Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno."— Transkript prezentace:

1 Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno.
Astrologie Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno.

2 Vznik astrologie Velká část historiků tvrdí, že v dobách, kdy lidský rozum ještě napůl dřímal, sumerští kněží stáli na svých pozorovatelnách a sledovali nebe. Největším objektem, který na něm pozorovali, bylo nepochybně Slunce, které samozřejmě spojovali s teplem a životadárnou energií. Po mnoha létech pozorování zatoužili využít své poznatky o Slunci a naučili se předvídat nastupující období roku. Dalším cílem nebeského pozorování kněží byl Měsíc. Vědou uznávaná teorie tvrdí, že po jistém čase kněží postřehli dalších 5 objektů, které se pohybovaly na pozadí bezpočtu hvězd. To byly planety, ve starověku označované jako „poutníci“. Předpokládá se, že v určitých etapách byly vlastnosti planet sjednoceny a všeobecně přijaty. Vědci tvrdí, že astrologie kráčela cestou evoluce právě tak, jako živé organismy, ačkoliv toto tvrzení nedokládají žádnými důkazy.

3

4 Slunce Slunce ztělesňuje tu nejhlavnější a nejvlivnější část člověka, osobnosti. Jeho hlavní směřování v životě, vlohy atd. Symbolizuje princip jang, vědomí, ducha, vůli, životní sílu, formování vlastní osobnosti a seberealizaci.

5 Měsíc Měsíc představuje vnitřní pocity člověka, city a emoce, jak se my sami cítíme, nevědomí, instinktivní reakce.

6 Merkur Merkur symbolizuje rozum a intelekt, schopnost kombinovat, jazyk, komunikaci, zprostředkování, taktiku, zběhlost, duševní obratnost, schopnost orientace, analytické a logické myšlení, schopnost posuzovat a rozhodovat.

7 Mars Mars symbolizuje fyzickou snahu a úsilí.
Symbolizuje směr fyzické síly, která řídí naše ego, ovlivňuje emoce a jednání, a povzbuzuje naše duševní úsilí a komunikativní schopnosti. Také symbolizuje stupeň agresivity člověka, energii, se kterou člověk bojuje při střetnutích a jak.

8 Venuše Venuše symbolizuje lásku, cit, harmonii, schopnost dávat i přijímat, přátelství, vztah a partnerství. Jako ztělesnění erotiky znamená i vábení, schopnost oddat se, touhu, tužbu po sjednocení, spojení a splynutí.

9 Jupiter Jupiter je tzv. planeta štěstí. Postavení Jupitera v horoskopu ukáže, co člověk prožívá jako své obohacení. Vypovídá o tom, v čem člověk najde podporu (štěstí) nebo v čem bude podporovat druhé.

10 Saturn Tato planeta symbolizuje schopnost člověka vymezit si své místo, ale na druhou stranu také znázorňuje omezení člověka, kvůli kterému nemůže dosáhnout svých cílů. Také znázorňuje loučení a odchody.

11 Uran, Neptun, Pluto Vliv těchto planet je generační, dlouhodobý.

12 Závěr Astrologie má mnoho oblastí, které se dají prozkoumávat. V této prezentaci jsem uvedla jen základní a to význam planet. K tomu, aby se udělala přesná jakákoliv astrologická „diagnóza“, je zapotřebí brát celkový pohled na jednotlivé postavení planet, jejich vzájemné působení (aspekty), postavení v astrologických domech (kterých je 12) atd. Moc zajímavá věda, která (ačkoliv si to někdy připustit nechceme) nám umí poodhalit celkovou osobnost člověka a to i „zákulisí“. A vlastně toho umí astrologie poodhalit mnohem víc, ale o tom třeba až někdy v další prezentaci… Tuto prezentaci zpracovala Jitka Nepomucká

13 Citováno z: Ve snímku č. 2: Astrologician, Aplikovaná astrologie. Dostupné z: Ve snímku č. 3 a 8: SLÁDEČEK Vladimír, Tranzity v astrologii, Fontána 2003 Ve snímku č. 3: BANZHAF Hajo, HAEBLER Anna, Klíč k astrologii, Pragma, 2002, str. 22 a 24 Ve snímku č. 3: PARKEROVI Julia a Derek, Velká škola astrologie, Nakladatelství Slovart, 2004, str. 178


Stáhnout ppt "Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno."

Podobné prezentace


Reklamy Google