Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Infekce kůže a měkkých tkání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Infekce kůže a měkkých tkání"— Transkript prezentace:

1 Infekce kůže a měkkých tkání
Zpracovala: Martina Bartůňková

2

3 Materiál Vyšetřujeme: kožní šupiny, krusty, hnis, pozměněné chlupy a vlasy, bioptický materiál. Odběr: provádíme sterilními nástroji do sterilních zkumavek s dokonale těsnícím uzávěrem. Prokazujeme infekční agens, buď přímo, nebo nepřímo.

4 Přímý průkaz infekčního agens
Kultivace (izolace) bakterií a mikroskopických hub na vhodných živných půdách. Identifikace izolovaných mikrobů a stanovení jejich citlivosti na antibiotika/ pomnožení virů na tkáňových kulturách/ mikroskopický průkaz parazitů U některých infekcí přímá detekce nukleových kyselin jednotlivých mikroorganismů (prokazují se i neživé mikroby) pomocí hybridizačních a amplifikačních metod Průkaz antigenů mikrobů.

5 Nepřímý průkaz infekčního agens
Serologické metody: ELISA Latexová aglutinace Western blot Precipitace Komplement fixační test Fluorescenční test

6 Bakteriální infekce

7

8 Staphylococcus aureus
Způsobuje nejčastěji různé infekce v různém rozsahu od mírných zánětů kůže a měkkých tkání až po život ohrožující sepse. Patogenita je výsledkem produkce toxinů (exfoliativní toxiny, enterotoxiny) Tvoří žlutý pigment (od toho odvozeno druhové jméno aureus - zlatý), zkvašuje manitol a přibližně u třetiny lidské populace je přirozeně přítomen na kůži a sliznicích. Příkladem onemocnění je otrava infikovaným jídlem. Může být přítomna v salámech, vepřovém mase, ale i v pečivu plněném pudinkem, dále v bramborovém salátu či v zmrzlině. Diagnostika: Krevní a slaný agar, mikroskopie, průkaz pigmentu, test na plasmokoagulázu, katalázový test, latexová aglutinace a štěpení manitolu.

9 Staphylococcus aureus

10 Pseudomonas aeruginosa
G- bakterie, patřící do skupiny fluorescenčních pseudomonád Potenciální patogen (zánět močových cest, středního ucha či hnisání popálenin). Většina kmenů vylučuje vysoce toxický toxin A. Je značně rezistentní k ATB. Pečlivé sledování v lékařství, hygienické a potravinářské mikrobiologii. Léčí se pomocí gentamicinu, tobramycinu.

11 Pseudomonas aeruginosa

12 Streptococcus pyogenes
G+ bakterie fakultativně anaerobní beta-hemolytický kok, který roste ve dvojicích nebo tvoří řetízky Skupiny A. Je primárně patogenní pro člověka a člověk je jediným přirozeným zdrojem infekce. Původcem infekcí dýchacích cest, kůže, systémových infekcí a příčinou poststreptokokových sterilních následků. Diagnostika: Kultivace na krevním agaru (růst podporuje zvýšená tenze CO2), vytváří drobné kolonie se zónou beta-hemolýzy. Lékem je penicilin. V případě alergie na penicilin je možná léčba tetracyklinem či makrolidovými antibiotiky. Je-li infekce závažná, provázená nekrózami tkáně, je na místě chirurgické ošetření.

13 Streptococcus pyogenes

14 Corynebacterium minutissimum
G+ tyčinkovité bakterie z kmene Actinobacteria, nepohyblivé. Typická stavba buněčné stěny. Aerobní či fakultativně anaerobní Kataláza-pozitivní Mnohé korynebakterie žijí na rostlinách a v tělech živočichů, například na kůži, v dýchací soustavě, v trávicím a urogenitálním traktu. Některé druhy jsou patogenní, př: Corynebacterum minutissimum.

15 Corynebacterium

16 Mykologické infekce

17

18 Candida Zástupce: Candida Albicans Přirozená součást těla.
Při nerovnováze: nekontrolovatelné množení. Dostat ji ven z těla je velký problém. Tato kvasinka se nachází ve střevech, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a krku. Kultivace na rýžovém agaru a test auxaoloror.

