Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY Z_073_Světadíly_Amerika_Severní Amerika –Podnebí, přírodní krajiny Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku ZŠ. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – Světadíly – Amerika – Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Podnebí Severní Amerika je dostatečně velký kontinent na to, abychom zde zaznamenali všechny podnebné pásy kromě rovníkového (ten je až v Jižní Americe) Polární a subpolární (Aljaška a Kanada), mírný (Kanada a USA), subtropický (USA a Mexiko) a tropický (Střední Amerika) 

4 V Severní Americe nenacházíme žádná pohoří v rovnoběžkovém směru, dochází zde tedy k pronikání studeného vzduchu ze severu na jih (tzv. blizardy) a naopak teplému vzduchu z jihu k severu. Pohoří Kordiller naopak omezuje působení oceánského podnebí z Tichého oceánu na úzký pás pevniny při pobřeží a tak ji chrání.

5 Jihovýchodní pobřeží je každoročně stiženo velkým množstvím tropických bouří, protože zde chybí větší pohoří, které by mohlo tlumit tyto bouře přicházející z oblasti nad oceánem - hurikány. Roviny pak pravidelně zasahují ničivá tornáda. Východní pobřeží je ze severu ochlazováno Labradorským proudem.

6 Vegetační pásy Stejně jako podnebné pásy zde najdeme také téměř všechny vegetační pásy. Vnitrozemí Grónska je trvalé zaledněné území polárních pustin. Severní pobřeží Aljašky a Kanady, Arktické souostroví a pobřeží Grónska spadá do oblasti tunder a lesotunder.

7 Největší oblasti Kanady a Aljašky patří do rozsáhlé oblasti severské tajgy (jehličnaté lesy).
Na východním pobřeží (zejména USA) se rozkládají lesy mírného pásu (jehličnaté, smíšené a listnaté lesy), které na jihu Floridy přechází do vždy zelených subtropických lesů. Ve středu USA jsou stepi a lesostepi (nazývané prérie – důležité obilnice).

8 Zvířectvo Sever kontinentu je buď trvale zaledněn nebo rozmrzá jen krátce, a tak zde najdeme polární druhy známých zvířat (liška polární, zajíc polární, sob polární) nebo lední medvědy.

9 Když postoupíme na mapě trochu níže, přibližně ke 20° severní šířky, tak se dostaneme na území, které je z velké části podobné Evropě a Asii. Najdeme zde medvědy, vlky, lišky jeleny i soby. Dále také losy, bobry, zajíce a další.

10 Žijí zde ale také druhy, které na jiném kontinentu nenalezneme, např
Žijí zde ale také druhy, které na jiném kontinentu nenalezneme, např.: medvěd grizzly, puma, bizon, medvídek mýval, jaguár americký Američané i Kanaďané jsou vášnivými lovci, v průběhu staletí se tak nejen jejich vinnou stalo mnoho druhů zvířat ohroženými (např.: jaguár americký).

11 V Severní Americe se stejně jako v Evropě střídají čtyři roční období.
Na severu jsou dlouhé a chladné zimy a krátká léta. Na jihu zase horká a suchá léta a v zimě se zde málokdy dočkají sněhu. Nejnižší průměrná teplota na kontinentu je v Eurece v Kanadě: -19,1 stupňů Celsia.

12 Národní parky Vzhledem k velké rozsáhlosti kontinentu Severní Ameriky zde najdeme mnohá území, která jsou člověkem poznamenaná a to většinou v tom špatném slova smyslu. Na druhou stranu najdeme také mnoho krajin, kterých by se lidská ruka jakoby netkla a naskýtají nám ohromné přírodní dědictví. Právě to je potřeba chránit a vznikají zde národní parky.

13 Národní parky Kanada V Kanadě najdeme 43 národních parků.
Mezi nejznámější patří: Banff National Park Glacier National Park Jasper National Park Yoho National Park

14 Národní parky USA Ve Spojených státech najdeme 58 národních parků.
První národním parkem, který na tomto území vznikl byl Yellowstonský národní park, ten vznikl roku 1872. Národní parky se nachází ve 27 státech z 50, které patří do americké federace.

15 Nejznámější národní parky USA
Death Valley (Údolí smrti) Je nejteplejší, nejníže položené a také nejsušší místo v USA. Grand Canyon Vyhloubený řekou Colorado. Great Smoky Mountains Je území, které je sídlem pro mnoho ohrožených druhů zvířectva i rostlinstva.

16 Národní park Death Valley
Národní park Arches Národní park Death Valley

17 Použité zdroje Eisfuchscele4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Polarhase_2_ jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Mississippi watershed map 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Niagara Falls USA-CANADA.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Mesquite Sand Dunes in Death Valley.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Delicate arch sunset.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA – PODNEBÍ, PŘÍRODNÍ KRAJINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google