Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglický romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglický romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Anglický romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 George Gordon Byron (1788-1824)
hlavní představitel „revolučního“ romantismu pocházel ze staré aristokratické rodiny

3 Childe Haroldova pouť (1812) je rozsáhlý moderní epos (tj
Childe Haroldova pouť (1812) je rozsáhlý moderní epos (tj. epos prokládaný lyrickými pasážemi) s autobio-grafickými prvky hl. hrdina je mladý šlechtic, melancholic-ký samotář, který se cítí osamocený a nepochopený utíká před prázdným životem z Anglie

4 Postupně navštíví Portugalsko, které obsadila anglická armáda, Španělsko, jež válčí proti Napoleonovi, a Albánii. Pokračuje do Řecka, jehož slavná minulost kontrastuje s úpadkem v době turecké nadvlády. Další zastávkou je bojiště u Waterloo. Odtud Harold putuje do Alp, kde opěvuje švýcarskou přírodu.

5 Závěr básně se odehrává v Itálii
Závěr básně se odehrává v Itálii. I zde hrdina vidí bídnou současnost, která nedosahuje slávy ani starověkého Říma, ani období renesance. Haroldova rozervanost se mění ve vzdor a přerůstá v bojovný postoj proti utlačovatelům porobených národů.

6 Percy Bysshe Shelley (1792-1822)
básník, přítel Byronův hovoří se o něm jako o představiteli titanismu = romantismu, kde nositeli děje jsou nadpřirozené bytosti (Titánové byli staršími starořeckými bohy, které svrhl Zeus do podsvětí; synem jednoho z nich byl Prométheus)

7 Jeho vrcholným dílem je básnické drama Odpoutaný Prometheus (1819)
vychází z řecké báje Prometheus, který dal lidstvu oheň, je vylíčen jako představitel tužeb člověka po svobodě V Shelleyho zpracování se příběh mění v alegorické střetnutí Promethea, tyranského vládce bohů Jupitera a Demogorgona (= beztvaré a nehmotné božstvo Nutnosti). Jupiter je svržen Demogorgonem, Prometheus odpoután a jeho milá Asia se proměňuje v „život života“ – ztělesnění Přírody a Lásky.

8 Mary Shelleyová (1797 – 1851) anglická spisovatelka
byla druhou ženou básníka Shelleyho, začala s ním žít v 16, ovdověla ve 25 letech známá je především svým horrorovým dílem Frankenstein (1818)

9 Román Frankenstein vypráví příběh mladého vědce Viktora Frankensteina, který touží stvořit umělého člověka s nadlidskými schopnostmi. Když ho dá dohromady, jde o ohyzdné monstrum, které nemíní nikdy oživit. Náhodný elektrický výboj však dá netvorovi život a sám jeho tvůrce v hrůze prchá z laboratoře.

10 Postupně monstrum zabíjí několik Viktorových příbuzných
Postupně monstrum zabíjí několik Viktorových příbuzných. Později, když se znovu setkají, monstrum si stěžuje Frankensteinovi na svou výjimečnou osamělost a žádá ho, aby mu stvořil družku. Viktor tak neučiní a uvědomuje si, že musí svůj výtvor zničit. Pronásleduje ho až do Arktidy, kde příběh končí smrtí obou hlavních postav.

11 Poprvé byl román Frankenstein zfilmován roku 1931 (režisér James Whale)

12 Robert de Niro jako monstrum ve filmu Frankenstein z roku 1994

13 Walter Scott ( ) skotský básník, sběratel lidové poezie a především prozaik je považován za zakladatele historické povídky a historického románu

14 Sídlo Waltera Scotta

15 Walter Scott předčítá ze svého rukopisu
Thomas Faed: Walter Scott předčítá ze svého rukopisu

16 odehrává v Anglii na konci 12. stol.
Scottovým nejznámějším historickým románem je Ivanhoe (1819), který se odehrává v Anglii na konci 12. stol. Když se anglický král Richard Lví srdce vracel z křížové výpravy, upadl do zajetí. V Anglii se zatím chopil vlády jeho bratr Jan a normanští šlechtici, kteří terorizovali prosté obyvatele i starou saskou šlechtu.

17 Proti Janovým stoupencům bojuje Vyděděný rytíř (Ivanhoe), lučištník Locksley (Robin Hood) a Černý rytíř (král Richard). Společnými silami obnoví v zemi pořádek. Nakonec se Ivanhoe ožení s milovanou lady Rowenou.

