Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nová pravidla veřejné podpory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nová pravidla veřejné podpory"— Transkript prezentace:

1 Nová pravidla veřejné podpory
Zbyněk Pokorný Ministerstvo průmyslu a obchodu

2 Koncept modernizace a zjednodušení veřejné podpory
Cíle modernizace a) podpořit na konkurenčním vnitřním trhu udržitelný a inteligentní růst podporující začlenění; b) zaměřit kontrolu ex ante, kterou vykonává Komise, na případy s nejrozsáhlejším dopadem na vnitřní trh, a současně zintenzívnit spolupráci členských států při prosazování pravidel státní podpory a c) racionalizovat právní úpravu a urychlit rozhodovací postupy.

3 Koncept modernizace a zjednodušení veřejné podpory
Nové předpisy červen 2013 – Evropská komise schválila nová pravidla regionální podpory RAG Květen 2014 – Evropská komise schválila nové nařízení -Všeobecnou blokovou výjimku GBER

4 I. Nová pravidla veřejné podpory (RAG)
Proč zlomový rok? Pravidla regionální podpory RAG nejvýznamnější dopad pro ČR – snížení maximální možné míry veřejné podpory pro velké firmy, a to ze současných % na 25 % příčinou je vyšší HDP ČR na jednoho obyvatele Důsledek snížení konkurenceschopnosti ČR v lákání investic oproti některých konkurenčním regionům v Evropě. Polska, Znevýhodnění oproti ostatním zemím konkurujícím např. levnoou pracovní silou.

5 I. Nová pravidla veřejné podpory (RAG)
Ukázkové změny Podpora dodatečných investic - podpora omezena na minimum na základě „přístupu vycházejícího z čistých dodatečných nákladů“. Motivační účinek jednotlivé podpory …..

6 II. Nová pravidla veřejné podpory (GBER)
platnost nových pravidel (GBER) se po intenzivním vyjednávání s EK podařilo odložit na termín 1. července 2014 Stávající podmínky platí pro podání žádosti, ke kterým nejpozději do června bude vydáno pravomocné rozhodnutí. kvůli harmonizaci s novými pravidly a z důvodu snížení maximální výše podpory oproti okolním státům byla připravena novelizace zákona o investičních pobídkách nadále probíhají jednání s EK ve snaze zmírnit dopady nových pravidel na podporu investic v ČR (poslední jednání minulý týden)

7 II. Nová pravidla veřejné podpory (GBER)
Ukázkové změny Omezení platnosti na režimy podpory do výše podpory 150 mil. EUR/rok počáteční investice („modernizace“) Nový provoz, rozšíření kapacit Podpora na změnu výrobního postupu Podpora na diverzifikaci výroby zahájení prací, po podání žádosti o podporu Ukončení investice – časový test Jeden investiční projekt

8 Zbyněk Pokorný ředitel odboru inovačního podnikání a investic Ministerstvo průmyslu a obchodu Tel.:


Stáhnout ppt "Nová pravidla veřejné podpory"

Podobné prezentace


Reklamy Google