Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní."— Transkript prezentace:

1

2 Antarktida Satelitní snímek

3 Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní prostředí.

4

5

6

7 Antarktida má nejnižší teploty na naší planetě, dosahující - 70° C, s větry až 300 km v hodině. Obsahujíc 90 procent ledu naší Země, je zároveň největší sladkovodní rezervou.

8

9

10

11

12

13 Přibližně 90 % Antakrtidy je pokryto ledem, při průměrné tloušťce 2 500 metrů, dosahující na některých místech až 4 776 m. Kdyby vrstva ledu roztála, hladina zemských oceánů by stoupla o 70 metrů nad dnešní úroveň.

14

15

16

17

18 Kontinent Antarktidy působí jako jedna ze zemských „lednic“, regulující proudy oceánů a podnebí na zeměkouli. Každá podstatná změna v podmínkách Antarktidy by výrazně ovlivnila globální systémy počasí s katastrofálními důsledky.

19

20

21

22

23 Navzdory krutému a nepříznivému počasí má Antarktida bohatou faunu, která se překvapivě dobře přizpůsobuje těžkým životním podmínkám.

24

25

26

27

28 Příchod prvních turistů v 50. letech způsobil obavu o znečištění prostředí. Přísná opatření a nařízení chrání její původní obyvatele před návštěvníky. Byla zpřístupněna pouze určitá místa, v bezpečné vzdálenosti od zvěře, se zákazem krmení, přístupu ke zvířatům a ptákům a s přísnou kontrolou odstraňování odpadků.

29

30

31

32

33

34 Během letních měsíců s vrcholem léta v lednu je světlo téměř 24 hodin denně, zatímco v zimním období mohou být dny, kdy je 24 hodin polární noc s pološerem nebo s naprostou tmou.

35

36

37

38

39 Images : Hans Rieteco Thomas Kunz Veronique Soulier Thorsten Bübelbergusex Christa and Berd Zeitl J. Ens J Lowrence Han Wilhem Prech Uwe Möokelmann

40 Music: Royal Philharmonic Aria di amore ( Tosca ) Conducted and arranged by Luis de Cobos from Spain. Created by: Manuel, Mérida, Yucatán, México. English Version: P@blosonic, Las Vegas NV, USA Do Češtiny přeložila - Marcela Dobrovská


Stáhnout ppt "Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní."

Podobné prezentace


Reklamy Google