Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dekameron Giovanny Boccaccio.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dekameron Giovanny Boccaccio."— Transkript prezentace:

1 Dekameron Giovanny Boccaccio

2 Obsah díla Dekameron je cyklus obsahující 100 novel rozdělených po deseti na deset dní. Příběhy si vypráví deset mladých lidí, kteří utekli z města na venkov, aby se zachránili před morem, který vypukl ve Florencii roku Dekameron napsal Giovanni Boccaccio v letech V úvodu Dekameronu je rovněž jeden z nejvýznamnějších a nejpodrobnějších popisů moru ve středověku. Příběhy Dekameronu a jejich náměty ovlivnily řadu dalších uměleckých děl v podstatě ve všech oblastech umění.

3 Giovanni Boccaccio Narodil se 16.července 1313 v Toskánsku
Zemřel 21.prosince 1375 v Certaldu Byl to italský renesanční básník a novelista Všeobecně je považován za zakladatele italské umělecké prózy

4 Mládí Již v mládí byl otcem poslán do Neapole za obchodem. Díky svému uměleckému nadání se ocitl na dvoře neapolského krále Roberta I. z Anjou, jehož sídlo bylo centrem raného humanismu a renesance. V této době se pro něj stala ideálem králova nemanželská dcera Marie Aquinská, kterou v roce 1342 opěvoval v díle Elegia di Madonna Fiammetta. Následovaly diplomatické mise v Avignonu a Římě.

5 Dekameron Známý cyklus Dekameron je považován za vrcholné Boccacciovo dílo. Vznikl mezi roky 1348 až Jedná se o soubor sta novel převážně s erotickým zaměřením. Příběhy jsou ve stejném poměru rozděleny do deseti dní (deka = deset; odtud také název cyklu). Své zážitky vypráví deset mladých lidí (7 žen a 3 muži), kteří utekli z města na venkov, aby se zachránili před morem, který vypukl ve Florencii roku 1348.

6 Díla Dekameron – cyklus 100 novel (1348 – 1353) Fiesolské nymfy
Milostná vidina Román Fianetta – Elegia di madonna Fiammetta (1342) Život Dantův neboli také Dantův životopisec (1358 – 1363) O příbězích slavných mužů – latinsky (1355 – 1374)

7 Původní obraz z knihy Dekameron


Stáhnout ppt "Dekameron Giovanny Boccaccio."

Podobné prezentace


Reklamy Google