Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_ČJ_4.13 VY_12_INOVACE_ČJ_4.13.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_ČJ_4.13 VY_12_INOVACE_ČJ_4.13."— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.13 VY_12_INOVACE_ČJ_4.13

2 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJ_4.13
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k čtenářské a informační gramotnosti Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk Tematický okruh - téma: Čtenářské dovednosti a návyky Erich Kästner Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Bc. Eva Janíčková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 4. Datum: Metodický list/anotace: Žáci se seznamují s německým spisovatelem Erichem Kästnerem, poznají jeho díla, krátký obsah jeho tří knih. Poté žáci reagují na předvedenou prezentaci. Závěr patří knize Luisa a Lotka.

3 ERICH KÄSTNER Vynikající německý spisovatel Žil v letech 1899 -1974
Patří k předním autorům světové literatury pro děti a mládež Jeho knihy byly přeloženy takřka do všech jazyků Jeho knihy byly i zfilmovány

4 ERICH KÄSTNER Je nositelem Ceny Hanse Christiana Andersena
Za celoživotní dílo Cena mu byla udělena v roce 1960

5 Jeho díla Emil a detektivové Emil a tři dvojčata 35. květen
Matýsek z krabičky od zápalek Kulička a Toník Létající třída Luisa a Lotka

6

7 Emil a detektivové Kniha, jejíž děj se odehrává v Berlíně na počátku třicátých let, vypráví o studentu Emilu Tischbeinovi a jeho podnikavých kamarádech. Emil veze babičce do Berlína sto čtyřicet marek. Ale ve vlaku usne a někdo mu peníze ukradne. A když se probudí, v kupé už nikdo není. Podezřívá svého spolucestujícího, pana Grundeise, jenže neví úplně jistě, zda je tím zlodějem opravdu on. Vlak zastavil ve stanici Zoologická zahrada. Emil vykoukl z okna a podezřelého pána zahlédl. Popadl kufr, a rozběhl se za ním. Přitom měl vystoupit až na Bedřichově třídě, kde na něj už netrpělivě čekala babička a sestřenice Pony. Ale nedočkaly se. Nakonec celé ustarané odešly domů. Mezitím Emil sleduje pána s černou buřinkou.

8 Matýsek z krabičky od zápalek
Známý německý spisovatel vypráví veselé i vážné příhody malého cirkusového klauna Matýska - trpaslíka původem z bavorské strany Šumavy, v podstatě dvanáctiletého kluka, který i když je tak malý, že spí v krabičce od zápalek,vytrvalostí a za přispění kouzelníka se stane uznávaným artistou a chytrostí a vtipem zvítězí i nad gangsterskou bandou

9 Luisa a Lotka Je příběh rozdělených dvojčat, která se náhodně setkají o prázdninách, spiklenecky se při odjezdu domů vymění a tím způsobí nejednu spletitou i veselou situaci. Každá tedy odjíždí k druhému rodiči s nadějí, že se oba smíří. Luisa a Lotka jsou sice stejná děvčata, ale přece každá jiná. Tato kniha byla zfilmována.

10 Odkud pochází Erik Kästner ?
Z Německa Z Čech Z Ameriky

11 V jakém století žil ? Ve 20. století V 19. století V 18. století

12 Jakou významnou cenu získal ?
Cena Jaroslava Seiferta Cena Karla Čapka Cena H. Ch. Andersena

13 Oprav názvy jeho děl Kamil a detektivové Emil a dvojčata 4. květen
Matýsek z bedny od zápalek Kulička a koník Létající křída Luisa a Botka

14 Otázky Jaká díla sis zapamatoval/a ?
Jaké dílo by sis rád přečetl a proč ? Znáš nějaká stejná dvojčata ? V čem jsou jiná ?

15 Luisa a Lotka Kde se setkala Luisa a Lotka ?
Jakou lumpárnu vymyslely ? Proč se chtěly vyměnit ? Předveď situaci, kdy Luisa či Lotka přijedou do nového bydliště. Co bys jim poradil/a, jak se mají chovat ? Nakresli Luisu a Lotku.

16 Použitá literatura Kästner, E. : Luisa a Lotka, Albatros 2010, ISBN


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_ČJ_4.13 VY_12_INOVACE_ČJ_4.13."

Podobné prezentace


Reklamy Google