Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Stoletá válka

2 Stoletá válka mezi Francií a Anglií
Stoletá válka mezi Francií a Anglií n.l.

3 1. Francie chtěla sjednocení země – sever i jihozápad země byl Anglie
Důvody konfliktu: 1. Francie chtěla sjednocení země – sever i jihozápad země byl Anglie 2. veden spor o bohatou oblast Flander: - Francie chtěla posílit moc ve Flandrech => pozatýkala tamní Angličany - Anglie odvetně přestala vozit do Flander vlnu a kupovat její výrobky - obchod Flander oslaben => lidové povstání – Anglie ho podporuje 3. roku 1328 umírá francouzský král – rod vymřel po meči => anglický král si po přeslici právem nárokuje francouzský trůn Nárok po přeslici ale Francie odmítla => Anglie vyhlásila válku !

4 První období války ( 1337 – 1360 n.l. ):
Anglie drtivě vítězí v námořní bitvě u Sluys a má volnou cestu na pevninu. „Byla to nepochybně krvavá a vražedná bitva. Boje na moři jsou vždy nelítostnější než boje na zemi, neboť ústup a útěk je nemožný.“ — kronikář Froissar Hanzovní KOGA – typické plavidlo pro oblast severního moře té doby

5 První období války ( 1337 – 1360 n.l. ):
Francouzskou odplatou měla být bitva u Kresčaku ( r ) jádrem francouzské armády byli prostými vojáky pohrdající rytíři, kteří se sami nedisciplinovaně vrhali proti nepříteli v touze po osobním úspěchu. anglická armáda naopak stavěla na prostých velšských lučištnících, kteří svými slavnými dlouhými luky smetli nepřátelskou jízdu dříve, než- li se stačila k jejich řadám přiblížit. Francie byla opět poražena !

6 První období války ( 1337 – 1360 n.l. ):
v následujícím roce získala Anglie významný přístav Calais – nejblíže Anglii ! Francii zasáhla „černá smrt“ ( mor ) a navíc v jednom z následujících střetů byl francouzský král zajat - splácí obrovské výkupné 3 mil. dukátů. Všelidové bouře vedou ke konci prvního období války: Ve Francii se bouří jak měšťané ( chtějí podíl na moci ), tak i vesničané proti válečným útrapám ( povstání se posměšně říkalo „jacquerie“ ) Poválečné uspořádání V Anglii probíhá povstání sedláků - proti zvyšování daní a znevolňování. Obě strany uzavřely u Brétigny mír.

7 Ukázka výstroje a výzbroje:

8 Druhé období války ( 1360 – 1415 n.l. ):
Francie neplatí dojednané výkupné => obnovení války. v této době Francie zavádí dle anglického vzoru lučištníky, pěchotu, kázeň a pravidelný žold. Karel V. vyznamenává Guesclina - francouzský král Karel V. „Moudrý“ a jeho vojevůdce Bertrand du Guesclin volí taktiku drobných bojů a vyhýbají se rozhodující bitvě. Francie tak postupně dobývá téměř všechna anglická území na evropském kontinentu Smrt Karla V. => boj jeho nástupců => Anglie využívá situace!

9 Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ):
Rozvratu ve Francii využil Jindřich V. a vylodil se v Normandii. > zde se střetly v bitvě u Azincourtu: francouzských vojáků bylo až 6x více jejich neukáznění rytíři se ale při útoku bořili do země rozbahněné po dešti navíc je z obou stran omezovaly lesy asi 6000 anglických lučištníků, krytých jen tisícovkou rytířů postupně útočící řady smetlo do bláta – Angličané zvítězili Vítězná vyjednávání ukončila náhlá smrt Jindřicha V.

10 V této situaci nastupuje Johanka z Arku….
Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ): Boje se smrtí Jindřicha V. rozhořely nanovo. - moci v Normandii se ujal Jindřichův strýc vévoda z Bedfordu - úspěšně pokračoval v boji probil se k Orleánsu a oblehl ho - byl to poslední francouzský opěrný bod - Francii šlo o všechno ! V této situaci nastupuje Johanka z Arku….

11 Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ):
Obyčejná vesnická dívka přišla za králem s tvrzením, že ji bůh předurčil vyhnat ze země Angličany. - král uvěřil a svěřil jí velení malého vojska Johanka probudila ve vojácích vlastenectví - r porazila Angličany obléhající Orleáns ( Odtud přezdívka „Panna Orleánská“ ) rok poté obsazuje Johančino vojsko Remeš – místo korunovace franc. králů při obléhání Compiégne je zajata Burgunďany a vydána za liber Angličanům Angličané Johanku upálili a popel hodily do Seiny.

12 Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ):
Vlastenecký zápal, který v obyčejném lidu Johanka zažehla, Johančiným upálením nezmizel – právě naopak ! - válka proti Anglii nabyla národního charakteru - Anglie ztrácí jedno území za druhým - spojenec Anglie – Burgundsko, za úplatu přechází k Francii - Anglie se tím ocitá v kritické situaci nakonec r po porážce v bitvě u Castillonu musela Anglie válku ukončit Anglii zůstal jen přístav Calais a Normanské ostrovy.

13 Další dění kolem Johanky:
již roku 1450 obnovil Karel VII. proces, ve kterém byla Johanka rehabilitována Johanka – patronka Francie roku 1909 byla blahoslavena roku 1920 prohlášena za svatou Dnes je patronkou Francie kdo je patronem země české ?

14 mapa 1. a 2. fáze mapa 3. fáze

15 Děkuji Vám za pozornost
A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google