Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romantismus Pro žáky 8. ročníku ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romantismus Pro žáky 8. ročníku ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Romantismus Pro žáky 8. ročníku ZŠ
VY_12_INOVACE_99 Romantismus Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Modernizace společnosti Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová

2 Slouží k prezentaci nového učiva,
následně žáci svými slovy interpretují získané informace a snaží se je zapamatovat, V závěru prezentace jsou otázky, žáci si ověří své znalosti. Aktivita rozvíjí také čtenářskou a informační gramotnost.

3 Vznik a rozšíření Romantismus je umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury konce 18. století a začátku 19. století. Vznikl jako reakce na monopol rozumu ve filozofii osvícenství a na strohost klasicismu.

4 Základní znaky romantismu
cit, individualita (a individuální prožitek) a duše (zejména trýzněná duše) náměty v minulosti (hlavně ve středověku) a v exotických zemích

5 Životní styl První polovina a část druhé poloviny 19. století v Evropě byly pod silným vlivem romantismu. Paralelně s ním se v první čtvrtině objevil císařský styl empír a od druhé čtvrtiny měšťanský styl biedermeier (zejména v německy mluvícich oblastech, tedy i v českých zemích), který byl skromnějším, měšťanským zástupcem romantismu.

6 Krom zvýšené poptávky po knihách se zvýšila i poptávka po spotřebním zboží, nábytku atd., což znamenalo nebývalý rozmach uměleckých řemesel (výroba skla, porcelánu a keramiky, nábytkářství atd.). Naopak zvýšená poptávka zpětně stimulovala vzrůstající produkci a rozvoji technologií, což ovlivňovalo průběh průmyslové revoluce. Měšťanská kultura se stala samostatným pojmem. V českých zemích je spojena především s tzv. národním obrozením. Hudba se od romantismu stala nedílnou součástí měšťanského života.

7 Móda Ženy nosily rozevláté sukně ve tvaru kužele. Pod sukněmi bývalo mnoho spodniček. Šaty se vyznačovaly úzkým pasem se sepnutým korzetem. Aby byl pás ještě hubenější, tak byl oděv v ramenou více rozšířený. Často nosily velké klobouky zdobené umělým ovocem nebo květinami. Vlasy byly často složité a sepnuté. Na plesy nosily hedvábné dlouhé rukavičky, šály a vějíře.

8

9

10 Muži nosili frakový kabát, který měl pestré a syté barvy
Muži nosili frakový kabát, který měl pestré a syté barvy. Pod kabátem mívali kostkované vesty. Kalhoty byly dlouhé a především jiné barvy než kabát. V zimě si oblékali dlouhé pláště s několika límci. Těmto kabátům se říkalo carriky. Ke kabátu nosili špacírku (hůlku) s cylindrem na hlavě. Jejich mužnost podtrhoval knír a postranní licousy.

11 Romantismus v literatuře
jméno dostalo od románu, tehdy moderního slovesného útvaru, v němž obraznost a citovost převládala nad rozumovostí. romantická literární díla vznikala i v druhé polovině 19. století, kdy se stal vůdčím literárním proudem kritický realismus.

12 Romantismus ve světové literatuře
Důvodem vzniku romantismu v Anglii byla drsnost, nezkrotnost a tajemnost tamní přírody, legendy i kontakty s orientem. Vzorem byla anglickým romantikům gotika (pro svoje tajemství, rytířství a ideály), kde podle nich byly lepší mezilidské vztahy, což zpracovávali v románech, podle kterých je toto období nazváno. Nejvýznamnějším představitelem anglické romantické literatury byl George Gordon Byron

13 V Německé literatuře: Friedrich Schlegel Heinrich Heine Ruská literatura: Alexandr Sergejevič Puškin - dílo Evžen Oněgin nabylo celosvětového významu a úspěchu. Michail Jurjevič Lermontov Polský romantismus: Adam Mickiewicz Juliusz Słowacki

14 Český romantismus Český romantismus vychází ze světového romantismu a přejímá všechny jeho znaky. Objevuje se u nás zhruba v první třetině 19. století, v období národního obrození Z naší literatury mizí učenecký ráz, ve větší míře se začíná rozvíjet literatura krásná. V ústní lidové slovesnosti čerpají autoři z našeho folklóru na rozdíl od doby předcházející, kdy vycházely z folklóru všeslovanského (Čelakovský a jeho Ohlasy). Hlavním hrdinou literárních děl se stává příslušník měšťanské vrstvy, která v tomto období nenese s sebou žádný pokrok, je spokojená se stavem ve společnosti a cítí odpor k jakýmkoli novotám. Vlastenectví je pro tuto vrstvu pouhým slovem, nejsou ochotni pro rozvoj národa nic obětovat. Člověk v této společnosti bývá nazýván šosákem.

15 Znaky romantismu v české literatuře
převládá snovost nad rozumem děj je většinou umístěn v nespoutané krajině nebo exotických krajích kam autor utíká autor většinou splývá s hrdinou hrdinové jsou vždy něčím výjimeční objevují se scény z opuštěných hradů nebo zřícenin, ze hřbitovů a okolí jezer Hrdina bojuje proti nepravostem světa, ale nedojde k úspěchu, protože je ve svém boji sám; má pocit, že mu nikdo nerozumí, hledá únik v přírodě vždy miluje nešťastně, protože miluje vždy vysněný ideál, ne skutečnou ženu; své zklamání často nemůže přežít romantická hrdinka na rozdíl od hrdiny nikdy neporuší společenské konvence neopustí manžela nebo nezruší slib zasnoubení

16 Autoři Karel Hynek Mácha (Máj) Karel Jaromír Erben (Kytice)
Josef Kajetán Tyl Václav Bolemír Nebeský (Protichůdci) Karel Sabina (Oživené hroby, Úvod povahopisný, Hrobník) Josef Václav Frič (Paměti, Píseň z Bašty, Upír, Sepětí s Němcovou) Socha K. H. Máchy na Petříně

17

18 Architektura Je ovlivněna nostalgickým zaměřením tohoto období na minulost. Architekti se při svém dílu inspirovali stavbami jiných historických epoch nebo jiných kultur. Romantická architektura jako svébytný styl prakticky neexistuje, konkrétní podoba je pak dána slohem, ze kterého stavba vychází. Nejčastějším slohem, který býval nejdříve a nejvíce napodobován byla gotika, takovéto stavby či stavební úpravy označujeme jako novogotické.

19 Novogotický zámek Lednice
Novogotický zámek Lednice

20 Janův hrad v Lednici, vybudován v letech 1801 - 1808
Janův hrad v Lednici, vybudován v letech

21 Hluboká nad Vltavou

22 Otázky k opakování 1. Kdy vznikl romantismus? 2. Na co reagoval?
3. Jmenuj základní rysy romantismu. 4. Popiš životní styl měšťanstva. 5. Jaký je základní literární celek tohoto období? 6. Vzpomeň si na představitele literatury různých evropských zemí. 7. Jaký byl hlavní literární hrdina? 8. Co víš o české literatuře v období romantismu? 9. Jaké stavby se stavěly?

23 Zdroje informací http://cs.wikipedia.org/wiki
Učebnice Dějepis v kostce II. Fragment 1997


Stáhnout ppt "Romantismus Pro žáky 8. ročníku ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google