ve světě Taoismus Člověk má své jedinečné schopnosti používat nejen jako výhody, ale především jako zodpovědnosti za zvířata Budhismus lidé jsou nejvyšší pozemská forma bytí Jenom oni jsou schopni dosáhnout osvícení Soucit s trpícími (tedy i zvířaty)

8 Společné body Zvířatům jsou přisuzovány magické schopnosti
Havran a kojot – stvořitel vesmíru Přisuzovány vlastnosti lidí Soudržnost vlků, mazanost kojota… Zvířata v příkazech Rituální oběti Posvátné Nečisté Artefakty Většinou záleží na tom, o jaké zvíře se jedná. Nejde o pojetí zvířat jako celku (prase je nečisté, ale kuře je ok…)

9 Díky za pozornost…


Stáhnout ppt "Zvířata a náboženství."

Podobné prezentace


Reklamy Google