Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Již dlouho před Vánocemi se po celém Spojeném království zpívají koledy. Ve školách, kostelích i v rodinách znějí vánoční písně. Počátky oslavy Vánoc se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Již dlouho před Vánocemi se po celém Spojeném království zpívají koledy. Ve školách, kostelích i v rodinách znějí vánoční písně. Počátky oslavy Vánoc se."— Transkript prezentace:

1 Již dlouho před Vánocemi se po celém Spojeném království zpívají koledy. Ve školách, kostelích i v rodinách znějí vánoční písně. Počátky oslavy Vánoc se ve Velké Británii datují k roku 596, kdy se svatý Augustin spolu s početnou skupinou mnichů vylodil na březích Anglie, aby šířil křesťanskou víru. Vánoce tak, jak je slavíme dnes, dostaly podobu ve viktoriánské Anglii ve druhé polovině 19. století. Pro Angličany začínají vánoční svátky rozsvícením adventní jedle na Trafalgar square jedním ze členů královské rodiny.

2 Nadílka v Anglii není na Štědrý večer, ale až ráno na Boží hod. V Anglii dárky nenosí Ježíšek, ale Father Christmas (Otec Vánoc). Děti píšou Otci Vánoc přáníčka, která vhazují do krbu. Pokud přání shoří, musí si dítě napsat nové. Jedině komínem od krbu mohou přáníčka vzlétnout a dostat se až na Severní pól, kde si jejich vánoční přání "přečtou". Děti na Štědrý den věší na krb červené punčochy nebo prázdné povlaky od polštářů zavěšují na rohy postelí. Father Christmas nosí dlouhý červený (zelený) oblek. V noci chodí dům od domu, spouští se komínem do krbů a rozděluje dárky do punčoch. Ráno se děti probouzejí a doufají, že právě ta jejich punčocha bude plná dárků. Rodina společně dárky rozbalí a pak všichni připravují slavnostní hostinu.

3 Vánoční hostina se v Anglii připravuje až na Boží hod. Stůl bývá bohatě prostřen a menu se servíruje na nejlepším porcelánu a nápoje se nalévají do křišťálových pohárů. Oběd začíná přípitkem a menu se většinou skládá z pečeného krocana s ořechovou (kaštanovou) nádivkou. Jako příloha se podávají opečené brambory, dušená mrkev a hrášek. Tradičním zákuskem je vánoční ovocný pudink. Nejedná se klasický pudink, jak ho známe my, ale jedná se vlastně o jakýsi "nákyp" podobný naší bábovce. Pudink se připravuje z mouky, vajec, másla, oříšků, rozinek, švestek a jiného sušeného i kandovaného ovoce, a bývá ochucený rozličnými druhy koření. Připravuje se většinou již v době adventu, protože jeho příprava je zdlouhavá a také se musí velmi dlouho vařit v pudinkové formě. Podle anglické tradice chodí pudink míchat každý člen rodiny a přitom vysloví své přání. Pudink často ukrývá minci nebo náprstek pro štěstí.

4 2. svátek vánoční, který v naší zemi známe jako svátek sv. Štěpána se v Anglii nazývá Boxing Day. Název dne je s největší pravděpodobností odvozen od pokladniček v kostele, které se v tento den otevíraly a jejichž obsah byl rozdělen mezi chudé. V tento sváteční den bývají obdarováváni i listonoši, uklízečky či hospodyně. Zkrátka lidé, kteří po celý rok rodině nějakou službou zpříjemňovali život.

5 V Anglii si lidé posílají vánoční pohlednice více než kdekoliv jinde na světě. Tuto tradici rozšířil na konci třicátých let 19. století Angličan John Calcott Horsley. Začal sériově vyrábět pohlednice s vyobrazeními svátečních (nejenom vánočních) motivů, které měly předepsaný pozdrav a přání.

