Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37, 262 41
VY_32_INOVACE_04_CAP KANADA Autor materiálu: Renata Vondrášková Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

2 Kanada

3 Geografické údaje Druhá největší země světa – 9 984 670 km2 .
Nejvyšší bod – Mount Logan (5 959 m. n. m.). Rozkládá se v severní části Severní Ameriky.

4 Politické uspořádání Kanada je federací deseti provincií a tří spolkových teritorií. Kanada je federativní konstituční monarchií. Vznik – 1. července 1867 (od Spojeného království). Královna – Alžběta II. Kanada má svého guvernéra.

5 Kanadské provincie a teritoria

6 Podnebí V Kanadě je mírný, subpolární a polární teplotní pás.

7 Obyvatelstvo Počet obyvatel – 32 547 200.
Hustota zalidnění – 3 obyvatelé na km2 . Kanada je etnicky velice různorodá. Kanaďané, Angličané, Francouzi, Skotové, Irové. Většina obyvatel Kanady se hlásí ke křesťanství (77,1 %) . Jako bez vyznání se profiluje 16,2 % obyvatel.

8 Jazyk a měna Úřední jazyk je angličtina a francouzština.
Francouzsky mluvící populace je soustředěna hlavně v Québecu. V ostatních provinciích je úředním jazykem angličtina. Měna – kanadský dolar (CAD).

9 Těžba, průmysl a zemědělství
Z průmyslového hlediska jde o technicky vyspělou zemi disponující rozsáhlými přírodními a nerostnými zdroji. Velká těžba dřeva, ropy a zemního plynu. Kanada je světovým vývozcem zinku, uranu, niklu, zlata, hliníku a olova. Kanada je jedním z nejdůležitějších světových dodavatelů zemědělských produktů. Ve velkém se pěstuje pšenice a ostatní obilniny. Země má úzké politické a ekonomické vztahy s USA.

10 Velká města Hlavní město – Ottawa.
Největší město – Toronto ( obyvatel). Velká města – Montreal, , Edmontn, Calgary, Vancouver, Winnipeg, Quebec. Toronto

11 Příroda V Kanadě je mnoho jezer a řek.
Největší jezero – Velké Medvědí jezero (31 328 km²). Nejdelší řeka - Mackenzie (4241 km). Od New Yorku po Minnesotu tvoří hranici s USA systém Velkých jezer (Niagarské vodopády). Na západě Kordillery, Skalnaté hory. V Kanadě je mnoho národních a provinčních parků. Podle statistik leží dvacet procent veškerých oblastí divoké přírody naší planety (kromě Antarktidy) na území Kanady.

12 Niagarské vodopády N Národní park Banff

13 Severská příroda Na severu je Arktická nížina pokryta tundrou, téměř neobydlena. Za polárním kruhem klesají zimní teploty až na -48 stupňů C. Žijí zde medvědi baribalové, grizzlyové, sobi, losi, vlci. Po Rusku je zde nejvíce jezer na světě.

14 Lední hokej V Kanadě je lední hokej národním sportem.
V zemi je 1,64 miliónů lidí aktivně hrajících hokej. 6 kanadských týmů se účastní NHL (Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Vancouver Canucks, Ottawa Senators, Calgary Flames, Edmonton Oilers). Další oblíbený sport v Kanadě je curling.

15 Na shledanou v Kanadě Vancouver Národní park Banff

16 Použité zdroje: Autor: Renata Vondrášková
( ) ( ) ( ) Autor: Renata Vondrášková Základní škola Bohutín, okres Příbram říjen 2011

17 http://www. google. cz/imgres
( ) ( ) docid=EqYY5lrAQRwQnM&imgurl=http ( )

18 http://www. google. cz/imgres
( ) ) ( )

19 Metodický list Název materiálu: Kanada
Autor materiálu: Renata Vondrášková Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: VY_32_INOVACE_CAP Číslo DUM: Předmět: Zeměpis Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Třída: Ověřující učitel: Renata Vondrášková Anotace materiálu: Žáci se seznámí s přírodními podmínkami, politickým rozdělením a zajímavostmi Kanady. Všechny použité objekty jsou součástí veřejných knihoven. Dílo smí být šířeno pod licencí CC BY-SA.


Stáhnout ppt "Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,"

Podobné prezentace


Reklamy Google