Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Created by Pavel Skopal s.r.o

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Created by Pavel Skopal s.r.o"— Transkript prezentace:

1 Created by Pavel Skopal s.r.o
Trubka Created by Pavel Skopal s.r.o

2 Popis Trubky... natrubek eso hlavní ladící cuk mechanika
dolaďovací cuky korpus

3 Historie Trubka, podobně jako ostatní žesťové nástroje, má svůj původ v hraní na zvířecí rohy či duté zvířecí kosti. Primitivní trubky se objevily již ve starověku, původně měly spíše jiné funkce než čistě hudebně-estetické: povzbuzovaly odvahu útočících vojsk či doprovázely slavnostní okamžiky jako příchod panovníka. Tyto trubky se již vyráběly uměle z mědi, stříbra a též ze dřeva. Příkladem starověkého předchůdce moderní trubky je římská tuba. Ve středověku měla trubka důležitou úlohu při zahajování rytířských turnajů, oslavách vítězů apod. Od 17. století má své místo i v orchestrální hudbě, nejvýznamněji se uplatnila v dílech J. S. Bacha a G. F. Händela. Trubky měly původně rovnou trubici, která byla však kvůli své délce nepraktická; v 15. století měla trubka esovitě zahnutou trubici a od počátku 16. století má již smyčkový tvar. V tomto období byly trubky nejčastěji laděny in D a zejména u vojska in Es. Hluboké trubky se nazývaly principali, vyšší clarini. Po této době slávy však nastává doba jistého úpadku, kdy trubka sloužila především k rytmickým akcentům a harmonickým výplním.

4 Princip a funkce ventylů...
Hráč může měnit výšku tónu nátiskem, což ale umožňuje hraní pouze řady alikvotních tónů.Současné trubky jsou chromatické, čili umožňují hru všech dvanácti tónů ve chromatické stupnici. Systém otočných ventilů patentoval Josef Riedl ve Vídni v roce 1832.[4] Tento nástroj se někdy nazývá jako německá trubka, používá se především v Německu a Rakousku (obrázek viz vpravo dole). Zmáčkne-li se klapka, pootočí se také otvor a zapojí tak další trubici do okruhu výdechového proudu. Německá trubka je celkově kóničtější, což má určitý vliv na barvu tónu. Tento typ trubky s oblibou obsazovali do svých symfonických děl němečtí skladatelé 19. století, pro věrné ztvárnění těchto kompozic je tedy vhodné obsadit žesťovou sekci právě těmito nástroji.

5 Princip a funkce ventilů...
Systém pístových ventilů vznikl v roce 1814 a v roce 1839 jej v Paříži vylepšil François Périnet. Tento systém je mechanicky jednodušší než otočné ventily a je celosvětově více používaný (včetně českých zemí). Nástroj je někdy označován jako jazztrubka – tento název vznikl v oblastech, kde byl běžněji používán systém otočných ventilů a posluchači se s nástrojem opatřeným svislými ventily setkali prvně až v tanečních a jazzových orchestrech. Je si však třeba uvědomit, že tento typ nástroje je starší než jazz samotný.

6 Příbuzné nástroje... picolo trubka
Piccolo trubka je nejmenším zástupcem rodiny trubkových nástrojů. Nejběžnější ladění je in B / in A, přičemž tónina se dá měnit nástrčkem, tj. krátkou trubicí vsunovanou mezi nátrubek a trubici , již méně časté typy jsou in G, F a C. Délka trubice piccolo trubky je oproti trubce in B poloviční, proto dosahuje o oktávu vyšších tónů.

7 Es - trubka Trubka , která je kratší než trubka B.Zní o čistou kvartu víš než B trubka.Využíva se k interpretaci Klasických koncertu a v symfonickych orchesterch.

8 Interpreti Louis Daniel Armstrong :(4. srpna 1901, New Orleans - 6. července 1971), New Orleans - známý také pod přezdívkami Pops a Satchmo , byl slavný americký jazzový trumpetista a zpěvák. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších jazzových umělců 20. století.

9 Maurice André :(narozen 1933 v Alès, Francie) je jedním z nejvýznamnějších trumpetistů 20. století.
Díky svým neomezeným technickým možnostem výrazně přispěl ke znovuobjevování mimořádně náročných partů předklasického repertoáru a ve své době byl často jejich jediným interpretem. Krom vážné hudby se věnoval i jazzu, folku a dalším hudebním žánrům. Pocházel z hornické rodiny a do svých osmnácti let také jako horník pracoval. V hudbě začínal jako samouk. Na radu otcova přítele, svého prvního učitele Leona Barthélémyho se stal členem vojenské kapely, aby se tak mohl ucházet o stipendium na pařížské konzervatoři, kde studoval u Raymonda Sabariche.


Stáhnout ppt "Created by Pavel Skopal s.r.o"

Podobné prezentace


Reklamy Google