6 Už v předvánoční době, na Štědrý den a po všechny sváteční dny, zpívají se po celé Anglii vánoční písně. Ve školách, chrámech i v rodinách, všude znějí vánoční koledy. Na mnoha místech procházejí ulicemi skupiny dětí a dospělých a zpívají: Jednou se probudíme…nebo Veselé Vánoce přejeme vám…a další koledy. Dovedete si představit, jaké by to bylo kdybyste našli dárky, hned ráno probudíte? Kdyby však nadílka nebyla na Štědrý večer ale až na Boží Hod vánoční? Tak totiž slaví vánoce v Anglii a v Americe. Santa Claus tu přichází v noci krbem a nasype dárky do punčoch, které děti večer ke krbu položily. Pravá vánoční hostina probíhá 25.prosince a nerozlučně k ní patří pečený krocan. Ten nesmí chybět na žádném stole. Tradičním zákuskem je vánoční pudink. Nesmíte si ho představovat jako ten náš vanilkový nebo čokoládový. Je to vlastně nákyp, který se často na první pohled podobá bábovce. Dělá se z mouky, vajec, tuku, oříšků, hrozinek, švestek a jiného sušeného a kandovaného ovoce, mnoha druhů koření a dalších přísad. Připravuje se většinou den předem, protože se musí velmi dlouho vařit v pudinkové formě. Dodnes je zvykem, že se v něm ukryje stříbrná mince pro štěstí. Pudink se proto musí jíst opatrně, aby si nikdo nevylámal zuby. Výzdoba anglických obývacích pokojů o Vánocích je úplně jiná než u nás. Nad dveřmi visící kytice jmelí, a kdo si pod ni stoupne, ten smí být políben. V dřívějších dobách bylo jmelí posvátnou rostlinou, o které se věřilo, že vyhání vše zlé. Pod kyticí jmelí často docházelo ke smíru nepřátel. Dveře však nezdobí jenom jmelím, ale i břečťanem a cesmínem, mnohdy spletené do věnců s různými barevnými stuhami. Slyšely jste někdy výraz Boxing Day? Zní to, jako bychom si měli o druhém svátku vánočním obléct boxerské rukavice. Tak to však není myšleno. Název dne je odvozen buď podle pokladniček v kostele, nebo podle velkých truhlic, v nichž si lidé ukládali šaty a jiný majetek dávali tam také věci, které k tomu dni dostaly darem. Obojí se nazývá box. V tento tradiční Boxing Day jsou obdarováni ti, kteří rodině prokazovaly po celý rok různé služby. Bývají to většinou listonoši, mlékař, hospodyně nebo uklizečka.

7

8

9 Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 12 porcí Chod: dezert Druh přípravy: Pečení Ingredience: cukr krupice100g hořká čokoláda100g kakao2lžíce máslo125g mléko170ml polohrubá mouka220g prášek do pečiva2lžičky vejce2kusy Postup přípravy Troubu předehřejeme na 200°C. Mouku a prášek do pečiva prosijeme do mísy. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a kakao. Ručně nebo pomocí elekrického šlehače vše zpracujeme do hladkého těsta. Přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou čokoládu. Papírové košíčky naplníme směsí do 3/4 a vyrovnáme na plech. Navrh ještě posypeme čokoládou. Pečeme asi minut, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Poznámka Pozor: prvních 10 minut neotvírat troubu, jinak muffiny nevyběhnou.

10 Použité suroviny receptu Anglický krocan dušený: 1 krocan | sůl | plátky slaniny | 120 g másla | kořenová zelenina | petrželka | 2 cibule | 3/4 l polévky | 1 sklenka bílého vína | 8-10 malých mkrviček | 8-10 malých kedlubnů | malé hruštičky | malé cibulky | 2 malé květáky | jíška Postup přípravy receptu Anglický krocan dušený: Krocana osolíme, pokryjeme slaninou, přidáme máslo a zeleninu. Zalijeme polévkou a vínem a dusíme do měkka.Mezitím očistíme zbytek zeleniny - mrkvičky atd. Zalijeme je polévkou a udusíme do měkka. Krocana naporcujeme a obložíme zeleninou. Šťávu nepatrně zahustíme.

11 Zpracovaly: Jana Frusová,Miluše Pekárková,Lea Jahnová 9.A


Stáhnout ppt "Již dlouho před Vánocemi se po celém Spojeném království zpívají koledy. Ve školách, kostelích i v rodinách znějí vánoční písně. Počátky oslavy Vánoc se."

Podobné prezentace


Reklamy Google