18 Ivanhoe ve filmu

19 Jane Austenová (1775 – 1817) představitelka tzv. rodinného románu
ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí

20 román Pýcha a předsudek (1813)
Bennetovi mají pět dcer na velké sídlo v sousedství se přistěhuje mladý a zámožný pan Bingley, jemuž se zalíbí nejstarší dcera Jane představí rodině i svého přítele, bohatého pana Darcyho druhorozená dcera, upřímná a svéhlavá Elizabeth, pana Darcyho nejprve odmítá, ale časem zjistí, že mu křivdila a uvěřila jen pomluvám. Začne si ho vážit a druhou nabídku k sňatku už neodmítne

21 Film Pýcha a předsudek z roku 2005 (režisér Joe Wright)

22 Charlotte Brontëová (1816 – 1855)
prožila těžké dětství, byla třetí z 5 dcer duchovního, jemuž brzy zemřela žena byla vychovávána v internátní škole na svou dobu byla neobvykle vzdělaná a samostatná obě mladší sestry byly také úspěšnými spisovatelkami

23 Jejím nejvýznamnějším dílem je
román Jana Eyrová (1847) kniha se dočkala okamžitého úspěchu u kritiky i čtenářů inspirovala řadu dalších umělců, o jejím významu svědčí i vznik kolem třiceti filmových, televizních a muzikálových adaptací román je na tehdejší poměry velice pokrokový, protože nekopíruje pouze zásady romantismu, ale objevují se v něm i nové, realistické prvky a motivy

24 Jana Eyrová v dětství osiřela a po neradostném období v rodině své tety byla poslána do školy v Lowoodu. Tady měly dívky velmi přísný režim, trpěly hladem, zimou a nemocemi. Jana to jako jedna z mála přečkala a dokonce se na dva roky stala učitelkou. Poté odjela jako vychovatelka do šlechtické rodiny Rochesterů v Thornfieldu. Tam se zamilovala do Rochestera a její city byly opětovány. Pan Rochester ji požádá o ruku. V den svatby však vychází najevo, že Rochester je již ženatý. Už 15 let má za manželku šílenou Španělku, kterou drží pod zámkem na půdě svého domu.

25 Nešťastná Jana uprchla, seznámila se náhodou s příbuznými, o nichž neměla tušení, a po strýci zdědila velké peníze. Připravovala se na misionářskou práci. Naposledy jede do Thorfieldu, kde zjistí, že v domě vypukl požár, který založila Rochesterova žena, a sídlo vyhořelo. Při požáru se šílená zabila, Rochester přišel o oko a o ruku. Nakonec Rochester oslepl úplně a přestěhoval se s nejvěr-nějšími sluhy do odlehlého malého domu. I přes jeho postižení si Jana Rochestera vezme. Jsou šťastni a postupem času se muži začíná vracet zrak …

26 Filmové podoby hlavních hrdinů

27 Emily Brontëová (1818 – 1848) jejím jediným románem je Na Větrné hůrce (1847, angl. Wuthering Heights – překládáno také Bouřlivé výšiny či Vichrné návrší) zemřela krátce po vydání románu výrazného úspěchu se nedožila, začala být oceňována až ve 20. stol.

28 značně originální dílo, které šokovalo viktoriánskou společnost svým nekonvenčním přístupem ke křesťanství, pojetí dobra a zla a stoickému postoji bez odsouzení hl. postav má i prvky gotického strašidelného románu, yorskhirská ponurá vřesoviště dokreslují pozadí příběhu

29 Kniha vypráví o nenaplněné lásce dvou zcela nesourodých mladých lidí, která vede až k tragédii
a mstě. Dvojice hrdinů Heathcliff, cikánský nalezenec, a Kateřina, dcera majitele panství, se milují, jejich postavení jim však lásku nedovoluje naplnit. Kateřina se provdá za sobě rovného muže, Heathcliff odchází. Za několik let se Heathcliff vrací jako bohatý muž, usazuje se v domě bývalého dobrodince a začíná promyšlený a nesmiřitelný boj se svými nepřáteli. Ke štěstí, lásce a usmíření dochází až v další generaci.

30 Anne Brontëová (1820 – 1849) Její román Dvojí život Heleny Grahamové (1848) nás zavede do zpustlého zámku, kam se přistěhuje mladá krásná žena s malým synkem. Tato cizinka je pro okolí velkou záhadou, je patrně vdaná, a proto jsou lidé velmi pohoršeni, když ji začne navštěvovat svobodný muž z blízkého panství.

31 Gilbert by se rád s Helenou oženil, ale v cestě jim stojí Helenina minulost, o níž se dozvídá z jejího deníku. Je otřesen utrpením, jež jeho vyvolená prožila s manželem-alkoholikem. Helena se vrací k nemocnému manželovi a zůstává u něj, dokud neumře. Až pak se vrací a znovu nachází své životní štěstí v Gilbertovi.

32 Lewis Carroll (1832 – 1898) spisovatel, fotograf, matematik, logik, učenec vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson, pod tímto jménem publikoval odborné texty z oblasti matematiky

33 Alenčina dobrodružství v říši divů (1865)
ohromená dívka se dostane do světa plného podivuhodností fantazijní zápletky řeší někdy přívětivě, někdy rázně, až tvrdohlavě, ale stále je dětsky přirozená a sympatická Caroll vydal pokračování Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala (1872)

34 John Tenniel: Alenka a kočka Šklíba
John Tenniel: Houseňák s vodní dýmkou 

35 Alenka v říši divů (1865) Alenka ve  filmu 

36 Anglický realismus Seznam použitých pramenů: www.ceskatelevize.cz
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů:


Stáhnout ppt "Anglický romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google