Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ukrajina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ukrajina."— Transkript prezentace:

1 Ukrajina

2 Základní informace Hlavní město: Kyjev
Rozloha: km² - skoro 8x větší než ČR Počet obyvatel: 45,5 milionu (2011) Časové pásmo: +2 Úřední jazyk: ukrajinština Náboženství: pravoslaví a řeckokatolické křesťanství Státní zřízení: poloprezidentská republika Měna: Ukrajinská hřivna (UAH) Prezident: Viktor Janukovyč Vznik:24. srpna 1991 (odtržením od SSSR)

3 Státní vlajka a znak

4 Poloha Ukrajina leží ve východní Evropě a náleží jí poloostrov Krym. Z jihu ji omývá Černé a Azovské moře. Sousedé: Rusko, Bělorusko, Polsko, Slovensko,Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko

5 Povrch Povrch je tvořen především vysočinami a pahorkatinami či náhorními plošinami přerušovanými údolími řek. Na jihu země se rozkládají rovinaté stepi; druhá větší rovinatá oblast je tzv. Polesí při hranicích s Běloruskem. Největšími pohořími jsou Karpaty na jihozápadě země (nejvyšším vrchem je Hoverla, 2061 m) a Krymské hory na jihu Krymského poloostrova, jejichž nejvyšší vrcholky dosahují okolo 1500 m.

6 Hoverla

7 Podnebí Téměř celá Ukrajina náleží do mírného klimatického pásu, pouze na úzkém území mezi Krymskými horami a Černým mořem je podnebí subtropické. Průměrná roční teplota se pohybuje mezi +6 °C na severu a +12 °C na jihu země.

8 Vodstvo Celková délka říční sítě je okolo 170 000 km.
Nejvýznamnější řekou je Dněpr, který protíná Ukrajinou ze severu na jih. Východní Ukrajinou protéká Severní Doněc, přítok Donu. Další velké řeky jsou Prut, Dněstr a Jižní Buh. Velké řeky jsou využívány jednak pro lodní dopravu, jednak jako zdroj energie, zejména na Dněpru bylo vybudováno několik velkých přehrad s hydroelektrárnami.

9 Vodní elektrárna a most na Dněpru

10 Zemědělství Většina území Ukrajiny disponuje kvalitní a úrodnou černozemní půdou. Obděláváno je 57% půdy. Mezi hlavní zemědělské produkty patří: pšenice, ječmen, cukrová řepa, brambory, kukuřice, slunečnice, maso a mléčné výrobky. Chová se zde hlavně skot a prasata, důležitý je rovněž rybolov. V jižních oblastech je rozšířeno také vinařství. Karpaty jsou důležitou zásobárnou dřeva.

11 Turismus Nejoblíbenější turistickou destinací je Krym, jeho hory a letoviska Jalta a Sevastopol. Oblíbené jsou Karpaty. Navštěvované je samozřejmě hlavní město Kyjev. Turisté vyhledávají také města s historickými památkami Lvov, Oděsu, Černovice a další. Navštěvovaná jsou také poutní místa jako Počajevský monastýr. Příznivci katastrofické turistiky míří do Černobylu. Běžné oblasti nejsou navštěvována téměř vůbec.

12 Památky Uspenský klášter na Krymu Chrám sv. Michala v Kyjevu
Poutní místo Počajivská lávra

13 Doprava Na Ukrajině nejsou klasické dálnice. Z Kyjeva do Lvova a Oděsy vedou tzv. expresní silnice. Cesty bývají často ve velmi špatném stavu. Rozvinutá je hromadná doprava. Ve 3 městech jezdí metro v desítkách měst tramvaje nebo trolejbusy. Velmi rozšířené jsou maršrutky.

14 Maršrutka

15 Zajímavosti Zlatá barva na vlajce symbolizuje úrodná pole,modrá pak nebe nad nimi. Ukrajinci svítí, až když je úplná tma. Co se dělá s nepotřebnými tanky?Odpočívají věčným spánkem na obřích hřbitovech.

16 Hřbitov pro vysloužilé tanky v Charkově

17 Konec


Stáhnout ppt "Ukrajina."

Podobné prezentace


Reklamy Google