Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Iva Novotná Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_02_01 Název Anna Franková Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Český jazyk a literatura Ročník 4. roč. SŠ, 2. roč. nástavbového studia Tematický celek Světová literatura 2. poloviny 20. století Anotace Tato prezentace je zaměřena na výklad učiva. Lze použít jako doplnění výkladu při vyučování nebo k samostudiu. Materiál inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek. Metodický pokyn POMŮCKY: počítač, dataprojektor Průběžně se střídá forma výkladu, řízený rozhovor a samostatná práce. Prezentace je doplněna i motivačními úkoly. Klíčová slova Anna Franková, deník, holocaust, 2. světová válka Očekávaný výstup Prezentace seznamuje žáky s životem Anny Frankové a jejím deníkem Datum vytvoření Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Anna Franková (1929 – 1945)

3 Amelis Marie Franková Pocházela z německé židovské rodiny
Proslavil ji její deník, který si psala během skrývání v Amsterodamu za druhé světové války

4 Život Narodila se v roce v židovské rodině v Německu (ve Frankfurtu nad Mohanem) Rodina za války uprchla z Německa do Holandska. V roce 1940 bylo Holandsko okupováno Německem a začalo pronásledování Židů. Od roku 1942 se rodina skrývala

5 Anne zemřela na tyfus v táboře Bergen-Belsen v březnu 1945
Po dvou letech byli prozrazeni a deportováni do různých koncentračních táborů Anne zemřela na tyfus v táboře Bergen-Belsen v březnu 1945

6 Kniha má dokumentární i uměleckou hodnotu
Její otec jako jediný z rodiny válku přežil a vrátil se do Amsterodamu, kde našel její deník - rozhodl se ho vydat. V češtině: Deník Anne Frankové - v Holandsku: Zadní trakt Kniha má dokumentární i uměleckou hodnotu (zachycuje perzekuci židovského obyvatelstva za války i osobní prožitky dospívající dívky) DENÍK = literární žánr, který obsahuje osobní záznamy autora – bez časového odstupu (autenticita)

7 Deník Anny Frankové (1947) Deník Anne Franková dostala ke svým 13. narozeninám a zachycuje poslední dva roky jejího života ( ) Popisuje zde život v zadním traktu budovy Opekta, kde se za války rodina skrývala. Byl to tajný prostor v zadní části budovy, kde měla kanceláře firma jejího otce. O jejich úkrytu vědělo jen několik zaměstnanců, kteří jim pomáhali. Všichni si byli vědomi, že pokud je chytí, hrozí jim za skrývání Židů trest smrti.

8 Text je psán jako dopisy fiktivní přítelkyni Kitty
Autorka popisuje atmosféru strachu, nervozitu, nedostatek soukromí, snahu o obyčejný život v tísnivých podmínkách … Další postavy: Margot - starší sestra (1926) otec matka rodina van Pelsových a jejich syn Petr (v knize van Daanovi) Fritz Pfeffer ( v knize Dussel) - zubař a přítel rodiny

9 Zatčení a koncentrační tábor
V srpnu 1944 vnikla do domu policie (kdo byl informátorem se dodnes neví) Obyvatelé byli odvezeni do do vyhlazovacího tábora Osvětim a ženy později přesunuty do tábora Bergen-Belsen V březnu 1945 vypukla v táboře epidemie tyfu (zemřelo asi 17 000 vězňů) - mezi nimi i Margot a Anna. Bylo jí 15 let. Přesné datum není známo. Tábor byl pak osvobozen britskou armádou. Odhaduje se, že ze 110 000 židů deportovaných z Nizozemska během nacistické okupace jich přežilo jen 5 000.

10 Vydání deníku Otec Anny jako jediný z rodiny válku přežil a vrátil se do Amsterodamu. Přátelé mu předali Annin deník a on se ho rozhodl vydat. Anna svůj život, svou rodinu, společníky i různé události popisovala velmi otevřeně. Později začala zápisky upravovat - odstraňovala určité pasáže a jiné přepisovala. Vytvořila pseudonymy. Otto Frank použil původní deník a Anninu upravenou verzi. Odstranil některé pasáže, které hovořily nepěkně o jeho ženě, a části, které zmiňovaly sexuální témata. Navrátil své rodině původní jméno, ale u ostatních lidí nechal pseudonymy.

11 Ukázka: Nejdříve přišla válka, potom kapitulace, potom příchod Němců. A pak začala bída. Jeden diktátorský zákon následoval za druhým, a zejména pro židy to začalo být velmi špatné. Musili nosit hvězdu, musili odevzdat jízdní kola (…) Večer po osmé hodině nesmějí už na ulici a nesmějí se po této hodině zdržovat ani v zahradě nebo na balkóně. Židé nesmějí chodit do divadla ani do kina, ani navštěvovat zábavní podniky. Nesmějí už také plavat, hrát tenis a hokej a vůbec nesmějí už pěstovat žádný sport. (…) Jopie vždy říká: „ Už se neodvažuji něco dělat, protože mám pořád strach, že to je zakázané.“

12 Otázky: Do které vlny válečné literatury lze dílo zařadit? Zdůvodněte
Vysvětlete pojem literatura faktu

13 Zdroje informací NEZNÁMÝ. Anna Franková [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANDREE, Lukáš a kol. Literatura pro 3. ročník SŠ. Brno: Didaktis, 2009, ISBN FRANKOVÁ, Anna. Deník Anny Frankové. Praha: Triáda, 2006, ISBN AUTOR NEUVEDEN. klipart [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google