Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Tematická oblast: Regionální geografie světa Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion západní Afrika Datum vytvoření: Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.26

2 VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu západní Afrika s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto regionem a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou.

3 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní západní Afriky
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní západní Afriky Senegal Niger vodní nádrž Volta Guinejský záliv Kapverdské os. Atlantský oceán Kamerunská h. Súdánská vysočina Adamauské pohoří Mapa 1

4 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy :
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 2) Lokalizuj do slepé mapy tyto státy : Mapa 2

5 VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 3) Spoj státy západní Afriky s jejich hlavními městy (vyber z nabídky). Nejprve to zkus bez pomoci atlasu Benin – Porto Novo Libérie – Monrovia Nigérie – Abuja Guniea – Conakry Senegal – Dakar Guinnea Bissau – Bissau Mali – Bamako Togo - Lomé Siwerra Leone – Freetown Pobřeží Slonoviny – Yamoussoukro Burkina Faso – Ouagadougou Lapverdy – Praia Gambie – Banjul Ghana – Accra

6 Podle nápovědy poznej stát. Práce s atlasem světa.
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Podle nápovědy poznej stát. Práce s atlasem světa. Země sousedí s Togem, Burkinou Faso, Nigerem a Nigérií. (Benin). Stát, který sousedí se Sierrou Leone, Guineou a Pobřežím Slonoviny. (Libérie) Stát, který sousedí s Mauretánií, Mali, Guineou a Guineou Bissau a uprostřed jeho území se rozkládá stát Gambie. (Senegal) Země sousedící s Kamerunem, Čadem, Nigerem a Beninem. (Nigérie)

7 4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni!
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 4) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Povrch se skládá z nížinatých rovin a z rozsáhlých výše položených plošin. Nejvyšší horou oblasti je Kamerunská hora / Kilimandžáro / Uhuru, která (ý) je i v současnosti činnou sopkou. V západní Africe je po celý rok nízká / vysoká teplota a v jižní / severní části regionu padají srážky po celý rok. Husté pralesy kdysi pokrývaly celou oblast, dnes se díky nadměrné těžbě nacházejí pouze na nepřístupných místech. Jižní / severní část regionu je typická střídáním období dešťů a sucha. Prší v létě / v zimě. Lesy se změnily na travnaté a křovinaté stepi / savany. I ty trpí ekologickými problémy. Zejména rozšiřováním pouští, tzv. deratizací / desertifikací / degradací díky nevhodnému hospodaření v regionu. Hlavní osou regionu je řeka Senegal / Gambie / Niger, která ústí do Guinejského zálivu. Díky řekám je zde rozvinutý rybolov. Největší vodní plochou je nádrž Asuán / Volta / Kariba na řece Niger / Senegal . Tropické pláže a safari jsou hlavním lákadlem pro zahraniční turisty.

8 Definuj, proč se likvidují tropické deštné lesy?
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Definuj, proč se likvidují tropické deštné lesy? Pro zisk zemědělské půdy, pastvin, vzácného dřeva zpřístupnění ložisek nerostných surovin Definuj, čím je podporována desertifikace a jaký vliv má na život v regionu? Je podporována nevhodným chovem hospodářských zvířat v regionu, které nadměrně spásají trávu, jež je přirozenou barierou proti šíření písku. Desertifikace má negativní vliv na zemědělskou půdu a tlumí tak možnou potravinovou soběstačnost v některých státech regionu.

9 VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Rozdělte do tabulky následující charakteristiky, které jsou typické pro tropický prales a savanu: charakteristiky jsou odděleny středníkem.

10 VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 6) Obyvatelstvo západní Afriky. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Obyvatelstvo západní Afriky je velmi rozmanité. Rozmanitost je důsledkem nejen existence negroidní a příchozí europoidní rasy, ale také přítomností několika stovek etnik, které mají svůj vlastní jazyk. Téměř čtvrt miliardy lidí dělá ze západní Afriky jeden z nejhustěji osídlených regionů Afriky. Dominantním náboženstvím regionu je islám a křesťanství, jejichž konfrontace vede nezřídka k četným konfliktům. Zůstalo i tradiční přírodní náboženství. Svůj text přečti třídě!

11 7) Hospodářství: Pracuj s textem a odpověz na otázky pod ním!
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 7) Hospodářství: Pracuj s textem a odpověz na otázky pod ním! Které problémy považuješ za největší z hlediska zaostalosti regionu? Negramotnost, korupce, občanské války, desertifikace aj. Které plodiny tropické oblasti jsou na vodě více a které méně závislé? Více – banány, maniok, batáty, káva, kakaovník Méně – olejové palmy, kaučuk, kukuřice, podzemnice olejná (burské oříšky), ječmen a proso Komu plynou zisky z těžby nerostných surovin? Zahraničním společnostem či malému okruhu vlivných lidí okolo vlády Které zdroje nerostných surovin jsou organogenní? Ropa, plyn, uhlí

12 Ze které plodiny se získává latex? Z kaučukovníku.
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Ze které plodiny se získává latex? Z kaučukovníku. Která plodina je označována jako sladké brambory? Batáty Definuj HDP a HDP / 1 obyvatele. Hrubý domácí produkt – udává kolik zboží a služeb je vyprodukováno na území daného státu Co jsou to plantáže a které plodiny jsou typické pro tento způsob zemědělství? Velké plochy zemědělské půdy, kde se pěstují monokultury určené zejména na export jako např. káva, cukrová třtina, tabák aj. Myslíš si, že současný ekonomický stav je pozůstatkem koloniálního systému? Ne úplně, nicméně od doby kolonizace mnohé státy nenašly fungující demokratické režimy a stále se perou o moc v zemi. Evropané tedy nedokázali nastavit účinná pravidla fungování demokracie.

13 Rozšiřující pojmy k zapamatování:
VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Magrib – (al-Maghrib, doslova „Západ“), je stát na nejzazším severozápadě Afriky. Označení pro Maroko i pro region okolo Maroka. Erg – písečná poušť Hamada – kamenitá poušť Vádí – vyschlé koryto řeky; občasné vodní toky Sisal – textilní vlákno, které se získává z listů agáve sisalové Fundamentalismus – (z latinského fundamentum - základ) je urputné lpění na základních principech. Je protikladem modernismu artéská studna – podzemní voda, která pod tlakem nadložních hornin zvolna vytéká na povrch Berbeři – souhrnné označení pro africké národy v severní Africe. Jejich předkové obývali souvislý pás území od Kanárských ostrovů přes Maroko až k údolí Nilu v Egyptě.

14 VY_32_INOVACE_ZEM.2.26 Použité zdroje: Mapa 1: Mapa 2:


Stáhnout ppt "Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA"

Podobné prezentace


Reklamy Google