Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10. 3. 2015.  Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10. 3. 2015.  Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische."— Transkript prezentace:

1 10. 3. 2015

2  Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische vs. kommunikative Unterricht, die „Nachmethodezeit“)

3  nach der Form  nach der Ursprung  nach dem Kasus  nach der Bedeutung

4  bez/beze, do, k/ke, mezi, na, nad/nade, o, od/ode, pod/pode, pro, před/přede, přes/přese, s/se, v, z/ze, za  za účelem, ve prospěch, z důvodu, se zřetelem k, o ohledem na, bez ohledu na, na počest, na památku, s cílem

5  primäre Präpositionen  bez/beze, do, k/ke, mezi, na, nad/nade, o, od/ode, pod/pode, pro, před/přede, přes/přese, s/se, v, z/ze, za  sekundäre Präpositionen  během, díky, jménem, kolem, kvůli, podél

6  mit Genitiv  bez  do  kromě  od  u  z

7  mit Dativ  k  proti (proti škole x proti školy)

8  mit Akkusativ  na (na pokoj, na hotel, na pokladnu, na bazén)  po  v  o  pro  nad  pod  před  za

9  mit Lokal  na  v  o  po  při

10  mit Instrumental  s  před  za  po  nad

11  Orientierung im Raum nad na za u do k od z pod před mezi

12  Orientierung in der Zeit mezi před po do v od během o

13  was wird enthalten und nicht enthalten  o (přemýšlet o, mluvit o, bavit se o, zajímat se o)  po (jít po ulici, jezdit po silnici)  bez (bez pomoci, bez rodičů, bez alkoholu)  kromě (všichni kromě Petra)  pro (pro syna, pro přítelkyni)

14  äussere Umstände  pro nemoc  pro silné sněžení

15  zajímat se  přemýšlet  myslet  zapsat  vyjet  potrpět si  dorozumět se  platit  o svět  o knize  na rodinu  do seznamu  z garáže / na kopec  na dobré jídlo  s cizinci  za nájem

16  zájem  talent  láska  odvaha  pověst  spolupráce  o literaturu  na jazyky  k dětem  k činu  o založení města  s úřady

17  vyrobený  připravený  zoufalý  ženatý  odhodlaný  odsouzený  zamilovaný  X  známý, slavný, nabarvený, naplněný, napsaný, vystrašený, rozhořčený  z plastu  na cestu, k útoku  z války  se spolužačkou  k činu  k trestu – za zločin  do přítelkyně

18  jet  do  z  k  od  s  mezi

19  Potom jeď autobusem do zastávky Zličín.  Po lekci půjdu do domu vařit oběd.  Moje rodina jela na dovolenou do ostrova Hvar.  Půjdeme na procházku do hradu / do Vyšehradu.  Šli jsme až do Karlova mostu.  Zítra určitě půjdu do doktora.

20  HRDLIČKA, Milan. Bohemistické miniatury.  HRDLIČKA, Milan, ed. Čeština je cizí jazyk 2010: úroveň A1 podle SERR [CD-ROM]. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2010.  HRDLIČKA, Milan. Gramatika a výuka češtiny jako cizího jazyka: k prezentaci gramatiky českého jazyka v učebnicích češtiny pro cizince. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2009.  HRDLIČKA, Milan. Kapitoly o češtině jako cizím jazyku. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2010. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013.  POLDAUF, Ivan. Čeština jazyk cizí. Mluvnice češtiny pro cizince: Vysokošk. učebnice. Vyd. 1. Praha, 1968.  ČERMÁK, František a HOLUB, Jan. Syntagmatika a paradigmatika českého slova. I, Valence a kolokabilita. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2005.  ČERMÁK, František, ed. a ŠULC, Michal, ed. Kolokace. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006.

21  Vychovatelka dohlíží a pečuje o děti.  Musíte pravidelně pečovat a zalévat květiny.  Vinou poruchy hlasovacího zařízení byli někteří poslanci pro i proti návrhu.  Národ chtěl a volal po nové vládě.  Celý život opovrhoval a nenáviděl přetvářku.  Cizinec nemůže úplně rozumět a chápat náš vývoj.  Zajímali jsme se a četli nové knihy.  A tak jsem poprvé potkala a mluvila s tím člověkem.


Stáhnout ppt "10. 3. 2015.  Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische."

Podobné prezentace


Reklamy Google