Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona - název: III. Využiti ICT Číslo: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zpracoval: Mgr. Josef Barnet Předmět: Zeměpis Název produktu : Severní Čechy Číslo produktu: VY_32_INOVACE_08_159 Použito: 1.3.2012 Třída: 7.B Anotace: Žáci se seznámí se severočeským krajem. S přírodními a hospodářskými poměry tohoto kraje.

2

3 Přírodní poměry: - Při hranicích s Německem se rozkládají KRUŠNÉ HORY. - JIZERSKÉ a LUŽICKÉ HORY se nacházejí na severovýchodě. - V povodí Ohře a Labe se nacházejí nížiny a roviny. - Hora ŘÍP. - Jsou zde velké zásoby hnědého uhlí. (těžba v lomech) - Těžba a spalování uhlí v elektrárnách – špatné ovzduší. - - OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ !!!!!!!!!!!

4 Hospodářství: - Nejzalidněnější oblast republiky. - Pánevní oblast – pod Krušnými horami. - Plynárny – výroba plynu z hnědého uhlí. - Chemické závody – u města Most a Litvínov. - Závody na zpracování ropy – Litvínov. Úprava ropy na benzin, naftu, oleje a maziva. Do Litvínova vedou ropovody. - TEPLICE - sklárny a lázně pro léčení dětských nemocí. - ÚSTÍ NAD LABEM – chemické továrny a potravinové závody. - DĚČÍN – je zde velký přístav na Labi.

5 Zemědělství: Po vodí Ohře a Labe – cukrovka, kukuřice a pšenice, také ovoce, zelenina a místy i vinná réva. ŽATEC a LOUNY – pěstování chmele. Textilní a sklářský průmysl. LIBEREC – největším městem oblasti – textilní závody. Nad městem je hora JEŠTĚD. (na vrcholku vysílač) JABLONEC NAD NISOU – výroba bižuterie a kovových peněz.

6 Kraj severních Čech je nejvíce zalidněnou oblastí ČR. Těžba uhlí však poznamenala krajinu na mnoho dalších let. V chemických závodech se ropa upravuje na benzín, oleje a maziva. Východní část má řadu textilních továren a skláren. Jih oblasti je velmi úrodný.

7  Zeměpis pro 7. ročník zvláštní školy. Praha : PARTA, 1995. 63 s. ISBN 80-85989-19-0.  Obrázky z galerie klipart


Stáhnout ppt "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google