Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nicolas Winton.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nicolas Winton."— Transkript prezentace:

1 Nicolas Winton

2 Život Narodil se 19. května 1909 v německo-židovské rodině.
Jeho rodiče nelpěli na židovské víře a nechali ho pokřtít. Pracoval v bankách. Zapojil se do záchrany židovských dětí v ČSR. Během války pomáhal u RAF, ale jen v administrativě. RAF ( Royal Air Force) – vojenské letectvo britských ozbrojených sil

3 Záchrana židovských dětí
V prosinci 1938 požádal Nicolase, Martin Blake, aby odjel do Prahy pomáhat s dětskými transporty. Za každé dítě do 17 let se musela zaplatit kauce 50 liber, aby se mohlo přestěhovat do Británie. Se svou matkou a dalšími lidmi sháněl adoptivní rodiče, vyřizoval kauce atd. První dětský transport byl vypraven z Prahy s dvaceti židovskými dětmi. Nejpočetnější byly červnové transporty, kde bylo dětí.

4 Často to byly židovské děti uprchlíku z Německa a Rakouska.
Poslední transport, který se stal úspěšný byl z 2. srpna 1939. 1.září 1939 byl vypraven poslední vlak s 250 dětmi, ale ten byl poslán zpět a vypukla 2. sv. válka. Nicolas Winton zachránil 669 židovských dětí.

5 Další zajímavosti V roce 1998 byl vyznamenám řádem T. G. Masaryka od Václava Havla. V r byl britskou královnou povýšen do šlechtického stavu. Byl nominován na Nobelovu cenu za mír. Natočily se o něm a o záchraně židovských dětí filmy. Jmenuje se po něm jedna základní škola v Česku.

6 S Alexandrem Vondrou a s “Nicolasovými “dětmi
Václav Havel a Nicolas Winton S britskou královnou

7 Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl.
-Nicolas Winton

8 KONEC Vytvořila: M. Petráková


Stáhnout ppt "Nicolas Winton."

Podobné prezentace


Reklamy Google