19 Candida albicans

20 Trichophyton Nejčastěji nacházíme Trichophyton rubrum. Dermatofyta.
V mikroskopu tvoří septovaná vlákna. Kultivace trvá dlouho (2-6 týdnů). Patogenita je obecně nízká, ale plíživě napadá. Onemocnění vyvolaná dermatofyty se těžce léčí. Dalším zástupcem je Trichophyton floccosum. Roste pomalu až středně rychle. Na začátku 20. století byl u nás z antropofilních dermatofytů nejčastější. Dnes se vyskytuje jen ojediněle, ale může způsobit malou epidemii v uzavřeném kolektivu, používajícím společné hygienické zařízení (kasárna).

21 Trichophyton

22 Cladosporium “ Domácí infekce” Způsobuje abscesy na kůži a v podkoží.
U imunonekompetentních lidí to mohou být i mozkové abscesy. Zástupce: Cladosporium carrioni.

23 Cladosporium

24

25 Virové infekce

26

27 V. verrucae Bradavice Často se objevují již v dětském věku.
Mohou být všude po těle (Čelo, tvář, v ústech, na rukou, na nohou, na genitáliích.)

28 Lidský papilloma virus

29 V. morbill Spalničky Infikuje lymfocyty, monocyty a endotelie kapilár
Může se objevit vyrážka Onemocnění pouze u člověka Jedno z nejvíce nakažlivých onemocnění Objevují se 2 až 3 fáze 1. horečka, rýma, kašel, sliznice dých. cest – katarální stádiu 2. stádium – vyrážka, prevence, vakcína – živý virus diagnostika - nepřímá

30 Spalničky

31 V. rubeola Zarděnky Antroponóza
Průběh: lehký, bezpříznakový v některých případech drobná vyrážka, zvětšení mízních uzlin a bolest kloubů. Toto onemocnění může postihnout i plod. Obrana: Vakcinace Diagnostika: Průkaz protilátek

32 Rubeola

33 V. parvovirus B19 5. dětská nemoc zdrojem je člověk
šíří se kapénkovou infekcí, hlavně mezi školními dětmi může to být i krevními deriváty většinou bezpříznaková infekce, u dětí se projeví vyrážka, u starších lidí postižení kloubů a u těhotných odumření plodu riziko chronické infekce diag. – nepřímá – průkaz Ab

34 V. herpes simplex 2 typy: Neurovalence, schopnost latence
1. gingivostomatitis 2. herpes genitalis Neurovalence, schopnost latence Vstup přes sliznici ústní, nebo sliznici genitálií – infekce - latence. Projevuje se v případě oslabení imunity. Dg: přímo z materiálu, nebo s pomocí antigenu různými metodami.

35 Herpes simplex

36 V. varicela-zooster plané neštovice/ pásový opar
Vysoce nakažlivé (neštovice; pásový opar: infekční obsah puchýřků) Pásový opar se táhne podél nervu, výseč puchýřků přetrvává v gangliích a vystupuje v oslabení U neštovic léčba – potírat puchýře fenistilem U výskytu nad 18 let (neštovice) je to s komplikacemi Diagnostika – průkaz viru nebo virového Ag přímo z materiálu

37 Varicela-zoster

38 Parazitární infekce

39

40 Sarcoptes scabiei Zákožka svrabová Chodby v pokožce Parazitují samičky
Způsobují svrab (hlavně v meziprstí) Léčba: antiparazitární masti Diagnositka: Seškrab kůže až do krvácející spodiny, nativní preparát

41 Svrab

42 Pediculus capitis Veš dětská Způsobuje pediculósu Saje krev
Samička klade vajíčka na vlasy (hnídy). Přenos: Přímý kontakt Léčba: Carbaril (Postup se musí dodržet!)

43 Veš

44 Leishmania Ničivka Množí se inracelulárně v makrofázích.
Přenáší je bodavý létající hmyz. Vyskytují se od středomoří po Indii. Onemocnění má závažný průběh. Léčba: Sloučeniny antimonu. Různé typy: Leishmania tropica, Leishmania brazilienzis, Leishmania major

45 Leishmania

46 Děkujeme za pozornost

47 Zdroje: 1. Kniha 2. Vlastní poznámky 3. Internet
Obrázky jsou staženy pouze z internetu.


Stáhnout ppt "Infekce kůže a měkkých tkání"

Podobné prezentace


Reklamy Google